Record de muniţii lansate de aviaţia americană în 2019 în Afganistan
Forţele americane au lansat anul trecut 7.423 bombe şi alte muniţii în raidurile aeriene desfăşurate în Afganistan, un record în ultimii zece ani, potrivit cifrelor US Air Force, consultate de AFP marţi.
Această cifră, în creştere în raport cu 2018 (7.362), este de şapte ori mai mare decât numărul proiectilelor lansate în Afganistan în 2015 (947).
De asemenea este cu 80% mai mult faţă de loviturile aeriene din 2009 (4.147 de bombe), în plină 'ascensiune' a trupelor sub Barack Obama.
Coaliţia internaţională condusă de SUA a numărat în 2010-2011 circa 130.000 de militari, între care 100.000 soldaţi americani, în condiţiile în care în prezent doar 13.000 de militari americani staţionează în Afganistan.
Această intensificare a loviturilor aeriene americane intervine sub preşedinţia lui Donald Trump, în timp ce SUA negociază cu talibanii de peste un an un acord de retragere completă a trupelor străine din ţară, în schimbul unor garanţii de securitate pentru insurgenţi.
Atacurile aeriene ale forţelor americane şi afgane au ucis cel puţin 579 de civili în primele nouă luni ale anului 2019, au indicat Naţiunile Unite în octombrie trecut.
ONU este îngrijorată din cauza 'creşterii continue a pierderilor civile în operaţiunile aeriene începând cu 2014, forţele militare internaţionale fiind responsabile pentru majoritatea pierderilor civile în acest tip de incidente din 2018'.
În primul semestru al anului 2019, mai mulţi civili au fost ucişi de forţele proguvernamentale decât de grupările insurgente (717 de morţi faţă de 531), în mare parte în urma loviturilor aeriene afgane şi americane, a deplâns Misiunea de asistenţă a Naţiunilor Unite din Afganistan (UNAMA).
Dar forţele americane în Afganistan contestă într-un comunicat 'metodele şi concluziile UNAMA'.
Resolute Support, misiunea NATO în Afganistan, se limitează la acordarea de asistenţă şi instruire forţelor afgane. Forţele americane, în schimb, continuă să lupte împotriva talibanilor şi combatanţilor grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară, cel mai adesea venind în sprijinul operaţiunilor desfăşurate de forţele afgane.AGERPRES