Referendumul din Rusia a fost fraudat, acuză asociaţia independentă de monitorizare "Golos"
Referendumul care îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să se menţină la putere pentru alţi 16 ani a fost fraudat, a acuzat joi asociaţia independentă pentru apărarea drepturilor alegătorilor din Rusia "Golos", informează dpa.
În susţinerea acuzaţiilor sale, "Golos" a enumerat, într-un raport de evaluare, "votul multiplu, umplerea urnelor de vot" şi "încălcarea confidenţialităţii votului".
Zeci de milioane de alegători nu şi-au putut exprima votul pe teren neutru. "Un număr semnificativ de voturi au fost adunate prin votări organizate direct la întreprinderi şi instituţii, de fapt sub controlul conducerii lor", subliniază "Golos".
Rezultatele înseşi au fost "falsificate", a adăugat asociaţia de monitorizare.
Observatorii independenţi sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitaţi de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot.
Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidenţiale şi alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.
Autoritatea electorală federală a Rusiei a raportat că mai mult de trei sferturi dintre alegători, aproape 78%, s-au pronunţat în favoarea amendării Constituţiei .
Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.
Revizuirea introduce de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui - credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic - precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor. AGERPRES