Real Madrid – Dortmund, finala contrastelor: argumentul care îi face pe spanioli mari favoriți

Real Madrid – Dortmund, finala contrastelor: argumentul care îi face pe spanioli mari favoriți

Cortina va cădea, sâmbătă, peste sezonul 2023-2024 la nivel de cluburi cu finala Ligii Campionilor, găzduită de Londra pe „Wembley“.

Carlo Ancelotti. FOTO: Arhiva Adevărul

Carlo Ancelotti. FOTO: Arhiva Adevărul

Mare favorită e formația spaniolă, care n-a mai pierdut un astfel de meci de 43 de ani. Nemții, în schimb, au fost învinși în ultimele trei partide europene cu trofeul pe masă.

Când ne uităm pe palmaresul european al celor două formații ajunse la Londra, ne dăm seama că există o diferență colosală între ele.

Champions League e competiția Realului! A câștigat-o și când a jucat bine, dar și când părea că n-are nicio șansă. De aici, și cele 14 trofee cucerite, de când a apărut această întrecere, în 1955, adică acum 69 de ani. Desigur, de-a lungul anilor, competiția a fost rebranduită, cu formatul schimbat, însă un lucru a rămas constant: Real a fost fără egal în cea mai tare întrecere intercluburi din lume. Și de neînvins în finale, de ani buni! Dovadă și faptul că a scăpat trofeul printre degete, în doar trei rânduri: 1962 (3-5 cu Benfica), 1964 (1-3 cu Inter Milano) și 1981 (0-1 cu Liverpool). La ora actuală, Real, cel mai titrat club din Liga Campionilor, are și cel mai titrat antrenor. Carlo Ancelotti (64 de ani) a cucerit mult râvnitul trofeu de patru ori (2003 și 2007 cu AC Milan, 2014 și 2022 cu Real Madrid). Italianul are și o finală pierdută în palmares (2005 cu AC Milan).

De partea cealaltă, Borussia Dortmund, o formație admirabilă, „trăiește“ și acum în memoria colectivă a fanilor datorită acelui triumf din 1997 în Ligă. Cu golul magnific al lui Lars Ricken din finala cu Juventus (3-1), la Munchen.

Apoi însă, Dortmund s-a „abonat“ la eșecuri în partidele europene cu trofeul pe masă. Mai întâi, a pierdut Supercupa Europei din 1997, 1-3 cu Barcelona. Apoi, a ratat trofeul Cupei UEFA (Liga Europa de acum), fiind învinsă în finala cu Feyenoord din 2002, scor 2-3. În fine, în 2013, nemții au jucat o altă finală de Liga Campionilor, pierdută însă, de această dată, 1-2 cu Bayern Munchen.

Nici antrenorul Borussiei, Edin Terzić (41 de ani), neamț cu origini croate, nu se poate compara cu omologul său de pe banca Realului. În primul rând, pentru că vorbim despre tehnicieni din generații diferite. De aici, și palmaresul mult mai sărac al lui Terzić. Acesta a debutat, ca „principal“, pe banca echipei din Dortmund, în decembrie 2020. Și a câștigat, deocamdată, Cupa Germaniei (2020-2021). Prin comparație, „Don Carlo“ Ancelotti are 29 de ani în antrenorat, ca „principal“, și 27 de trofee.

Finala Champions League 2024

Real Madrid (4-3-3)

Courtois - Carvajal, Nacho, Rudiger, Mendy - Valverde, Camavinga, Kroos - Bellingham; Vinicius, Rodrygo.

Dortmund (4-2-3-1)

Kobel - Ryerson, Schlotterbeck, Hummels, Maatsen - Sabitzer, Can - Sancho, Brandt, Adeyemi - Fullkrug

Statistici Liga1 jpg
Statistici Liga 2 jpg

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii