Reducerea cantității de mâncare poate crește durata de viață. Care sunt riscurile ascunse

Reducerea cantității de mâncare poate crește durata de viață. Care sunt riscurile ascunse

Un studiu pe șoareci arată că restricția calorică poate mări durata de viață, dar factorii genetici și rezistența organismului au o influență mai semnificativă asupra longevității.

Mai puține calorii, o viață mai lungă.

Mâncatul mai puțin ajută la o viață mai lungă. Foto: Shutterstock.

Un studiu recent efectuat de către cercetătorii americani, publicat în prestigioasa revistă Nature și citat de Science Alert evidențiază modul în care ceea ce mâncăm ne poate influența durata de viață.

Cercetătorii au efectuat o analiză aprofundată asupra efectelor dietelor restrictive, precum restricția calorică și postul intermitent, asupra duratei de viață la un grup de aproape 1000 de șoareci femele.

Rezultatele confirmă ideea că, la șoareci, a mânca mai puțin este ca și cum ai încerca să prelungești viața unei lumânări suflând mai puțin în ea. În acest studiu, lumânarea a ars cu peste o treime mai mult.

Coordonatorul studiului, Dr. John Smith, coordonatorul explică: „Şoarecii supuşi unor restricţii calorice severe au pierdut aproape un sfert din greutatea lor iniţială până la vârsta de 18 luni, în timp ce cei cu o dietă normală au câştigat în greutate. Acest contrast pare să fie asociat cu o viaţă mai lungă".

Cu toate acestea, studiul a scos la iveală un rezultat surprinzător: în grupurile cu dietă restrictivă, șoarecii mai grei au prezentat o durată de viață mai mare. Aceasta indică faptul că longevitatea nu este determinată exclusiv de scăderea în greutate sau de schimbările metabolice.

„Am descoperit că genetica joacă un rol crucial în determinarea duratei de viaţă," afirmă Dr. Smith. „Şoarecii care au răspuns bine la stres au avut un sistem imunitar puternic şi o sănătate generală bună au trăit mai mult, indiferent de dieta lor".

„Deşi rezultatele sunt fascinante, trebuie să fim precauţi în a le extrapola direct la fiziologia umană. Totuşi, ele ne oferă indicii valoroase despre interacţiunea complexă dintre dietă, gene şi longevitate", spun spcialiştii.

Genetica ne poate influența speranța de viață maximă, dar modul în care îmbătrânim și calitatea vieții noastre sunt în mare măsură determinate de alegerile noastre zilnice, precum dieta și activitatea fizică.

„Chiar dacă nu ne putem controla genele, putem alege să mâncăm echilibrat şi să avem grijă de corpul nostru," concluzionează Dr. Smith. „Scopul nu ar trebui să fie doar să trăim mai mult, ci să trăim bine pe tot parcursul vieţii".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...