Recrutarea stradală, o metodă prin care ucrainenii sunt obligaţi să se înroleze:  „Cunosc băieţi care nici nu-şi părăsesc apartamentele să nu fie citaţi“

Recrutarea stradală, o metodă prin care ucrainenii sunt obligaţi să se înroleze:  „Cunosc băieţi care nici nu-şi părăsesc apartamentele să nu fie citaţi“

La o staţie de metrou, un ofiţer de recrutare pe nume Oleksandr, unul dintre zecile dislocaţi în diferite locuri din Harkov, selectează tineri din mulţime, verificând documentele şi determinând dacă sunt eligibili pentru serviciul militar, conform The New York Times .

Recrutori precum Oleksandr, care nu şi-a dat numele complet pentru că nu era autorizat să vorbească cu presa, spun că emit somaţii pentru a se înscrie doar celor care vor să lupte.

„Îi întrebăm dacă au pregătire militară şi vor să servească în război”, a spus el. Însă unii tineri spun că nu li s-a dat niciodată de ales în privinţa prezentării, în timp ce există rapoarte ale unor bărbaţi care sunt dornici să lupte, dar au fost respinşi, din motive aparent birocratice.

O petiţie semnată de peste 25.000 de ucraineni, pragul pentru a cere preşedintelui Volodimir Zelenski să răspundă, solicită interzicerea eliberării de citaţii la punctele de control, benzinării şi alte locuri publice şi cere stabilirea unui proces transparent pentru modul în care oamenii pot fi recrutaţi.

„Sunt mulţi oameni dornici care sunt motivaţi, care au experienţă de luptă, dar nu pot intra în serviciu, pentru că în multe locuri au recrutat oameni tocmai pe străzi, care nu au experienţă”, se arată în petiţie.

Un tânăr în vârstă de 29 de ani, care nu a vrut să îşi dezvăluie numele real şi a fost numit Denis de sursa citată, a spus că i s-a înmânat recent o citaţie, pe care nu o dorea, chiar în faţa unui supermarket din Harkov. Iar la biroul de recrutare a minţit şi a spus că nu a avut nicio pregătire militară, o minciună care poate să nu fie prinsă deoarece înregistrările sale sunt într-o altă parte a Ucrainei.

Cunosc băieţi care nici măcar nu-şi părăsesc apartamentele pentru că le este frică să primească o citaţie, dar cunosc şi o mulţime de oameni care vor să lupte”, a spus el.

Ucraina are de mult timp serviciul militar obligatoriu, iar bărbaţii tineri sunt obligaţi să facă serviciul militar, cu excepţia cazului în care se încadrează într-o categorie scutită, cum ar fi să fie înscrişi la o universitate, să aibă un handicap sau să aibă cel puţin trei copii.

După începutul războiului, toţi bărbaţii care nu erau scutiţi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, au fost obligaţi să se înregistreze la birourile locale de recrutare şi să fie supuşi unui control medical pentru o posibilă recrutare, dar uneori aplicarea şi păstrarea înregistrărilor au fost întâmplătoare.

Oficialii guvernamentali spun că până acum au fost recrutaţi doar cei cu experienţă militară sau abilităţi necesare în mod specific, dar că alţi bărbaţi ar putea fi probabil chemaţi pe măsură ce războiul ar mai dura.

Unii critici spun că recrutarea nu a fost atât de selectivă pe cât cred oficialii şi că procesul de înregistrare şi pregătire este mai degrabă secret.

„Acest proces de înmânare a somaţiilor respectă pe deplin legea”, a declarat Yevheniia Riabeka, fost consilier juridic al comandantului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei. „Aceasta este o încercare normală de a înregistra cetăţenii care sunt obligaţi să-şi apere ţara”, a adăugat Riabeka.

Andrii Novak, avocat la firma Miller Law Firm, care reprezintă persoane care încearcă să fie scutite de serviciul militar, a spus că legale sunt doar somaţiile trimise de un birou de recrutare pentru că în evidenţele sale rezultă că o persoană ar trebui să se înregistreze şi că cele completate de un recrutor care a oprit pe cineva pe stradă sunt de fapt ilegale.

În Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, un canal din aplicaţia de mesagerie Telegram oferă informaţii anonime, în timp real, cu sursa publică, despre locurile în care se află recrutorii, pentru ca persoanele care încearcă să se ferească de ei să ştie. Are peste 67.000 de abonaţi.

„Scopul nostru este să prevenim emiterea inadecvată de somaţii”, se arată în descrierea canalului. Acesta invită rezidenţii să trimită locaţii şi fotografii cu ofiţerii de poliţie şi recrutorii stradali. Într-o postare cineva ataşase o fotografie, făcută din interiorul unei maşini parcate, unde se vedeau recrutori în faţa unui magazin. „Sunt vechii noştri prieteni”, era descrierea pozei.

Un alt canal Telegram, pentru regiunea Lviv din vestul Ucrainei:

„Este important să obţineţi toate informaţiile relevante. Numai cunoscându-ţi drepturile te poţi proteja pe tine şi familia ta!” Canalul afişează cele cinci locuri în care se înmânează cele mai multe somaţii, şi explică cum poate cineva refuza o citaţie, dar şi afecţiunile pentru care poate fi scutit de acest serviciu.

Ucrainenii au arătat o solidaritate remarcabilă: sute de mii de bărbaţi au vrut să se înroleze în mod voluntar în Forţele Teritoriale de Apărare — asemănător Gărzii Naţionale, cu unele unităţi desfăşurate în luptă — sau pentru activităţi de apărare civilă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...