Recentele decizii ale Guvernului, impact major în relațiile economice ale statului și mediului de afaceri cu partenerii internaționali (patronate)

Recentele decizii ale Guvernului, impact major în relațiile economice ale statului și mediului de afaceri cu partenerii internaționali (patronate)

Recentele decizii ale Guvernului privind modificarea legislației penale, deși vizează sfera juridică, vor avea impact major în relațiile economice pe care statul și mediul de afaceri le au cu partenerii internaționali, din cauza lipsei de încredere pe care o vor genera, putând pune în pericol țintele de creștere economică a României.

Totodată, lipsa de predictibilitate a procesului decizional se va reflecta în creșterea costurilor împrumuturilor pe care statul român le va contracta, rezultând în final în creșterea fiscalității, ca sursă logică de acoperire a deficitelor ce vor apărea, afirmă reprezentanții Confederației Patronale "Concordia".

Într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, "Concordia" atrage atenția asupra nevoii de reechilibrare a raporturilor dintre Executivul nou instalat și partenerii de dialog social și societatea civilă.

"C.P. Concordia semnalează în mod special derapajele constatate până acum în procesul de consultare în probleme cu impact social și economic semnificativ, inclusiv la nivelul mediului de afaceri, contributor direct și semnificativ la bugetul național și angajator principal în România anului 2017. Astfel, recentele decizii ale Guvernului României privind modificarea legislației penale au fost adoptate în grabă, fără o consultare reală și fără evaluarea riscurilor ce pot apărea la nivelul societății românești, inclusiv din perspectiva atractivității României pentru investiții în economie. Aceste măsuri, deși vizează sfera juridică, vor avea impact major în relațiile economice pe care statul și mediul de afaceri (deopotrivă societăți cu capital românesc și străin) le au cu partenerii internaționali, din cauza lipsei de încredere pe care o vor genera, putând pune în pericol țintele de creștere economică a României", afirmă federațiile patronale.

În opinia acestora, lipsa de predictibilitate a procesului decizional se va reflecta în creșterea costurilor împrumuturilor pe care România le va contracta, rezultând în final în creșterea fiscalității, ca sursă logică de acoperire a deficitelor ce vor apărea.

"În Programul de Guvernare 2017-2020, s-a susținut importanța întăririi parteneriatului social, iar CP 'Concordia' a întâmpinat cu satisfacție această declarație de intenție, care a oferit speranța unui act de guvernare transparent și predictibil. De asemenea, lista obiectivelor de politici publice asumată de actuala guvernare a părut a fi una ambițioasă, care a suscitat atenția și interesul mediului de afaceri, dar nu numai, și a invitat în primă fază la o participare cât mai largă și intensă a partenerilor sociali la dezbaterea și realizarea ei. Cu toate acestea, observăm că începutul guvernării actuale nu demonstrează, din păcate, că dezideratul unei consultări publice reale este pe cale de a deveni realitate și nici că transparentizarea și fundamentarea deciziilor politice cu impact economic și social vor fi reguli și nu excepții", spune "Concordia".

Astfel, potrivit federațiilor patronale, "pe lângă proaspetele modificări ale legislației penale, adoptarea recentelor măsuri cu caracter fiscal, respectiv anularea plafonului de 5 salarii pentru plata CAS și CASS, creșterea salariului minim la 1.450 de lei în absența unei consultări corespunzătoare cu partenerii sociali ori a unui mecanism de stabilire transparent și coerent, ori acordarea unui termen nerezonabil pentru dezbaterea publică a bugetului pe anul 2017 în cadrul forurilor de dialog social, toate acestea sunt exemple ale continuării unui proces de consultare pur formal, contrar declarațiilor de principii din programul de guvernare".

Obiectivele economice și sociale din programul de guvernare și modalitățile în care se dorește îndeplinirea lor trebuie să facă obiectul unei consultări de substanță cu partenerii sociali, cu analize de impact corespunzătoare și în timpul rezonabil prevăzut de legile în vigoare pentru a putea contribui cu observații, amendamente sau completări privind conținutul sau oportunitatea acestor obiective și a modalităților de implementare, susțin reprezentanții "Concordia".

"Legitimitatea primită prin votul popular nu înlătură nevoia ca programul de guvernare, oricât de atrăgător la nivel teoretic și declarativ ar fi acesta, să treacă și prin filtrul dezbaterii sale reale cu partenerii sociali, pentru a fi evitate pe cât posibil eventuale efecte negative ce pot apărea o dată cu aplicarea în viața reală a acestui program. Așadar, C.P. 'Concordia' își exprimă speranța că rațiunea va prevala în deciziile instituțiilor publice ale României, țară membră a Uniunii Europene și NATO, deschizând calea unui dialog real și eficient între acestea și partenerii sociali și contribuind la recâștigarea și, în cele din urmă, menținerea încrederii pusă la încercare în această perioadă", se mai spune în comunicat.

"Concordia" este o confederație reprezentativă la nivel național, înființată în anul 2007, care reunește federații patronale ale căror membri își desfășoară activitatea în sectoare importante ale economiei românești precum: energie electrică și termică, petrol și gaze, industrie auto, comerț, activități financiar-bancare, activități de consultanță și inginerie, transporturi etc. Confederația este una dintre cele mai mari organizații patronale din România și este reprezentativă la nivel național, având în prezent opt federații patronale membre care reprezintă peste 500 de companii, cu un total de peste 275.000 de salariați.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri