„Reformă istorică”. Guvernul britanic vrea să elimine toți membrii Camerei Lorzilor numiți pe criterii ereditare

„Reformă istorică”. Guvernul britanic vrea să elimine toți membrii Camerei Lorzilor numiți pe criterii ereditare

Proiectul de lege al guvernului îi va împiedica pe cei 92 de membri rămași care și-au moștenit titlurile să facă parte din camera superioară.

Lorzii britanici vor fi eliminați din camera superioară a Parlamentului britanic FOTO: Arhivă

Lorzii britanici vor fi eliminați din camera superioară a Parlamentului britanic FOTO: Arhivă

Guvernul propune să excludă toți membrii ereditari rămași din Camera Lorzilor, în cea mai mare reorganizare a parlamentului din ultimul sfert de secol.

Conform propunerilor prezentate joi de miniștri, cei 92 de membri ereditari rămași în Regatul Unit - care și-au moștenit titlurile de la părinții lor - își vor pierde dreptul de a sta și de a vota în camera superioară, potrivit theguardian.com.

Măsura ar completa reformele făcute pentru prima dată de guvernul lui Tony Blair, care a revocat în 1999 dreptul de 700 de ani al tuturor perechilor ereditari de a face parte din Lords. Doar 92 dintre aceștia, aleși din întregul grup, au fost lăsați să rămână până când s-a putut ajunge la un acord pentru eliminarea lor treptată.

Toți cei 92 de membri ereditari care dețin acum un loc în Camera Lorzilor sunt bărbați albi, iar vârsta lor medie este puțin sub 70 de ani. Numărul lor a continuat să crească prin organizarea de alegeri parțiale atunci când unul dintre ei se retrage sau moare.

Militanții au cerut de mult timp revizuirea sistemului. În manifestul său, Partidul Laburist a declarat că existența continuă a perechilor ereditari este „indefensabilă”.

Proiectul de lege al guvernului va însemna că nu va mai exista niciun membru ereditar în camera superioară. Contele mareșal și lordul mare șambelan, care se așteptau să își păstreze locurile datorită funcțiilor lor ceremoniale, vor fi, de asemenea, eliminați.

Proiectul de lege va deveni probabil lege în cursul anului viitor și va îndeplini un angajament din manifestul laburist.

Nick Thomas-Symonds, ministrul pentru constituție, a declarat că aceasta este „o reformă istorică”.

„Principiul ereditar în procesul de legiferare a durat prea mult timp și nu este în pas cu Marea Britanie modernă”, a spus el. „A doua cameră joacă un rol vital în constituția noastră și oamenii nu ar trebui să voteze l egile noastre în parlament printr-un accident de naștere”.

Angela Smith, liderul Camerei Lorzilor a declarat: „Recunoscând în același timp contribuțiile valoroase pe care mulți colegi ereditari le-au adus parlamentului, este corect ca această reformă să fie prezentată acum - finalizând munca pe care am început-o acum 25 de ani. Înlăturarea principiului ereditar din Lords va îndeplini un angajament specific din manifest. De asemenea, va contribui la îndeplinirea angajamentului nostru de a reduce dimensiunea celei de-a doua camere, pe măsură ce vom prezenta noi reforme.”

Smith a declarat anterior că Partidul Laburist dorește să reducă numărul de membri ai Camerei Lorzilor, care numără aproximativ 800 de membri, la aceeași dimensiune ca și Camera Comunelor, care are 650 de membri. Majoritatea membrilor Lorzilor sunt numiți pe viață, deși 26 de locuri sunt rezervate arhiepiscopilor și episcopilor Bisericii Angliei.

În manifestul său, Partidul Laburist s-a angajat să introducă o vârstă de pensionare de 80 de ani pentru membrii pe viață și să înlocuiască în cele din urmă Lorzii cu o a doua cameră alternativă care să fie mai reprezentativă pentru Regatul Unit.

Între timp, guvernul a încercat să își consolideze numărul de membri în camera superioară prin numirea unei serii de membri pe viață, inclusiv a mai multor parlamentari laburiști care se retrag. James Timpson, fostul director executiv al Timpson Group, și Patrick Vallance, fostul consilier științific șef al guvernului, au primit titlul de omolog pentru a putea ocupa funcții ministeriale. Alte numiri sunt așteptate în lunile următoare.

În prezent, există 277 de colegi conservatori, 185 de colegi laburiști și 183 de colegi transpartinici.

Proiectul de lege privind abolirea perechilor ereditari va avea prima lectură în Camera Comunelor joi și a doua lectură în toamna acestui an. Reprezentanții guvernului se așteaptă ca proiectul de lege să fie dezbătut timp îndelungat după ce va ajunge la Camera Lorzilor.

Dintre cei 92 de egali ereditari care își păstrează locurile în Lords, 42 se supun Partidului Conservator, iar 28 sunt deputați din alte partide. Doar doi sunt membri ai Partidului Laburist și trei sunt liberal-democrați. Aceste numere sunt fixe și nu se modifică pentru a reflecta componența parlamentului.

Singura țară, în afară de Regatul Unit, cu un element ereditar în legislativul său este Lesotho, conform Unității pentru Constituție a Colegiului Universitar din Londra.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când strugurii sunt acri... „Puștoaice de 18-19 ani, nu știu să scrie sau să citească” / Ion Țiriac e convins că totul s-a schimbat

2 O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”

3 Țiriac, exploziv / a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat

4 Tânăr din Maramures, găsit sfâșiat brutal de o ursoaică în zona montană „Piciorul Piercii”

5 România, chemată să doboare dronele rusești deasupra Ucrainei. Riscăm un război total cu Rusia?