Recoltele mari din SUA şi încetinirea cererii chineze calmează îngrijorările privind aprovizionarea cu cereale
Recoltele mari din SUA, condiţiile meteo foarte bune pentru însămânţare în Brazilia şi o serie de semnale privind încetinirea achiziţiilor Chinei au dus la creşterea ofertei mondiale pentru două importante produse agricole: soia şi porumb, transmite Reuters.
Creşterea stocurilor semnalează că preţurile pentru aceste culturi, precum şi pentru alte produse precum zahăr şi cafea, au trecut de punctul de vârf al unui trend crescător declanşat de pandemie, susţin analiştii. În plus, preţuri mai mici ar fi şi o veste bună pentru consumatori, după ce zilele trecute o agenţie a ONU a calculat că preţurile globale la produsele alimentare au atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
La bursa de la Chicago, cotaţiile futures la soia au scăzut cu 27%, în timp ce cotaţiile la porumb au scăzut cu 24%, comparativ cu maximele atinse în luna mai, după ce condiţiile meteo favorabile au produs recolte abundente în SUA. Piaţa pentru soia boabe este supusă la cele mai mari presiuni, în condiţiile în care creştere ofertei şi îngrijorările cu privire la diminuarea cererii venite din China împing preţurile în jos.
Preţuri mai mici la soia şi porumb ar duce şi la diminuarea costurilor pentru nutreţul utilizat la hrana animalelor crescute pentru carne, care din cauza pandemiei a devenit un produs inaccesibil pentru mulţi oameni. Însă preţuri mai mici la soia şi porumb ar putea ameninţa şi profiturile fermierilor, în special în contextul în care furnizorii de seminţe şi îngrăşăminte şi-au majorat preţurile.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a îmbunătăţit în ultimele luni estimările privind oferta mondială de soia boabe iar dacă cele mai recente estimări de 104,57 milioane tone se vor confirma, acestea ar fi unele dintre cele mai mari stocuri mondiale înregistrate vreodată. În paralel, China, cel mai mare cumpărător mondial de soia boabe, şi-a încetinit achiziţiile în ultimele luni iar analiştii se aşteaptă ca în 2021 livrările spre China să fie mai mici de 100 de milioane de tone, ca urmare a utilizării crescute a grâului ca nutreţ pentru hrana animalelor. De asemenea, USDA şi analiştii privaţi se aşteaptă ca în acest an China să importe mai puţin porumb comparativ cu anul trecut, aceasta în condiţiile în care stocurile mondiale de porumb ar urma să crească cu 4,1% în anul agricol 2021/22.
"Având în vedere balanţa actuală dintre ofertă şi cerere, cred că preţurile mari sunt în urma noastră", spune Camilo Motter, un broker de cereale din Brazilia, cel mai mare producător mondial de soia boabe, zahăr şi cafea.
Însă în condiţiile în care nord-vestul SUA şi Canada suferă de pe urma secetei iar vremea secetoasă ar putea continua din cauza fenomenului La Nińa, preţurile la ovăz, grâu şi canola ar putea să rămână la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că inflaţia produselor alimentare nu s-a terminat. AGERPRES