Regatul Unit: Cinci cetăţeni bulgari, acuzaţi de spionaj în favoarea Rusiei. Faptele au avut loc în ultimii 3 ani
Parchetul britanic a anunţat joi că a autorizat punerea sub acuzare a cinci persoane pentru spionaj în favoarea Rusiei, relatează Reuters, DPA şi Sky News, citate de Agerpres.
Cetățeni bulgari, acuzați de spionaj în favoarea Rusiei FOTO Shutterstock
Cei cinci - trei bărbaţi şi două femei cu vârste cuprinse între 29 şi 45 de ani - sunt acuzaţi de ''conspiraţie pentru colectarea de informaţii cu intenţia de a fi utile direct sau indirect unui inamic'', a declarat Serviciul de procuratură al Coroanei, principala agenţie britanică de urmărire penală.
Potrivit Sky News şi DPA, cei cinci sunt cetăţeni bulgari, iar faptele incriminate au avut loc în perioada 30 august 2020 - 8 februarie 2023. Ei au fost arestaţi în luna februarie a acestui an. Numele inculpaţilor sunt Orlin Rusev (45 de ani), Bizer Geambazov (41 de ani), Katrin Ivanova (31 de ani), Ivan Stoianov (31 de ani) şi Vania Gaberova (29 de ani). Ei vor compărea în faţa Tribunalului Westminster din Londra pe 26 septembrie
.În 11 februarie, Rusev, Geambazov şi Ivanova au fost acuzaţi de posesia a 34 de documente de identitate, dintre care unele false. Cei trei au fost aduşi în luna iulie în faţa judecătorilor.
Politico: Cum se schimbă viața spionilor după ce au fost demascați
De-a lungul timpului cu toții am auzit, probabil, de spioni a căror acoperire a fost compromisă. Însă, v-ați întrebat vreodată ce soartă au aceștia după ce au fost deconspirați? Politico prezintă viața celor mai cunoscuți agenți ruși după ce au fost prinși.
Există agenți secreți a căror valoare este mult prea mare pentru a fi lăsați de izbeliște de șefii lor să putrezească în închisori din străinătate după ce au fost demascați. Astfel, aceștia fac de cele mai multe ori obiectul unui schimb, însă există și situații în care țara în care a fost demascat agentul secret nu ia în considerare un schimb, întrucât trădarea este considerată atât de gravă, încât inculpatul ar merita să ispășească ani buni de închisoare.
Însă, există și spioni de care superiorii se pot descotorosi. Aceștia sunt prea puțin valoroși pentru a fi luați în considerare pentru un schimb.
Având în vedere faptul că activitatea desfășurată de spioni a ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor după ce trei cetățeni bulgari au fost arestați în Marea Britanie și puși sub acuzare în urma unei investigații majore în domeniul securității naționale, Politico a prezentat viața spionilor deconspirați.
Viața de după a fost foarte productivă
În cazul Annei Vasilievna Kushchenko, cunoscută sub numele de Anna Chapman, fost agent secret rus, care are culoarea focului în păr, viața de după spionaj a fost foarte productivă, având diverse oportunități de afaceri și plină de prezentări de modă.
Chapman, al cărei nume de familie provine din mariajul cu un britanic, a revenit în țară în urma unui schimb de spioni, efectuat în urmă cu peste 10 ani. La acea vreme, Statele Unite au redat libertatea a zece ruși, printre care și Chapman, iar Kremlinul l-a oferit la schimb pe Serghei Skripal, un ofițer de informații rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, plus alți trei indivizi.
Chapman și colegii ei agenți secreți au avut o întrevedere la revenirea în țară cu Vladimir Putin, care s-ar fi încheiat cu cântece patriotice. Mulți dintre ei s-au ales cu locuri de muncă bine plătite în companii de stat, însă Chapman s-a bucurat de cel mai mare succes, Kremlinul fiind dornic să o prezinte ca pe „fata Bond” a lui Putin.
La început, ea a fost numită consilier al directorului general al unei bănci rusești. Însă, ulterior, a fost fotomodel, creatoare de modă, prezentatoare de televiziune și antreprenoare.
Sursa: adevarul.ro