Regatul Unit, curtat de state nordice în perspectiva post-Brexit
Islanda ar primi cu brațele deschise Regatul Unit în Acordul European de Liber Schimb (EFTA), a declarat miercuri la Londra șefa diplomației islandeze, Lilja Alfredsdottir, citată de Reuters. "Țările EFTA ar putea încheia un acord cu Regatul Unit", a spus ea, reamintind că Islanda deține în prezent președinția EFTA și ar putea stabili acest scenariu ca prioritate.
Regatul Unit este cel mai mare partener comercial al Islandei, notează Reuters.
Tot în perspectiva retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Finlanda — stat neutru — ar dori ca negocierile pentru Brexit să includă și cooperarea în domeniul securității. Într-un interviu acordat agenției Reuters, premierul finlandez Juha Sipila a afirmat: "Dacă clauza de solidaritate [a UE] ar acoperi Regatul Unit, asta ar avea desigur valoare în aceste discuții". El a subliniat și diferența față de tratatele UE cu Norvegia și Elveția, care se referă în special la relațiile economice.
În materie de apărare, Londra a respins consecvent orice posibilă dublare de către Europa a structurilor NATO și s-a opus oricăror eforturi de a înființa o armată europeană sau un cartier general al UE, reamintește agenția citată. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat însă săptămâna trecută că unul din obiectivele generale ale Regatului Unit este menținerea unei cooperări strânse cu Uniunea Europeană în domeniul apărării — un subiect despre care nu a dat alte detalii.
AGERPRES