Record de înălţime orbitală pentru un satelit lansat de Rocket Lab

Record de înălţime orbitală pentru un satelit lansat de Rocket Lab

Compania Rocket Lab a lansat joi un satelit Palisade Astro Digital pe o orbită de peste două ori mai îndepărtată decât cea pe care se află Staţia Spaţială Internaţională (ISS), informează Space.com.

Racheta portantă Electron a fost lansată de pe peninsula Mahia (Noua Zeelandă), la ora locală 02:22 p.m. (01:22 GMT).

Această misiune, a noua pentru Rocket Lab, a necesitat lansarea rachetei Electron, cu înălţimea de 17 metri, pentru plasarea satelitului Palisade la o altitudine de peste 1.000 de kilometri, de două ori şi jumătate mai îndepărtată decât orbita pe care se află ISS (aprox. 400 km) şi de două ori mai mare decât altitudinea la care această companie a mai plasat sateliţi.

Totul a decurs conform planului. Satelitul s-a desprins de ultima treaptă a rachetei la aproximativ 70 de minute după lansare.

Palisade este un microsatelit de tipul "16U cubesat", unde "U" se referă la o unitate din care este constituit satelitul. O astfel de unitate este un cub cu latura de 10 centimetri. Astfel, Palisade are dimensiunea a 16 astfel de unităţi.

Satelitul Palisade dispune de un sistem de propulsie propriu, de un sistem de comunicare de nouă generaţie, conceput de Astro Digital şi de un software creat de Advanced Solutions Inc.

Obiectivul declarat al companiei Rocket Lab este de a face lansările de sateliţi mai accesibile din punct de vedere al costurilor. Fiecare lansare a rachetei în două trepte Electron costă aproximativ 5 milioane de dolari.

Pentru eficientizarea costurilor, Rocket Lab doreşte să înceapă şi recuperarea şi refolosirea primei trepte a rachetelor Electron, însă într-o manieră diferită faţă de cea folosită de SpaceX pentru recuperarea rachetelor Falcon 9, care dispun de un sistem de aterizare automată, la punct fix, cu retropropulsie. Rocket Lab îşi propune să recupereze primele trepte ale rachetelor sale direct din aer, în timpul căderii spre Pământ, folosind un elicopter.AGERPRES


populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!

3 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

4 VIDEO Ipochimenul ăsta este senator al României, vai de capul ei de țară! Are mare dreptate Ceaușescu atunci când îi face de cacao...

5 Reuters: Frustrarea lui Trump creşte / Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului în Ucraina în urmă…