Rechizitoriu DNA: Sumele la fiecare ședință a Comisiei de Despăgubiri a ANRP se situau la 50% din salariul brut

Rechizitoriu DNA: Sumele la fiecare ședință a Comisiei de Despăgubiri a ANRP se situau la 50% din salariul brut

Sumele pentru fiecare ședință a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP se situau la 50% din salariul brut, iar membrii își începeau activitatea cu ''votarea indemnizației pentru fiecare dintre ei'', se arată în rechizitoriul DNA prin care fosta șefă a DIICOT Alina Bica și alte persoane au fost trimise în judecată în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.

"Așa cum a rezultat din chiar declarațiile inculpaților care și-au exercitat dreptul de a da declarații, deoarece unii dintre ei au uzat de dreptul la tăcere, așa încât nu au oferit o poziție care să poată fi analizată — au considerat aceste activități profesionale drept suplimentare și le-au tratat superficial. Cu toate acestea, deși atitudinea profesională nu-i îndreptățea să fie remunerați, nu uitau ca la începutul fiecărei ședințe a Comisiei Centrale să înceapă activitatea cu 'votarea indemnizației pentru fiecare dintre ei', iar sumele pentru fiecare ședință se situau la 50% din salariul brut", se spune în document.

Pe de altă parte, procurorii anticorupție evidențiază în rechizitoriu faptul că membrii Comisiei nu pot invoca presiuni de timp, exercitate în cadrul procedurii de despăgubire, ca urmare a multitudinii de cereri, care ar putea favoriza apariția unor erori, atât timp cât legiuitorul nu a prevăzut un termen pentru analizarea și soluționarea acestor dosare.

"Desigur că durata acestor proceduri nu poate fi atât de mare încât să aducă atingere dreptului reclamanților la aceste măsuri reparatorii, ea trebuind să se înscrie într-un termen rezonabil, termen care se consacră în practică în funcție de anumite situații de fapt, de greutăți întâmpinate în soluționarea cererilor, de numărul acestora, de măsura în care ele sunt imputabile instituției ș.a.m.d. În cauză nu era un asemenea risc, deoarece cererea a fost înregistrată la Comisie în luna noiembrie 2010, iar în 15.03.2011 au fost aprobate despăgubirile, un timp record față de dosare de despăgubiri înregistrate la aceeași dată care nu sunt nici în prezent soluționate", susțin anchetatorii.

Potrivit rechizitoriului, membrii comisiei, inculpații din prezenta cauză — Alina Bica, Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru — și-au încălcat, negat și nesocotit tocmai obligația de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă.

"Dar raportul a fost unul eronat grosolan supraevaluat în scopul îmbogățirii fără drept și în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membri care au ajutat — sub acest aspect cercetările fiind în curs — iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivități de persoane îndreptățite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal, prin înregistrarea dosarului, deși are drepturi ce ar fi trebuit susținute și respectate de acești inculpați", au mai menționat procurorii.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost trimisă în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală, prejudiciul din cauză ridicându-se la aproximativ 62 milioane euro.

Alina Bica, aflată în stare de arest preventiv, este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției (MJ) în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

În dosar, au fost deferiți justiției pentru aceeași faptă și alte persoane care erau în componența Comisiei: Crinuța Dumitrean, președinte ANRP, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, șef birou în MJ, toți sub control judiciar, și Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupție în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, evaluator, și Stelian Gheorghe, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, ambii pentru complicitate.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!