Reforma Curţii Supreme în Polonia: UE accelerează procedura de infringement
Comisia Europeană, care consideră că Varşovia nu a răspuns la preocupările sale privind respectarea independenţei justiţiei în reforma sa asupra Curţii Supreme, a marcat marţi o nouă etapă în procedura de infringement împotriva Poloniei, informează AFP.
'Răspunsul autorităţilor poloneze nu înlătură preocupările juridice ale Comisiei', afirmă instituţia - gardian al tratatelor - într-un comunicat.
La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, acordându-le acestora termen de 30 de zile 'pentru a lua măsuri'.
'În caz contrar, Comisia ar putea să decidă să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene', a avertizat Bruxellesul.
Executivul european 'menţionează că legea poloneză privind Curtea Supremă este incompatibilă cu legislaţia UE, deoarece subminează principiul independenţei justiţiei, inclusiv inamovibilitatea judecătorilor'.
Această nouă procedură de infringement împotriva Poloniei a fost declanşată în ajunul intrării în vigoare a legii controversate privind reforma Curţii Supreme a Poloniei la începutul lunii iulie.
Noua lege reduce vârsta de pensionare a judecătorilor din Polonia, ceea ce înseamnă de fapt sfârşit de mandat pentru o treime din judecătorii actuali ai Curţii Supreme (27 din 72), în vârstă de peste 65 de ani, între care şi preşedinta instanţei.
Comisia Europeană duce mai multe bătălii juridice împotriva guvernului polonez conservator. Polonia se află în special sub incidenţa procedurii prevăzute în Articolul 7 privind respectarea statului de drept, o situaţie inedită în UE.
După o audiere la sfârşitul lunii iunie în faţa miniştrilor afacerilor europene din UE, Varşovia se află în aşteptarea unei decizii la o reuniune viitoare. Este nevoie de unanimitate în cadrul blocului comunitar pentru adoptarea sancţiunilor prevăzute de Articolul 7.
De asemenea, Varşovia face obiectul unei proceduri de infringement pentru reforma tribunalelor sale de drept comun, urmând să răspundă în acest dosar în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. AGERPRES