Record de angajări în România anul trecut. Consilier în carieră: Modul în care muncim s-a schimbat în ultimii ani
La finele anului trecut, s-a ajuns la un total de 5,7 milioane de salariați și la stat, și la privat, cu 6,7 milioane de contracte de muncă, pentru că unii au mai multe joburi. Potrivit Ministerului Muncii, anul trecut a adus un record dublu – atât la numărul de contracte, cât și la cel de salariați.
Record de angajari în România, în 2023 - Foto Arhivă
Domeniile în care s-au făcut cele mai multe angajări anul trecut au fost comerțul, atelierele de reparații și construcțiile, potrivit unui raport al Ministerului Muncii.
Iar cele mai multe contracte de muncă noi, în 2023, s-au înregistrat în București (543.589) și în județele Ilfov (128.795), Cluj (113.631) și Constanța (101.299).
Pe piața muncii au intrat mii de tineri, care au preferat să lucreze imediat ce au terminat liceul, 17.000 de 18 ani și 34.000 de 19 ani. Însă cele mai multe contracte, 63.000, au fost semnate de tineri de 24 de ani.
„Sunt tineri care au nevoie de un venit, dar și care își continuă studiile în același timp. Vorbim despre o mână de lucru pentru joburi entry level în diverse domenii, precum call-center, HORECA, contact-center etc., care sunt o poartă de intrare în piața muncii“, a explicat Rodica Obancea, specialist în Managementul de Carieră și fondator al unei companii care oferă consultanță în acest domeniu.
Aceasta subliniază că tinerii care aleg să muncească imediat cum termină liceul pot deveni candidați mai atractivi pe piața muncii pentru că dobândesc numeroase calități.
„Modul în care muncim s-a schimbat în ultimii ani, oamenii înainte ieșeau din facultate fără nicio experiență de muncă, acest lucru nu ne mai ajută acum să avem o bună integrare în piața muncii. Cu cât iei contact mai devreme cu piața muncii, înțelegi ce înseamnă responsabilitatea unui job, ce înseamnă să câștigi bani , să muncești într-un fel anume, să faci lucrurile la termen, cu atât crește capabilitatea ta, devii un candidat din ce în ce mai atractiv“, precizează consilierul în carieră.
Și persoanele în vârstă își caută job
Nici cei în vârstă nu au stat deoparte – nu mai puțin de 4.000 de persoane peste 70 de ani s-au angajat anul trecut cu contract de muncă.
Domeniile în care s-au semnat cele mai multe contracte au fost comerțul cu ridicata și amănuntul, reparațiile de autovehicule și motociclete – cu peste 400.000 de angajări, și construcțiile – cu aproape 380.000 de noi angajări.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) spune că, anul trecut, 190.039 de persoane au fost încadrate în muncă, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă. Cele mai multe aveau peste 45 de ani – 87.593, peste 31.800 aveau vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, iar 31.793 – între 25 şi 35 de ani. Dacă vorbim despre nivelul de pregătire al acestor persoane , cele mai multe au studii liceale (64.856), fiind urmate de persoanele cu studii gimnaziale (45.505) și profesionale (43.002). Mai puțin de 20.000 de persoane care s-au angajat prin intermediul ANOFM au studii universitare.
Însă, la nivel național rămân vacante, conform evidențelor ANOFM, 43.800 locuri de muncă. Domeniile în care sunt disponibile cele mai multe locuri de muncă sunt cele în care au fost angajate cele mai multe persoane anul trecut. Mai mult de jumătate din aceste posturi se adresează persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.
„Meseriașii“ sunt foarte căutați în România
Rodica Obancea spune că zona de meseriași este foarte căutată în România, sunt multe oportunități de joburi.
„În același timp, numărul mare de contracte de muncă în rândul persoanelor de peste 50-60 de ani poate fi explicat de nevoia de oameni calificați în anumite domenii, în care nu mai există școli de meserii. În zona de construcții și zona industrială, nu mai există școli de meserii, iar dacă vrei să angajezi, de exemplu, croitori sau electricieni, nu mai găsești. Sunt doar persoane senioare, din vechile generații, care au prins aceste calificări, iar atunci multe organizații se duc către acest public-țintă pentru a găsi forță de muncă calificată“, a explicat Rodica Obancea, coach în carieră.
Printre milioanele de noi angajați sunt și persoane care provin preponderent din statele asiatice. Iar numărul muncitorilor străini care pot fi aduși în România în 2024 ar putea crește de la 100.000 la 140.000 de persoane, conform unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Muncii.
„Este vorba de o zonă de locuri de muncă calificată unde este nevoie de blue collars, de specialiști, muncitori calificați, care au o specializare anume, tehnică, iar în România este o penurie de oameni calificați care să poată să candideze pentru aceste posturi“, conchide Rodica Obancea.
Cele mai multe locuri de muncă vacante – ANOFM
Sunt disponibile peste 3.000 de locuri de muncă de muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; peste două mii de posturi de curier și tot atâtea de agent de securitate.
Acestea sunt urmate de joburi precum: manipulant mărfuri (1.985), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (1.737); lucrător comercial (1.703); șofer de autoturisme și camionete (1.326); muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții (1.181); ajutor bucătar (1.064); muncitor necalificat în industria confecțiilor (781).
Sursa: adevarul.ro