Redresarea box-office-ului global se accelerează; China deţine o treime din încasările cinematografice din 2021

Redresarea box-office-ului global se accelerează; China deţine o treime din încasările cinematografice din 2021

Redresarea box-office-ului global continuă într-un ritm accelerat, iar încasările cinematografice din 2021 ar putea să depăşească pragul de 21,6 miliarde de dolari, potrivit noilor prognoze realizate de cabinetul de cercetări de piaţă Gower Street Analytics, informează site-ul revistei americane Variety.

Precedenta estimare făcută de aceeaşi companie în urmă cu câteva luni era de 20,2 miliarde de dolari.

"Ne aşteptăm la o potenţială creştere suplimentară, graţie căreia anul curent ar putea să se încheie cu un box-office global de circa 22 miliarde de dolari. Estimarea de 21,6 miliarde de dolari este mai mare cu 80% decât suma încasărilor din 2020, dar cu 49% mai mică decât box office-ul global din 2019", au transmis reprezentanţii companiei Gower Street Analytics.

"Creşterea de 1,4 miliarde de dolari a predicţiei globale faţă de precedenta estimare, care se bazează pe încasările efective din primele opt luni şi pe estimări pentru ultimele patru luni ale anului, se datorează în principal avântului adus de superproducţiile lansate în luna octombrie. Succesul combinat al 'Săptămânii de Aur' din China, determinat de filmul "The Battle of Lake Changjin", al noului film cu James Bond "No Time to Die" şi al continuării poveştii unui anti-erou Marvel din "Venom: Let There Be Carnage" au stimulat fluxurile de spectatori în cinematografele din lumea întreagă", a explicat aceeaşi companie.

Cea mai importantă componentă a acestei creşteri provine din China, datorită căreia regiunea Asia-Pacific va ajunge să deţină 52% din box-office-ul global din acest an, în creştere faţă de procentul de 50% reuşit în 2020. Conform prognozelor, China va deţine ea însăşi 34% din totalul încasărilor cinematografice realizate în 2021.

Potrivit Gower Street Analytics, America de Nord va rămâne cu o cotă de piaţă relativ neschimbată de 21,6% din piaţa globală, în timp ce America Latină se va menţine la nivelul stabil de 4,6%. Marii perdanţi sunt Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, unde cota de piaţă cumulată va scădea de la 23,1% în 2020 la 21,6% în 2021.

Pe măsură ce tot mai multe ţări ies din lockdown şi adoptă noi strategii pentru ca populaţiile lor să trăiască alături de COVID-19, octombrie a fost o lună cu încasări consistente pentru industria cinematografică. Specialiştii de la Gower Street Analytics au crescut estimările aferente lunii octombrie cu 30%, de la 2,5 miliarde de dolari la 3,2 miliarde de dolari. "Astfel, încasările din octombrie 2021 sunt doar cu 4% mai mici decât media încasărilor obţinute în lunile octombrie din ultimii trei ani pre-pandemici (2017-2019). Nicio altă lună din 2021 nu a reuşit să treacă până acum de pragul de 40% din media lunilor octombrie din ultimii trei ani pre-pandemici", au explicat autorii acestei analize.

Un procent important aflat la baza creşterii încasărilor din octombrie 2021 are legătură cu China, ale cărei încasări cinematografice vor creşte cu 40% peste media încasărilor din lunile octombrie ale ultimilor trei ani pre-pandemici. Cinematografele chineze s-au redeschis în iulie 2020, însă redresarea box-office-ului intern a dat semne de stagnare până la jumătatea acestui an. Precedentele patru luni (iunie - septembrie 2021) au înregistrat încasări semnificativ mai mici în comparaţie cu media încasărilor obţinute în lunile respective din ultimii trei ani pre-pandemici. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”