Rechizitoriu DNA/„Dispărutul” Codruț Marta a avut un rol esențial în șpaga de 1,2 milioane euro primită de Sorin Blejnar
Detalii inedite apar in dosarul in care fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, este judecat pentru ca ar fi primit mita 1.200.000 de euro, in perioada mai 2011 - aprilie 2012, in schimbul protejarii societatii Excella Real Grup, care era controlata de afaceristul Radu Nemes, cunoscut drept "Regele Motorinei", dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe Ziare.com .
In acelasi dosar mai sunt judecati, Viorel Comanita, fost vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu rol de conducator al Autoritatii Nationale a Vamilor, acuzat ca ar fi primit mita 960.000 euro si Sorin Florea, comisar general adjunct al Garzii Financiare, acuzat ca ar fi primit mita suma de 300.000 euro.
Sotia lui Sorin Blejnar, Andreea Florentina Blejnar, este judecata pentru complicitate la luare de mita, iar potrivit procurorilor, ea ar fi foat cea care a primit banii destinati lui Sorin Blejnar de la doi interpusi ai afaceristului Radu Nemes.
Sorin Blejnar executa in prezent o pedeapsa de 5 ani de inchisoare intr-un dosar in care a fost condamnat pentru ca a primit spaga 12,5 milioane de lei in schimbul traficarii influentei de sef al Fiscului.
De unde veneau banii
Potrivit rechizitoriului DNA, obtinut de Ziare.com in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, gruparea condusa de Radu Nemes, specializata in evaziune fiscala cu produse petroliere, a pus la cale un plan prin care s-a "fentat" plata obligatiilor fiscale pentru 90.000 tone de motorina.
Rechizitoriu Sorin Blejnar:
Ei au apelat la sute de documente fictive si un lant de firme fantoma din care reiesea in acte ca motorina era amestecata cu titei, obtinandu-se produse petroliere inferioare slab accizate ce au fost vandute in mod fictiv catre alte societati fantoma. In final, producatorul era "descarcat" scriptic de stocul de motorina.
In realitate, motorina a fost vanduta catre mai multi distribuitori, in baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societati fantoma, astfel incat cumparatorii sa aiba o justificare scriptica a stocului.
Ulterior, motorina a fost distribuita catre benzinarii, iar sumele obtinute au fost transferate in conturile bancare ale doua societati controlate de Radu Nemes, de unde au fost retrase in numerar.
"Au fost retrasi in numerar din conturi bancare 54.238.460 lei, respectiv 65.347.470 lei (circa 26 milioane de euro in total), cu justificarea achizitii cereale", explica procurorii DNA.
Hibele planului si protectia
Practic, explica DNA, in timp ce la Constanta se simula rafinarea a 120.000 tone de combustibil lichid usor si navo, cantitatea de 90.000 tone de motorina era transportata pe ruta Constanta- Sibiu. Chiar daca transporturile aveau loc zilnic, autoritatile fiscale nu au intervenit pentru a opri acest lucru.
Pe teritoriul Romaniei, cisternele cu motorina au circulat pe drumurile din judetele Constanta, Calarasi, Ilfov, Arges, Valcea, Sibiu. Ca urmare, oricand, de la Constanta pana la Sibiu, orice functionar public din cadrul ANAF si din ANV, care exercita supravegherea fiscala, ar fi putut sa identifice frauda fiscala si sa determine oprirea activitatii, prin aplicarea masurilor legale.
Dar acest lucru nu s-a intamplat.
"Succesul demersului infractional era astfel conditionat de sustinerea unor functionari publici aflati intr-o pozitie care sa le permita sa influenteze atat procesul de autorizare a antrepozitului fiscal, cat si eventuale controale inopinate atat la instalatiile de rafinare din judetul Constanta, cat si pe intreg traseul de deplasare a cisternelor sau la statiile de distributie carburanti din judetul Sibiu", acuza DNA.
Procurorii sustin ca "singurele persoane care au putut oferi o asemenea protectie activitatii evazioniste erau inculpatii Blejnar Sorin si Comanita Viorel, persoane cu un rol esential in combaterea evaziunii fiscale si care se aflau in stransa legatura eu membrii gruparii infractionale".
Ei ar fi ignorat sau blocat sesizarile unor institutii ale statului care vizau activitatea firmelor implicate in aceasta afacere.
"Taxa de protectie"
Potrivit rechizitoriului, o parte din cei aproximativ 26.000.000 de euro proveniti din evaziune fiscala a fost folosita de Radu Nemes pentru a se asigura ca "afacerea" sa nu va fi oprita de functionarii publici cu atributii in domeniu, astfel ca diverse sume au fost remise ca "taxa de protectie" pentru ca activitatea sa poata continua.
O parte din banii retrasi in numerar din banci erau schimbati in euro de apropiatii lui Radu Nemes, la casele de schimb valutar din Constanta.
Pachetele cu bani
Banii erau preluati si transportati de oameni de incredere, pusi in pachete si genti, la Bucuresti. In final ar fi ajuns la fucntionarii statului.
"In felul acesta, in perioada 2011-2012, Blejnar Sorin a primit 1.200.000 de euro, Comanita Viorel a primit 960.000 de euro, iar Sorin Florea a primit 300.000 de euro", se arata in rechizitoriul DNA.
In rechizitoriu apare si numele lui Codrut Marta, fostul director de cabinet al presedintelui ANAF in perioada 2009- 2010, in prezent disparut. Acesta ar fi avut un rol cheie in aceasta afacere.
Una dintre persoanele implicate in remiterea banilor a declarat la DNA ca exista un mod de impartire a acestora, astfel: 40% la Sorin Blejnar, 40% la Codrut Marta si 20% la Viorel Comanita sau Sorin Florea.
"Persoanele implicate in transferul banilor au tinut propriile evidente referitoare la sumele primite si predate.
A fost necesara notarea sumelor pentru ca modul de savarsire a infractiunilor, implicarea mai multor persoane pe circuitul banilor de la retragerea lor in numerar pana la remiterea lor si ritmicitatea platilor au impus ca, din cand in cand, sa se efectueze o confruntare a notitelor, pentru ca intelegerea sa functioneze in continuare", explica DNA.
Panica: A disparut Codrut Marta!
Afacerea ar fi inceput sa se clatine odata cu revocarea din functii a lui Sorin Blejnar- aprilie 2012 si Viorel Comanita - mai 2012. Un alt eveniment: pe 21 mai 2012, dispare in mod neasteptat Codrut Marta!
"Intreg angrenajul infractional a incetat sa mai functioneze in parametrii obisnuiti, intrucat principala preocupare a membrilor grupului a fost aceea de a afla ce s-a intamplat cu persoana disparuta, concomitent cu asigurarea unui nivel ridicat de discretie in cooperarea cu organele judiciare in ceea ce priveste furnizarea unor date despre persoana victimei", scriu procurorii DNA.
Una dintre persoanele implicate in afacere a declarat la DNA ca platile catre functionari au incetat in aprilie 2012 si ca disparitia lui Codrut Marta a "incurcat lucrurile".
"Tinand seama de modul in care a fost conceputa activitatea infractionala, apreciez ca rolul lui Codrut Marta in circuitul banilor a fost esential, iar inlocuirea lui nu s-ar fi putut face cu usurinta", scrie procurorul DNA in rechizitoriu.
In iunie 2012 s-au oprit ridicarile de numerar
Ridicarile de numerar din conturile celor doua societati controlate de Nemes au continuat pana in luna iunie 2012, dar circuitul banilor a fost blocat, iar cei implicati au ramas fara indicatii concrete cu privire la continuarea activitatii de transportare a banilor.
Revocarea lui Sorin Blejnar din functie nu ar fi avut efecte asupra activitatii societii controlate de Nemes, daca succesorul acestuia ar fi acceptat sa continue sa acorde protectie contra unor sume de bani, si atat timp cat Comanita Viorel era inca in functie.
"Momentul care, cu certitudine, a dus la intreruperea circuitului produselor accizabile este 9 iulie 2012, cand au fost efectuate perchezitiile de Directia Nationala Anticoruptie", se mai arata in rechizitoriu.
Fuga in SUA si extradarea
Perchezitiile DNA erau facute in cadrul anchetei in care Radu Nemes a fost condamnat definitiv la 7 ani si 6 luni inchisoare pentru evaziune fiscala si spalarea banilor, iar Sorin Blejnar a fost achitat. Fostul sef al Fiscului fusese acuzat in acest caz de complicitate la infractiunea de evaziune fiscala si pentru constituire a unui grup infractional organizat.
La inceputul lunii aprilie 2012, Radu Nemes si sotia sa, Diana Nemes, au plecat din Romania. O parte din banii proveniti din afacere se scurgeau catre societatea Corallys Investments Limited din Dubai, iar de acolo au ajuns in conturile bancare din SUA.
Cei doi au fost arestati, pe 20 martie 2014, in SUA, dupa o operatiune spectaculoasa a ofiterilor FBI.
Cuplul a ajuns celebru dupa ce au aparut informatii din ancheta potrivit carora ar fi cheltuit 200.000 de dolari la magazine de firma, calatoreau doar la clasa I si se cazau la hoteluri de lux.
Relatiile Marta- Nemes
Nemes era in relatii foarte bune cu Marta, potrivit anchetei din acest dosar. Fostul sef de cabinet al lui Blejnar avea o mare putere la ANAF.
"Ala care e vice, stii tu, boul acela de la control care ne certam cu el, trebuie schimbat si ala trebuie f...t", spunea Marta, nemultumit de un functionar zelos care controla firmele lui Nemes.
Pe data de 12 martie 2012, Marta avea deja ganduri de fuga, potrivit interceptarilor.
El i-a explicat "Regelui Motorinei" ca "din cate a inteles de prin alte parti, lucrurile sunt inspre bine, ideea e sa o intinda cat mai mult, exact cum spuneai tu, ca la un moment dat o sa devina tardiv".