Referendumul din Grecia: Cine votează, cum și de ce?
Aproape 10 milioane de greci sunt chemați duminică la urne pentru a vota în favoarea sau împotriva unor măsuri de austeritate și reforme propuse de către creditorii țării, în cadrul unui referendum organizat în numai nouă zile, relatează vineri AFP.
Ultimul referendum în Grecia a avut loc acum 41 de ani, în 1974, când s-a decis sfârșitul monarhiei, care a fost înlocuit cu republica.
Întrebarea supusă la vot alegătorilor este următoarea: ''Ar trebui acceptat planul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) la reuniunea Eurogrupului din 25 iunie, care este format din două părți: 'Reforms for the completion of the current program and beyond' și 'Preliminary debt sustainability analysis' ?''.
Este vorba de măsurile cerute de către creditorii Greciei în schimbul prelungirii ajutorului lor financiar până în noiembrie, 12 miliarde de euro din partea europenilor, apoi 3,5 miliarde de euro din partea FMI.
Dar aceste propuneri, inacceptabile pentru guvernul grec, nu sunt valabile decât atât timp cât Grecia beneficiază de un program de asistență financiară internațională. Or, acest program a încetat pe 30 iunie.
Pe buletinul de vot, varianta ''Nu este acceptat/NU'', susținută de guvernul stângii radicale Syriza, partidul lui Alexis Tsipras, figurează deasupra celei ''Accept/DA''.
După cinci luni de negocieri fără rezultat cu creditorii, premierul Tsipras a creat surpriză în noaptea de 24 spre 25 iunie anunțând organizarea unui referendum privind măsurile propuse de către creditori.
Obiectivul guvernului este ca, în caz de victorie a unui vot ''NU'', să se întărească ''puterea de negociere'' a Atenei față de creditori și să încheie ''un acord mai bun'' cu ei ''în cadrul zonei euro'', potrivit guvernului.
Cei doi parteneri ai coaliției guvernamentale, partidul stângii radicale Syriza, al lui Alexis Tsipras, și dreapta suveranistă ANEL, susțin votul ''NU'', la fel și neonaziștii formațiunii Zori Aurii.
Votul ''DA'' este susținut de către partidele de opoziție: Noua Democrație (dreapta), PASOK (centru-stânga) și To Potami (centru-stânga).
Partidul Comunist (KKE) face apel la un vot nul.
Pentru creditori, care și-au înmulțit apelurile pentru un vot ''DA'', ''NU'' ar însemna respingerea euro, sau cel puțin un salt în necunoscut pentru relațiile dintre Grecia și zona euro.
O victorie a lui ''DA'' va pune în cauză legitimitatea guvernului: ministrul de finanțe Yanis Varoufakis a avertizat deja că va demisiona în cazul unui vot ''DA''.
Pe listele electorale sunt înscrise 9.855.029 de persoane, numărul birourilor de vot fiind de 19.159 în toată țara.
Pentru a încuraja participarea și pentru a le permite grecilor să ajungă la locul unde sunt înscriși, se acordă unele facilități, precum reduceri la prețurile biletelor de tren, de autobuze interurbane și la cursele aeriene interne.
Cetățenii proveniți din alte țări ale Uniunii Europene nu au dreptul de a participa la referendum.
Ca la fiecare scrutin electoral, grecii care trăiesc în străinătate trebuie să meargă în Grecia dacă vor să voteze.
Potrivit Ministerului grec de Interne, aproape 25 milioane de euro costă în total referendumul, mai puțin cu jumătate decât alegerile din 25 ianuarie, care au adus Syriza la putere.
Birourile de vot de vor fi deschise între orele 7,00 (4,00 GMT) și 19,00 (16,00 GMT). Primele rezultate sunt așteptate către ora 21,00 (18,00 GMT). AGERPRES