Rechini testați pozitiv la cocaină, în largul coastelor orașului Rio de Janeiro. Cum au ajuns drogurile acolo

Rechini testați pozitiv la cocaină, în largul coastelor orașului Rio de Janeiro. Cum au ajuns drogurile acolo

Rechini din apele de coastă ale oraşului brazilian Rio de Janeiro au fost testaţi pozitivi la cocaină. Acești prădători au consumat drogurile în urma eliberării continue a substanţei din staţii neconforme de tratare a apelor uzate şi din operaţiuni de rafinare clandestine, transmite Reuters.

Rechini testați pozitiv la cocaină în largul coastelor orașului Rio de Janeiro FOTO Arhivă

Rechini testați pozitiv la cocaină în largul coastelor orașului Rio de Janeiro FOTO Arhivă

Este posibil ca unii dintre ei să fi atacat pachete cu cocaină pe care traficanţii le-au pierdut pe mare în largul coastelor Braziliei, o ţară care reprezintă una dintre cele mai mari pieţe de desfacere pentru acest drog, arată un studiu publicat în revista Science of The Total Environment.

Dintre cele 13 exemplare aparţinând speciei Rhizoprionodon lalandii, testaţi pe o perioadă de aproape trei ani, cu toţii au prezentat cocaină în muşchi şi în ţesuturile hepatice, potrivit studiului realizat de Fundaţia Oswaldo Cruz, un institut de ştiinţă, tehnologie şi sănătate.

''Este necesară realizarea unor studii specifice pentru a determina consecinţele exacte ale acestei contaminări a animalelor'', a declarat într-un comunicat Rachel Ann Hauser-Davis, biolog în cadrul Laboratorului pentru evaluarea şi promovarea sănătăţii mediului IOC.

Drogurile ar putea afecta dezvoltarea rechinilor

''Se crede că ar putea exista un impact asupra creşterii, dezvoltării şi, potenţial, asupra fertilităţii rechinilor, din moment ce ficatul are un rol în dezvoltarea embrionilor'', a adăugat ea.

Oamenii de ştiinţă au colectat probele în perioada septembrie 2021 - august 2023, în timp ce monitorizau efectele de mediu ale poluării asupra vieţii marine.

Întrucât rechinii sunt prădători, Rachel Ann Hauser-Davis a spus că ei reprezintă un element central în lanţul trofic şi sunt consideraţi ''specie santinelă'', care poate oferi avertizări timpurii referitoare la ameninţări de mediu la adresa oamenilor.

Oamenii de ştiinţă nu au enumerat efectele pe care cocaina sau alte droguri recreaţionale le-ar putea avea supra rechinilor, deşi alte studii au demonstrat că păstrăvul poate deveni dependent de metamfetamină.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii