Reghecampf caută ieșirea din „mocirlă“ în Africa: culisele unei prăbușiri cu maneliști și acuze de bișniță
Când a părăsit România prima dată, la finalul unui mandat excelent cu FCSB (echipa se numea Steaua pe atunci, în perioada 2012-2014), Laurențiu Reghecampf era pe cai mari.
Laurențiu Reghecampf. FOTO: Facebook
La vremea respectivă, se vorbea inclusiv despre posibila sa numire în funcția de selecționer, la un moment dat. Din păcate pentru „Reghe“, la capitolul de reușite, CV-ul său a rămas până în ziua de astăzi cu acel mandat pe care l-a avut prima dată la formația patronată de Gigi Becali și cu perioada de la Al-Wahda. În ultimele sezoane mai ales, eșecurile s-au înmulțit și, mai grav, numele său a fost legat de scandaluri și de subiecte de cancan.
În acest context, prezentarea românului, la începutul săptămânii, la gruparea Espérance Tunis a fost o mare surpriză. Și o reușită pentru Reghecampf, atât din punct de vedere al imaginii, cât și din punct de vedere financiar. Presa arabă a scris că acest contract valabil până în iunie 2026 îi va aduce românului un salariu stagional de 500.000 de euro. Din care va trebui să-și plătească și stafful format din Viorel Dinu (antrenor secund), Bogdan Merișanu (preparator fizic) și Dan Zdrâncă (antrenor de portari).
Șanse reale la Liga Campionilor Africii
Desigur, în România, numele de Espérance Tunis nu le spune mare lucru microbiștilor. În Africa însă, această formație e o forță, dovadă și cele șapte trofee continentale care se află în palmaresul tunisienilor. La loc de cinste, cele patru ediții câștigate în Liga Campionilor Africii (1994, 2011, 2018, 2019). Inclusiv în acest sezon, din postura de deținătoarea titlului în Tunisia, Espérance va evolua în această competiție. Noua echipă a lui Reghecampf a picat în grupa D, alături de Djoliba (Mali), Pyramids (Egipt) și Sagrada Esperança (Angola). Prima etapă e programată pentru 26 noiembrie și, după partidele din faza grupelor, primele două clasate din fiecare serie vor avansa în sferturi.
Pe plan local, Espérance Tunis deține toate recordurile! Are cele mai multe titluri (33), cupe (15) și Supercupe (5). La nivel internațional, formația din capitala țării s-a calificat la trei ediții ale Mondialului Cluburilor (2011, 2018, and 2019), obținând două clasări pe 5, la ultimele două participări.
Adus să redreseze situația în campionat
Aproape sigur, Reghecampf va debuta la noua sa formație, în weekend. Mai precis, sâmbătă, când e programat meciul din campionat, acasă, cu Gabès, ocupanta locului 9 din 16. „Reghe“ l-a înlocuit pe portughezul Miguel Cardoso (52 de ani), care fusese numit în ianuarie 2024, tocmai ca să redreseze situația din campionat. Aici, Espérance Tunis a avut un start sub așteptări din postura de campioană. Echipa e pe locul 6, cu 12 puncte strânse în șapte runde. Lider e Olympique Béja, cu 17 puncte.
Oportunitate mare, după un mandat de coșmar
Această numire a lui Reghecampf, la o formație titrată, cu pretenții la trofee, vine aproape de nicăieri! Mai ales când ne uităm la ultimele echipe pe care românul le-a pregătit, cu rezultate modeste. Iar când rezultatele au fost acceptabile, imaginea lui „Reghe“ a fost „pătată“ de certurile, ca la ușa cortului, cu Anamaria Prodan (51 de ani), fosta sa soție, sau de apariții alături de maneliști și de tot felul de personaje dubioase. De aceea, Espérance Tunis poate deveni, în cazul în care rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor, „înălbitorul“ care să mai „curețe“ CV-ul lui Reghecampf.
Adus ca salvator, a plecat cu coada între picioare
Laurențiu Reghecampf a stat pe tușă, până să ajungă în Africa, mai bine de jumătate de an. Ultima sa experiență, la Al-Tai în Arabia Saudită, a fost un coșmar. El a lăsat Craiova baltă, după numai șapte partide, tentat de mirajul petrodolarilor.
Numit ca un salvator la Al-Tai, o echipă „subțire“, „Reghe“ a dat-o în bară. Și contractul i-a fost reziliat, după un mandat cu doar patru victorii în 20 de partide și un golaveraj catastrofal: 21-43! După plecarea românului, Al-Tai a și retrogradat de pe penultimul loc. A fost, totuși, un eșec profitabil pentru Reghecampf, contractul fiind în valoare de 1,2 milioane de dolari
Craiova, două mandate dezamăgitoare
Ca să ajungă la petrodolarii de la Al-Tai, „Reghe“ și-a reziliat unilateral contractul cu Universitatea Craiova, cu angajamentul de a plăti 200.000 de euro. N-a făcut acest lucru, motiv pentru care patronul Mihai Rotaru l-a reclamat la comisii, unde a obținut câștig de cauză. Până la achitarea datoriei, antrenorul de 49 de ani nu mai are dreptul de a antrena în România. Mai mult decât atât, potrivit Digi 24 , în contul datoriei, formația din Bănie a pus sechestru pe o parte a vilei din Snagov pe care Laurențiu o deține împreună cu Anamaria Prodan!
Potrivit ultimelor informații, Reghecampf speră să ajungă la un acord cu Rotaru pentru stingerea acestei litigii. Problema e că nici prima ședere a antrenorului în Bănie, deși pe o perioadă mai lungă, nu s-a încheiat tocmai bine. În primul rând, ca să plece înainte de termen, tehnicianul a cerut și a primit suma de 180.000 de euro de la Rotaru. Supărat, patronul Craiovei a ieșit în presă, ulterior, și a explicat că a fost dezamăgit atât de pregătirea echipei, cât și de derapajele lui „Reghe“. Iată ce a povestit Mihai Rotaru:
*Nu e plăcut ca echipa ta să fie asociată în spaţiul public cu astfel de evenimente (n.r. – divorţul cu scandal al lui Reghecampf de Anamaria Prodan). Apoi, nu mi-a plăcut că a fost la «Fiţă cu Adiţă», la Craiova. A fost invitat la acel podcast. Am concediat şi ofiţerul de presă după acel moment (n.r. – petrecut chiar în cantonamentul Craiovei!). Noi nu vrem acel tip de expunere. N-am zis că e grav, dar noi vrem altă abordare.
*Dacă ar fi să fac o comparație între Devis Mangia și Laurențiu Reghecampf? Păi, Mangia muncea de la 9 dimineaţa până seară. Făcea antrenament de 4-5 ore, apoi mâncau şi treceau la pregătirea următorului antrenament. Era un maniac al detaliilor. Mangia muncea mult mai mult şi mai organizat decât orice alt antrenor.
Azerii l-au poftit să-și facă control la cap!
Alt eșec mare pe care l-a înregistrat Reghecampf, relativ recent, a fost în Azerbaidjan, la Neftchi Baku. Plătit cu 15.000 de euro pe lună, românul a încheiat campionatul pe locul 3, pierzând și finala cupei. La un moment dat, în încercarea de a justifica un pas greșit în campionat, „Reghe“ s-a plâns de arbitraj, motiv pentru care presa locală l-a desființat.
„Reghecampf, care a criticat arbitrul după meciul rușinos cu Gabala (0-0), ar trebui să fie dus la doctor și să i se ia temperatura după aceste declarații. Poate ar trebui să facă și un control la cap. N-ar fi rău să meargă și la un psiholog. Ziua în care Reghe va demisiona, ori va fi concediat, va fi cea mai fericită din lume. Sperăm că noua conducere a clubului nu-i va face pe jucători și pe fani să aștepte prea mult“, au scris jurnaliștii azeri.
De la Hilal a plecat cu cel mai mare scandal
Espérance Tunis, la care a ajuns acum Reghecampf, poate fi comparată cu Al-Hilal Riad, prima formație din străinătate pe care a pregătit-o fostul fundaș de bandă. La fel ca gruparea africană, Al-Hilal e o forță, dar în Asia.
Din păcate pentru „Reghe“, el a intrat în istorie ca fiind primul antrenor român care a trecut pe la Al-Hilal, fără să câştige vreun trofeu. Până la mandatul său, regretatul Ilie Balaci, Anghel Iordănescu şi Cosmin Olăroiu, cei trei români care antrenaseră Al-Hilal, cuceriseră diferite trofee cu această grupare, cea mai galonată din Arabia Saudită. „Reghe“ însă a fost concediat după două finale pierdute, în Liga Campionilor Asiei şi în Cupa Coroanei Prinţului.
Mai mult decât atât, la vremea respectivă, Reghecampf și soția sa de atunci, Anamaria Prodan, au fost în prim-planul unui scandal monstru! Într-o intervenţie la un post de televiziune local, jurnalistul Khalaf Melfi, proprietarul unui site foarte popular în zonă, gooolonline.com, i-a acuzat pe Reghecampf şi pe soţia sa de practici necurate.
„Reghecampf şi Prodan n-au venit în Arabia Saudită pentru muncă, ci pentru a face bişniţă. Dovada cea mai bună e aducerea lui Pintilii în vară, când echipa avea nevoie de un vârf străin. Reghecampf, şi când era la Steaua, aducea la echipă numai jucători aflaţi sub contract cu soţia sa. La Al-Hilal a procedat la fel“, a spus Melfi.
Jurnalistul arab a criticat și conducerea formaţiei din Riad pentru angajarea lui „Reghe“: „Acest antrenor a primit cadouri în valoare de trei milioane de dolari. În plus, a încasat vreo şase milioane de dolari din salarii şi din despăgubiri pentru concedierea sa. Au fost bani aruncaţi pe apa sâmbetei“.
7
trofee figurează în CV-ul lui Reghecampf, cucerite cu FCSB și Al-Wahda, între 2013 și 2018.
Sursa: adevarul.ro