Reforma judiciară: Polonia consideră că Bruxellesul nu este "competent" pentru a lansa procedura de infringement (președinție)

Reforma judiciară: Polonia consideră că Bruxellesul nu este "competent" pentru a lansa procedura de infringement (președinție)

Comisia Europeană nu are "competențele" necesare pentru a lansa procedura de infringement împotriva Poloniei din cauza reformei controversate a tribunalelor de drept comun din această țară, a estimat președința de la Varșovia sâmbătă seara, potrivit France Presse.

"Comisia încearcă să găsească pretexte pentru a dovedi că este competentă în chestiuni în care, foarte clar, nu este", a declarat Krzysztof Szczerski, șeful Cancelariei președintelui președintelui Andrzej Duda, citat de agenția de presă PAP.

"Fiecare pas care urmează arată: costurile pentru a reveni vor fi din ce în ce mai ridicate pentru Comisie și într-un anumit moment va fi indispensabil să facă un pas înapoi", a adăugat el.
Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei după publicarea în Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea instanțelor de drept comun vineri. Executivul european a dat o lună termen Poloniei pentru a răspunde la scrisoarea sa de notificare.

"Organizarea tribunalelor relevă competențe ale statelor membre" și, ca atare, lansarea de către Comisie a procedurii este "nefondată", a estimat la rândul său ministrul adjunct de externe polonez, Konrad Szymanski. "În noua lege privind instanțele comune, toate garanțiile procedurale și mijloacele de recurs vor fi aplicate", a asigurat el.

Luni, președintele Andrzej Duda, provenit din cadrul partidului de guvernământ, s-a opus prin veto la două legi acuzate că amenință independența justiției, dar veto-ul său nu a vizat noua Lege privind organizarea jurisdicțiilor de drept comun, care a intrat în vigoare vineri.

Potrivit Bruxellesului, această reformă a tribunalelor de drept comun conține măsuri discriminatorii, cu vârste diferite de pensionare pentru bărbați și femei cu funcții de judecător. Comisia își exprimă regretul, de asemenea, față de o măsură care acordă ministrului justiției puterea de a prelungi mandatul judecătorilor ajunși la vârsta pensionării.

"Noua lege cu privire la instanțele de drept comun nu face decât să adapteze vârsta de pensionare a magistraților la legea pensionărilor, aflată în vigoare", susține Konrad Szymanski.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…