Record în Elveţia: 42% din locurile din principala cameră a parlamentului vor fi ocupate de femei
Consiliul Naţional, principala cameră a Parlamentului Elveţiei, va fi format în proporţie de 42% din femei, o cifră record stabilită în urma alegerilor de duminică, a informat luni Oficiul Federal de Statistică după aflarea rezultatelor definitive, transmite EFE.
Cifra, deja aşteptată deoarece procentajul femeilor care au candidat în aceste alegeri a depăşit în premieră 40%, reprezintă o creştere de 20 de mandate pentru femeile parlamentar în raport cu legislatura anterioară.
Trei partide cu importantă prezenţă parlamentară vor avea mai multe femei decât bărbaţi în această cameră: socialiştii (63,2% femei), Verzii (60,7%) şi Verzii Liberali (52,9%), în timp ce formaţiunea cea mai votată, conservatorii din Uniunea Democratică de Centru, va avea o reprezentare feminină de numai 24,5%.
În Elveţia, femeile nu au putut vota şi nici candida până la alegerile din 1971, reuşind atunci o prezenţă în parlament de doar 5%.
Oficiul de Statistică a comunicat luni că participarea la scrutin a fost de 45,1% (cu 3,4% mai puţin decât în 2015), procent obişnuit într-o ţară în care din 1975 votează mai puţin de 50% dintre alegători.
Într-unul din cantoanele ţării, Schaffhausen, prezenţa la vot este obligatorie, dar nerespectarea acestei reglementări se pedepseşte numai cu o mică amendă de 6 franci elveţieni (5,4 euro).
EFE notează şi puternica ascensiune la scrutinul de duminică a partidelor ecologiste, reflectând o mai mare preocupare socială pentru schimbările climatice, ceea ce a făcut ca Verzii de stânga să-şi mărească numărul de mandate de la 11 la 28 şi să devină a patra forţă politică naţională, cu aspiraţii de intrare în guvern.
În cantonul Geneva, unul dintre cele mai importante, acesta a fost chiar partidul cel mai votat, obţinând 24,6% din voturi şi fiind singura formaţiune care va trimite trei reprezentanţi cantonali în parlamentul naţional.
Inclusiv Verzii Liberali au reuşit o creştere puternică la aceste alegeri, trecând de la şapte mandate în 2015 la 16 în prezent. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)