Referendum în Scoţia. Anglia-Scoţia, cel mai important derby din istoria Regatului Unit
Toate analizele s-au făcut, avantajele şi beneficiile au fost cântărite, cifrele au speriat sau au încurajat, politicienii şi-au prezentat argumentele. Cei 4,28 de milioane de scoţieni cu drept de vot ies astăzi la urne pentru a decide dacă vor să rămână în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, o uniune în care au intrat de bunăvoie în urmă cu 300 de ani, sau vor un stat independent. Pe tuşă vor rămâne însă cei aproape un milion de scoţieni expaţi, care nu au drept de vot la acest referendum. Doar pentru acest plebiscit, vârsta de vot a fost redusă la 16 ani, cu caracter excepţional, astfel încât rezultatele să fie de netăgăduit.
Referendum în Scoţia. Rezultatul va fi strâns
Însă dimineaţa crucială i-a prins pe politicienii din ambele tabere – unionişti şi separatişti – fără a putea anunţa cu încredere un scor. De la începerea campaniei pro-independenţă, secesioniştii s-au aflat o singură dată în fruntea clasamentului, cu 52% din intenţiile de vot. În schimb, unioniştii au avut constant scoruri de peste 50%. Însă procentul ridicat al indecişilor – peste 15%, adică aproximativ o jumătate de milion de scoţieni – va fi cel care va hotărî soarta Scoţiei, a Regatului Unit şi a Uniunii Europene.
Referendum în Scoţia. Băncile se pregătesc pentru apocalipsă
Ajunul referendumului a adus o nelinişte care ameninţa să se transforme în orice moment în panică în Scoţia. Băncile au început să se pregătească pentru o adevărată isterie şi au avut grijă să alimenteze bancomatele cu capacitatea maximă de cash. Asta pentru că se aşteaptă ca oamenii să-şi retragă masiv banii din conturile bancare în cazul în care rezultatul va fi unul pro-independenţă.
De cealaltă parte a ceea ce ar putea deveni graniţa cu Regatul Unit, economiştii din City of London – districtul financiar al capitalei britanice – avertizează că Banca Angliei (banca centrală a Regatului Unit – n.r.) va fi nevoită să facă eforturi pentru a stabiliza cursul lirei sterline, în contextul în care investitorii vor începe să vândă haotic moneda britanică.
Referendum în Scoţia. Meciul cu numărul 112
Poate că nimic nu simbolizează mai bine tensiunile dintre scoţieni şi britanici decât o finală de fotbal între cele două echipe naţionale de fotbal. Până acum, acestea s-au confruntat de 111 ori. Englezii au câştigat 46 de meciuri, scoţienii – 41, iar 24 de etape au fost remize. Un rezultat pro-independenţă la referendumul de astăzi nu va aduce mari schimbări la capitolul sport pentru Scoţia şi Anglia.
Toate regiunile din Regatul Unit – Scoţia, Anglia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor – au deja propriile reprezentative la fotbal. Singura echipă care ar putea avea probleme va fi cea care reprezintă Regatul Unit la Jocurile Olimpice. Până acum, britanicii şi scoţienii participau la Olimpiadă sub acelaşi steag – care va fi schimbat în cazul secesiunii. La Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, din 2012, sportivii scoţieni au contribuit cu 13 dintre cele 65 de medalii câştigate de Regatul Unit.