Recunoașterea adopțiilor în familiile LGBT împarte Italia în două tabere. Primarul din Milano: „M-am pus în pielea acelor părinți”
Recunoașterea ambilor părinți, în cazul adopțiilor de copii ale cuplurilor homosexuale, naște controverse și revolte în Italia. În lipsa unei reglementări clare, primarul din Milano a permis familiilor LGBT să își înregistreze copiii. Acum, este forțat să opreasă practica.
Giuseppe Sala, primarul din Milano, un adevărat susținător al LGBT FOTO BBC/ MARIA SILVIA FIENGO
Primarul de centru-stânga al orașului Milano, Giuseppe Sala, s-a declarat un adevărat susținător al comunității LGBT . El a adoptat o atitudine progresistă și a permis recunoașterea copiilor născuți din părinți de același sex, în lipsa unei legislații naționale clare.
Pași înapoi pentru familiile LGBT
În 2018, Maria Silvia Fiengo și Francesca Pardi au fost printre primele cupluri de același sex din Italia care au fost înregistrate ca părinți, potrivit BBC News .
Pentru Maria Silvia și Francesca - și cei patru copii ai lor, Margherita, gemenii Giorgio și Raffaele și Antonio - să fie recunoscute în sfârșit ca o familie, după ani de provocări legale și discriminare a fost ceva „cu adevărat incredibil”.
Săptămâna aceasta însă, s-a produs o schimbare radicală față de ceea ce era văzut, atunci, ca o victorie majoră pentru egalitate și acceptare de către comunitatea LGBT.
Guvernul de dreapta al Italiei a instruit Consiliul Municipal din Milano să nu mai înregistreze copiii părinților de același sex, reaprinzând un vechi conflict, trecut în agenda premierului conservator, Giorgia Meloni. La scurt timp, familiile, activiștii și oponenții politici au anunțat că vor protesta, sâmbătă, împotriva interdicției la Milano.
Georgia Meloni, care conduce partidul de extremă dreaptă Frații Italiei, a făcut din polemicile anti-LGBT o piatră de temelie a campaniei sale electorale, promițând că va proteja valorile tradiționale.
„Am fost întotdeauna o familie, dar fiind recunoscuți oficial ca atare de către propriul nostru primar ne-a făcut să ne simțim bineveniți. Astăzi, privind ce face guvernul și știind că alte familii nu vor putea avea aceeași oportunitate, ne simțim descurajați”, a spus Maria Silvia Fiengo.
Căsătorii LGBT permise, adopții...mai puțin
Italia a legalizat uniunile civile între persoane de același sex în 2016, sub o guvernare de centru-stânga.
Cu toate acestea, rezistența puternică din partea grupurilor catolice și conservatoare a făcut ca legea să nu acorde și drepturi de adopție și cuplurilor de același sex. Oponenții au spus că ar încuraja sarcinile surogat, care sunt încă ilegale în Italia.
Acest lucru a lăsat un vid de reglementare în jurul mai multor aspecte ale vieții de familie LGBT, inclusiv adopția. Soluțiile menite să evite obstacolele birocratice au fost atinse de la caz la caz, pe măsură ce cazurile au ajuns în instanță.
Unii administratori locali, inclusiv primarul de centru-stânga din Milano, au decis ca micuții cuplurilor de același sex să fie înregistrați independent.
Sala a anunțat acum că a fost forțat să oprească practica, după ce i-a fost trimisă o scrisoare de la Ministerul de Interne. Acesta a citat o hotărâre a celei mai înalte instanțe din Italia, în care se consemnează că recunoașterea legală a statutului parental necesită aprobarea instanței
„Este un pas clar înapoi, politic și social. M-am pus în pielea acelor părinți care credeau că pot conta pe această posibilitate la Milano”, a spus primarul în podcastul său cotidian, Buongiorno Milano, adăugând că a rămas fără opțiuni.
Copiii cărora li se refuză dreptul de a avea ambii părinți recunoscuți în certificatul de naștere reprezintă, de asemenea, o controversă.
Familiile lor se confruntă cu o serie de provocări. În cel mai extrem scenariu, dacă părintele recunoscut legal ar muri, copiii ar putea ajunge în grija statului, rămânând orfani.
În comunitatea LGBT din Italia, acest lucru a dus la un sentiment tot mai mare de frustrare și anxietate, în timp ce, abordarea ostilă a guvernului față de drepturile LGBT , a exacerbat și mai mult problema.
„Copiii ajung să aibă acces limitat la servicii și beneficii cheie, cum ar fi asistența medicală, moștenire și alocație de întreținere a copiilor”, a declarat Angelo Schillaci, profesor de drept la Universitatea Sapienza din Roma.
„În prezent, doar un părinte este recunoscut prin lege, celălalt este o fantomă. În viața reală, părinții și copiii se joacă împreună, gătesc împreună, fac sport și merg împreună în vacanță. Dar pe hârtie, ei sunt despărțiți. Este o situaţie paradoxală.”, a adăugat el.
Premierul Italiei, susținător convins al valorilor tradiționale
Prim-ministrul, ales în septembrie anul trecut, a fost o susținătoare vocală a familiei tradiționale și a valorilor creștine, făcând campanie împotriva a ceea ce ea numește „ideologie de gen” și „lobby-ului LGBT”. Cu luni înainte de venirea ei la putere, ea a propus o lege care să incrimizeze, în rândul italienilor, maternitatea surogat. Această lege încă se află pe agenda partidului ei.
„Băieți și fete cu două mame și doi tați există deja în Italia, premierul Meloni ar trebui să treacă peste asta. Trebuie să le garantăm copiilor noștri aceleași drepturi ca și semenilor lor”, a declarat Alessia Crocini, președintele asociației Rainbow Families.
„Ne simțim atacați. Nu înțeleg această obsesie a guvernului de a viza copiii, nu duce nicăieri”, a spus Angela Diomede, care va participa la mitingul de la Milano împreună cu soția ei și fetița lor de șase ani.
Senatul Italiei a respins, săptămâna aceasta, o propunere pentru un certificat european standardizat de părinte, care ar fi recunoscut în toate cele 27 de state membre ale UE. Pentru copii, ar însemna dovada calității de părinte, iar pentru părinți ar fi un drept garantat de a fi recunoscut în întregul bloc comunitar, protejând drepturi precum moștenirea și cetățenia.
Sursa: adevarul.ro