Regimul Putin, tot mai aproape de dictatura nord-coreeană: Noi restricții înainte de așa-zisele alegeri prezidențiale

Regimul Putin, tot mai aproape de dictatura nord-coreeană: Noi restricții înainte de așa-zisele alegeri prezidențiale

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat miercuri o lege care restrânge accesul mass-media la așa-zisul scrutin prezidențial din martie 2024, la care se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie confirmat pentru un nou mandat de „președinte”.

Vladimir Putin, omul care a anihilat presa adevărată în Rusia FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin, omul care a anihilat presa adevărată în Rusia FOTO EPA-EFE

Conform noii legi, la reuniunile comisiilor electorale vor putea fi acreditaţi doar jurnaliştii care au contracte de muncă cu „instituţiile de presă corespunzătoare”, adică mass-media loială și organele de propagandă ale Kremlinului. Prin urmare, liber-profesioniştii şi reporterii independenţi sunt excluși.

Totodată, numai jurnaliştii autorizaţi prin legislaţia în vigoare pot face fotografii şi înregistrări video în secţiile de votare, scrie EFE, potrivit Agerpres .

În cazul garnizoanelor militare unde sunt instalate urne, mass-media numită „corespunzătoare” trebuie să-şi coordoneze înregistrările cu comandanţii unităţilor respective.

În plus, site-urile al căror acces este restricţionat de către Roskomnadzor (cunoscută ca autoritatea rusă de reglementare a mass-media, dar de fapt unul dintre organele de represiune ale regimului Putin, n. red.) nu pot fi folosite pentru promovare în scop electorale, adică toată presa independentă din Rusia.

Opozanții Kremlinului au criticat aceste măsuri, avertizâbd că vor limita drastic acoperirea independentă a alegerilor de către mass-media.

Redactorul-şef al publicaţiei „Novaia Gazeta”, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a estimat că peste 300 de instituţii media au fost închise de regimul Putin, majoritatea de la începutul invaziei din Ucraina în urmă cu 20 de luni.

După controversata reformă constituţională din 2020, liderul autoritar Vladimir Putin ar putea rămâne la Kremlin până în 2036 sub acoperirea de „președinte”.

La jumătatea lunii august, „justiția” regimului Putin a ordonat arestarea şefului principalului observator independent al alegerilor din ţară, Golos, în încercarea de a împiedica organizaţia să monitorizeze așa-zisul scrutin prezidențial din 2024.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…