Reforma privind pensionarea judecătorilor în Polonia contravine dreptului european, potrivit CJUE
Reforma vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme nu este compatibilă cu dreptul european, întrucât încalcă principiul independenţei justiţiei, conform deciziei publicate luni de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite AFP.
Legea respectivă face parte dintr-un amplu pachet de măsuri luate de guvernul conservator polonez şi considerate de Bruxelles drept tentative de a subordona justiţia puterii politice.
Scăderea vârstei de pensionare de la 70 la 65 de ani pentru judecătorii Curţii Supreme, intrată în vigoare în aprilie 2018, 'riscă să constrângă 27 din 72 de judecători' să plece din sistem, a subliniat Comisia Europeană, care a sesizat CJUE în toamna lui 2018.
În pofida câtorva modificări ale reformei, executivul UE şi-a menţinut recursul în faţa Curţii de la Luxemburg, obţinând o procedură accelerată. În aşteptarea deciziei finale, CJUE somase Varşovia să suspende aplicarea măsurilor aflate în litigiu.
'Aplicarea măsurii de coborâre a vârstei de plecare la pensie a judecătorilor Curţii Supreme pentru judecătorii în exerciţiu în cadrul acestei jurisdicţii nu este justificată de un obiectiv legitim', au explicat judecătorii de la Luxemburg.
Această reformă 'aduce atingere principiului de inamovibilitate a judecătorilor, care este inerent independenţei lor', a apreciat CJUE, făcându-se ecoul argumentelor Comisiei.
CJUE a subliniat, de asemenea, că puterea 'discreţionară' acordată preşedintelui Poloniei de a prelungi activitatea unui judecător dincolo de limita de vârstă 'este de natură să genereze dubii legitime' ale justiţiabililor în ce priveşte independenţa magistraţilor.
Decizia publicată luni survine la prima sesizare a Curţii în ce priveşte reformele judiciare poloneze. O a doua reformă, care priveşte jurisdicţiile poloneze de drept comun, este în curs de examinare.AGERPRES