Regatul Unit a încheiat contracte pentru încă 90 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus
Guvernul britanic a anunţat luni un contract pentru 90 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus de două tipuri în curs de dezvoltare - 30 de milioane de la BioNTech/Pfizer (Germania/SUA), respectiv 60 de milioane de la Valneva (Franţa), informează AFP.
În plus faţă de cantitatea contractată, Valneva oferă o opţiune pentru încă 40 de milioane de doze.
Acordurile respective se adaugă celui cu grupul britanic AstraZeneca, pentru 100 de milioane de doze de vaccin dezvoltat la Universitatea Oxford, considerat - potrivit AFP - unul din cele mai promiţătoare din lume.
Cantităţile depăşesc necesarul pentru populaţia de 66 de milioane a Regatului Unit, dar nu se ştie încă dacă vaccinurile vor fi eficiente, iar în caz de succes, de câte doze va fi nevoie pentru fiecare persoană.
''Guvernul are acum acces securizat la trei vaccinuri împotriva COVID-19, dezvoltate aici şi în lume, ceea ce dă Regatului Unit toate şansele de a dispune cât mai curând de un vaccin sigur şi eficient'', subliniază comunicatul oficial al executivului condus de premierul Boris Johnson.
După criticile pentru modul în care a gestionat criza coronavirusului, care a provocat până acum în Regatul Unit 45.000 de decese, cabinetul Johnson a anunţat în aprilie înfiinţarea unui grup de lucru pentru accelerarea eforturilor de creare şi producţie a unui vaccin.
Ministrul întreprinderilor, Alok Sharma, a declarat că ''noul parteneriat cu aceste companii farmaceutice va permite Regatului Unit să aibă cele mai mari şanse posibile de a obţine un vaccin care să îi protejeze pe cei mai expuşi''.
Guvernul britanic a înfiinţat şi un registru pentru voluntarii dispuşi să participe la testarea vaccinurilor, sperând să găsească 500.000 de doritori până în octombrie.
Cu AstraZeneca există şi un acord pentru un tratament cu anticorpi pentru cei care nu vor putea fi vaccinaţi, cum ar fi pacienţii cu cancer sau cu imunodeficienţe. AGERPRES