Regina Elisabeta a II-a se odihneşte şi va participa la activităţi uşoare vineri, după o noapte de spitalizare
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în vârstă de 95 de ani, îşi va petrece ziua de vineri odihnindu-se şi participând la câteva îndatoriri oficiale mai uşoare, după ce a petrecut o noapte într-o clinică din Londra, pentru prima dată după mulţi ani, unde suverana s-a internat, potrivit Palatului Buckingham, pentru câteva "investigaţii preliminare", informează Reuters.
Elisabeta a II-a, cel mai vârstnic monarh din lume şi suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, a petrecut într-un spital londonez noaptea de miercuri spre joi, dar s-a întors la Castelul Windsor din vestul Londrei în ziua următoare. Potrivit reprezentanţilor casei regale, suverana britanică are o stare de dispoziţie bună şi şi-a reluat activitatea.
Regina, care şi-a anulat o vizită oficială în Irlanda de Nord miercuri, a fost sfătuită de medicii ei să se odihnească, a precizat biroul de presă de la Palatul Buckingham, însă motivul spitalizării sale nu are legătură cu maladia COVID-19.
"În urma sfatului medicilor de a se odihni câteva zile, regina s-a internat miercuri după-amiază pentru câteva investigaţii preliminare, s-a întors la Castelul Windsor astăzi la ora prânzului şi are un moral ridicat", a anunţat joi seară Palatul Buckingham.
Angajaţii casei regale nu au oferit detalii despre motivul care a cauzat acea internare, iar unii dintre corespondenţii pe teme regale ai unor companii mass-media au spus că speră ca versiunea oficială anunţată de Palatul Buckingham să descrie cu exactitate situaţia medicală a suveranei.
"Trebuie să sperăm că putem să ne bazăm pe ceea ce Palatul Buckingham ne transmite în această perioadă", a declarat Nicholas Witchell, corespondent BBC.
O sursă din anturajul casei regale a dezvăluit că regina Elisabeta a II-a a petrecut noaptea de miercuri spre joi la spitalul King Edward VII din centrul Londrei din motive practice şi că echipa ei de medici a preferat o abordare precaută.
Aceeaşi sursă a mai spus că suverana se odihneşte şi că va participa vineri la câteva îndatoriri oficiale uşoare.
Regina Elisabeta a II-a, care este şef de stat în 15 ţări şi teritorii, a revenit la biroul ei de lucru încă de joi după-amiază, a adăugat sursa.
Suverana, care a urcat pe tron într-o perioadă în care Marea Britanie începuse să renunţe la puterile sale imperiale, a simbolizat stabilitatea pentru mai multe generaţii de cetăţeni britanici, crescând popularitatea monarhiei în pofida schimbărilor seismice de pe scena politică, socială şi cultură a ţării, care ameninţau să transforme regalitatea într-o instituţie anacronică.
Maniera în care regina Elisabeta a II-a s-a dedicat, în linişte şi fără să se plângă, îndatoririlor ei oficiale, chiar şi la o vârstă înaintată, i-a adus suveranei un respect profund în Marea Britanie şi în străinătate, chiar şi din partea republicanilor, care şi-ar dori ca monarhia să fie abolită.
Cocktail cu miliardari
Regina Elisabeta a II-a şi-a petrecut seara de marţi găzduind o recepţie la Castelul Windsor pentru mai mulţi miliardari şi oameni de afaceri, la care a fost prezent şi Bill Gates, după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a convocat o conferinţă dedicată investiţiilor ecologice înainte de debutul Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP26).
Foto: (c) Arthur Edwards/REUTERS
Elisabeta a II-a, alături de fiul ei cel mare şi moştenitor al tronului, prinţul Charles, în vârstă de 72 de ani, şi nepotul ei prinţul William, în vârstă de 39 de ani, i-au întâmpinat pe oaspeţii acelei recepţii, printre care s-a aflat şi trimisul special al Statelor Unite pentru probleme de climă, John Kerry, fără să poarte măşti sanitare.
Suverana a fost fotografiată lângă Boris Johnson, în timp ce zâmbea şi discuta cu participanţii la recepţie.
Regina Elisabeta a II-a, care va sărbători în 2022 împlinirea a 70 de ani de când a urcat pe tronul ţării, este renumită pentru sănătatea ei robustă. Ultima ei noapte petrecută într-un spital datează din 2013, când a suferit din cauza unor simptome cauzate de o gastroenterită.
Suverana a trecut cu bine şi peste o operaţie de cataractă în 2018 şi o intervenţie chirurgicală la un genunchi în 2003, însă, în general, reprezentanţii casei regale nu discută în public chestiuni care ţin de sănătatea lor.
Prinţul Philip, cu care regina a fost căsătorită timp de peste şapte decenii, a murit în luna aprilie la vârsta de 99 de ani.
Decesul soţului ei nu a oprit-o însă pe Elisabeta a II-a să îşi continue angajamentele oficiale, deşi vârsta ei înaintată a obligat-o să delege mai multe îndatoriri prinţului Charles şi altor membri ai familiei regale.
În această lună, regina britanică a fost văzută pentru prima oară mergând în public cu ajutorul unui baston, cu excepţia perioadei de după operaţia ei de la genunchi.
Următorul angajament oficial major al reginei Elisabeta a II-a va avea loc spre sfârşitul acestei luni, când suverana britanică îi va primi pe liderii lumii care vor participa la COP26, ce va avea loc în oraşul scoţian Glasgow. AGERPRES