REACŢIILE unor celebrităţi care apar în videoclipul trupei Taxi, "Despre smerenie": Dumnezeu preferă spaţiile mici sau Catedralele? - VIDEO
Oana Pellea crede că "Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania", iar Mircea Cărtărescu spune că piesa de la Taxi "e doar un cântec foarte frumos, nu un atac". Iată bilanţul reacţiilor unor celebrităţi care apar în clip-ul piesei "Despre smerenie", după izbucnirea zarvei pro şi contra Catedrală.
Piesa "Despre smerenie" a trupei Taxi pledează pentru modestia creştină. 33 de celebrităţi din România repetă în videoclip versul percutant "Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici", alături de solistul Dan Teodorescu. Cântecelul a iscat un val de controverse, rumoare, elogii, reacţii agresive, ba chiar a creat discordie între unele feţele bisericeşti ce laudă piesa şi alţii, înalţi prelaţi supărăcioşi din Biserica Ortodoxă Română, care critică mesajul melodiei.
Piesa a fost interpretată de publicul larg drept un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. Ţinta melodiei nu a fost însă atât de tranşantă: Trupa Taxi declară că a compus un cântecel menit să militeze cu umor şi candoare împotriva trufiei, ostentaţiei şi vanităţii detectabile în lumea pestriţă de azi. Celebrităţile fac front comun pe paginile personale de Facebook, reacţionând la rumoarea stârnită de piesa sarcastică a trupei Taxi "Despre smerenie".
Să recunoaştem, Catedrala Mântuirii Neamului este un punct nevralgic în viaţa românească tumultoasă, simpla pomenire a edificiului provoacă disensiuni, vitregii, mânie şi aplomb mistic creştin.
Oana Pellea are credinţa că "Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea": "Dumnezeu cred că preferă spaţiile mici, în sensul în care cred că Dumnezeu se odihneşte în fiecare dintre noi, în fiecare atom. Şi mai cred că Dumnezeu nu are nicio legătură cu megalomania, cu agresivitatea, cu răutatea. Nu cred că mărimea unei biserici determină profunzimea credinţei în Dumnezeu şi cum Dumnezeu poate fi găsit absolut oriunde, într-o ţară săracă poate că şi-ar dori chiar EL mai multe spitale,mai multe şcoli, mai multe strategii de ajutorare a săracilor, copiilor bolnavi, bătrânilor abandonaţi.", spune actriţa în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.
Mircea Cărtărescu a publicat iniţial un mesaj concis pe pagina personală de Facebook, înainte de incidentul în care un vandal îi arde cartea "Frumoasele străine", în semn de protest faţă de apariţia lui şi a altor celebrităţi în videoclipul piesei "Despre smerenie": „Un videoclip care va face valuri. Sunt şi eu undeva prin el...E doar un cântec foarte frumos, cu versuri inteligente, cu un mesaj understated, fără niciun fel de încrâncenare. Nici manifest, nici voinţă de a stopa lucrările în curs. E doar un dubiu, exprimat cu delicateţe, demnitate şi, până la urmă, cu un zâmbet unanim pe buze.", a spus Cărtărescu iniţial.
După ce a descoperit pe youtube clip-ul în care un vandal îi arde într-un puseu brutal cartea, Mircea Cărtărescu a publicat un alt mesaj pe pagina sa de Facebook, în care explică mesajul piesei "Despre smerenie", pentru cei mulţi care s-au grăbit să-i dea o interpretare nefondată: "Dragii mei, apelez din nou la raţiune, cu speranţa că totuşi mai există aşa ceva la noi. Clipul formaţiei ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală şi nu jigneşte credinţa nimănui. Nu e o poziţionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanţi sunt creştini ortodocşi, ca şi mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găseşte în Catedrală din cauza spaţiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică şi nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul şi spaţiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimităţii actului de credinţă. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există şi în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres şi literal. Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenţă) şi nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă priveşte, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin şi prosteşte din neînţelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan). Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanţă dintre un mesaj ambiguu şi understated al unui cântecel şi masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieşi oricând o fantomă a trecutului."
Folcloristul Grigore Leşe a cerut să fie scos din videoclip, după ce piesa "Despre smerenie" a fost interpretată drept un manifest împotriva opulenţei Catedralei Mântuirii Neamului. Cântăreţul de muzică populară, care crede că mesajul piesei este echivoc, a reacţionat la rândul lui pe pagina sa de Facebook: „În spaţii mici sau mai mari, în bisericuţe de lemn sau în catedrale, important este să mergem la Sfânta Liturghie şi să ne rugăm. Să avem o duminică frumoasă, cu pace în suflet şi lumină în gând!“
Andi Moisescu zice tot pe pagina personală de Facebook: „Nu deţin niciun adevăr. Nu dau lecţii nimănui. Din când în când împărtăşesc doar opinii, în speranţa că dezbaterea lor ar putea ajuta la o schimbare în bine. Nu exclud sub nicio o formă ca schimbarea să mă privească în primul rând pe mine. Sunt conştient că oamenii mă pot judeca, apostrofa sau chiar jigni pentru opiniile mele. Juliturile fac şi ele parte din joc. Singura mea grijă e să nu ma iau prea în serios sau să ajung să fiu copleşit de propria importanţă. Căci paranoia nu iartă nici măcar cele mai bune intenţii.“
Cornel Ilie ripostează aprig: „Ieri a murit o mare parte din puterea şi valoarea lui «eu cred că». N-am văzut ură mai mare şi poftă de a da cu piatra ca la oamenii care spun că apără biserica, dar se simt ameninţaţi de cei care aleg să creadă altfel în Dumnezeu. Dumnezeu este despre îngăduinţă, bunătate, toleranţă, iubire. Biserica nu reprezintă întru totul aceste valori. Sau nu le mai reprezintă de o bună vreme încoace. Deschideţi sufletele, ochii, mintea. Mi-e ciudă de confuzia pe care o fac aceştia, cei care îi judecă pe alţii, pe noi toţi care am ales să ne spunem o părere şi pe toţi ceilalţi care au altă părere. Şi am spus-o cu linişte, cu încredere, cu dragoste. Cu credinţă în Dumnezeu. Mi-e teamă că aceşti oameni au drept de vot, funcţii în care deţin responsabilităţi faţă de alţi oameni şi mi-e groază că aşa îţi vor creşte şi copiii. Catedrala este un sediu şi atât. Dar sufletele acestora, de piatră, nu de lemn, sunt mai mici chiar şi decât spaţiile alea despre care este vorba în cântec. Cu Dumnezeu înainte, că oamenii au început să facă mulţi paşi în spate faţă de credinţa pe care o folosesc şi scut şi armă, în acelaşi timp.“
Actriţa Dorina Chiriac a iscat comentarii impetuoase, după ce a distribuit piesa de la Taxi pe pagina sa de Facebook: "Un mesaj transmis public nu are ca scop adunarea de semnături de acord. E o expresie a unui gând. Asta e un act artistic: reacţie la acţiuni sociale, emoţionale, spirituale. Iertat să-mi fie, dar aţi descris religia din care si eu fac parte exact ca pe o sectă cu reguli rigide, fixe, in care legea e făcută de un grup de oameni in faţa cărora nimeni nu mişcă, nu crâcneşte. Pare că încă n-a ajuns Isus cu iubire si cu iertare. Eu cred că avem o religie a iubirii si a ingăduinţei, nu a fricii.(...) versul exact este "eu cred că..". asta nu stabileşte nimic. Dumnezeu nu e proprietate umană. iar aici e vorba de o catedrală si o bisericuţă, două lăcaşuri de cult. sigur că Dumnezeu e şi pe câmp. iar cântecul zice exact ce zici şi tu. nu pot să cred că explic cântecul."
Actorul Andi Vasluianu scrie într-un comentariu pe Facebook la mesajul actriţei Dorina Chiriac: "Oamenii se urâsc doar pentru că văd ceva diferit în celălalt, asta mi se pare atât de obositor. Oare de ce florile, copaci, natura nu îşi pierd timpul cu prostiile astea?"
Dan Teodorescu, solistul de la Taxi, în acelaşi val de comentarii la mesajul publicat de Dorina Chiriac, spune: "Bună seara! Dupa cum aţi putut remarca, la final am citat din Intâia Epistola Soborniceasca a Sfantului Apostol Petru: "voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor". Deci sunt de acord cu dumneavoastră: ne supunem. Noi am spus doar ce credem; credem că Dumnezeu preferă lemnul şi spaţiile mici. Numai bine! Doamne ajută!"
“(…) Cum îţi permiţi să dai lecţii de smerenie Bisericii?” a întrebat-o cineva pe Ada Milea, pe pagina ei de Facebook.
Ada Milea, într-un comentariu pe Facebook adresat criticului ei, dă replica "Nu cred că sunt lecţii, ci autorul exprimă un gând. Oare gândul e interzis? "Eu cred că" nu înseamnă "eu ştiu că".
Horia Moculescu, contactat de MEDIAFAX, a spus că mesajul videoclipului Taxi şi prietenii este, exact aşa cum spune şi numele piesei, "despre smerenie".
Horia Moculescu nu crede că piesa se referă cu obstinaţie şi anarhic la Catedrala Mânturii Neamului, ci la spaţiile în care are loc relaţia cu Dumnezeu, acest loc putând fi oricare – „Mesajul n-are nicio legătură cu credinţa...toţi cei de-acolo (referindu-se la participanţii din videoclip, n.r.) suntem credincioşi şi creştini. Nu este vorba direct despre, nu este împotriva Catedralei. Este vorba despre locul în care are loc relaţia om-Dumnezeu, iar acesta poate fi un cadru modest (...) Lucrurile, ca şi în viaţă, nu sunt făcute doar din alb şi negru, dar la bază au două dimensiuni excepţionale. La mijloc nu este decât credinţa, iar credinţa nu este deloc afectată de mesajul lui Dan Teodorescu”.
Sursa: mediafax.ro