Reacţii internaţionale după incidentul naval dintre Rusia şi Ucraina în Marea Neagră

Reacţii internaţionale după incidentul naval dintre Rusia şi Ucraina în Marea Neagră

Incidentul de duminică din Marea Neagră când paza de coastă rusă a capturat două nave-vedetă şi un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse în largul peninsulei Crimeea anexate, continuă să provoace reacţii la nivel internaţional, marile puteri cerând Rusiei şi Ucrainei să dea dovadă de reţinere şi să rezolve conflictul pe cale paşnică, relatează marţi agenţiile de presă internaţionale. Acest incident a survenit în Marea Neagră în timp ce navele ucrainene încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, pentru a intra în Marea Azov, şi a determinat Ucraina să instituie legea marţială pentru 30 de zile, menţionând ameninţarea unei invazii ruseşti.

* Ministrul de externe austriac Karin Kneissl, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, a declarat marţi că Rusia şi Ucraina ar trebui să acţioneze pentru reducerea tensiunilor în Marea Azov şi pentru rezolvarea conflictului fără a recurge la forţă. 'Este important să rezolvăm acest conflict pe calea dialogului şi nu cu ajutorul armelor', a afirmat şeful diplomaţiei austriece la Conferinţa pentru Securitate de la Berlin, cerând folosirea dialogului prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

* Cancelarul german Angela Merkel a cerut Rusiei şi Ucrainei să se dea dovadă de moderaţie, în momentul în care Moscova urmează să decidă dacă va elibera cei 20 de marinari reţinuţi după capturarea celor două nave-vedetă şi a remorcherului marinei ucrainene. Merkel i-a telefonat preşedintelui rus Vladimir Putin luni după-amiază după ce a vorbit cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. 'Cancelarul a subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi a dialogului', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, după discuţia telefonică Merkel-Putin. La rândul său, ministrul de externe german Heiko Maas a declarat marţi că Germania nu va renunţa la eforturile sale pentru reducerea conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi că este mai important ca oricând să se revigoreze discuţiile dintre Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina.

* Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a cerut marţi Rusiei şi Ucrainei să evite alte 'incidente grave' după cel petrecut duminică în Marea Neagră. 'I-am spus lui Serghei Lavrov că este aşteptat un gest din partea Rusiei, ca marinarii reţinuţi şi navele capturate să fie eliberate cât mai curând posibil, însă îi voi cere şi omologului meu ucrainean să depună eforturi pentru o detensionare a situaţiei', a subliniat şeful diplomaţiei franceze. 'Acest incident se datorează, în mare măsură, militarizării puternice a zonei şi nu poate decât să agraveze tensiunile şi să provoace incidente grave', a mai spus el.

* Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a cerut Rusiei şi Ucrainei să dea dovadă de 'moderaţie şi să aleagă calea dialogului pentru a reduce tensiunile din zona Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci'. Într-un comunicat publicat marţi, preşedintele OSCE, Enzo Moavero Milanesi, şi secretarul general al organizaţiei, elveţianul Thomas Greminger, au cerut 'tuturor părţilor să se abţină de la folosirea forţei'. 'Suntem extrem de îngrijoraţi de evoluţia evenimentelor din zona Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci. Cerem tuturor părţilor să contribuie prin mijloace politice şi diplomatice la detensionarea situaţiei şi reducerea tensiunilor şi să evite riscuri şi mai mari de destabilizare a regiunii', au afirmat cei doi oficiali în comunicat.

* Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut marţi Rusiei şi Ucrainei să dea dovadă de 'maximum de reţinere' şi să evite escaladarea situaţiei după incidentul naval din Marea Neagră. Antonio Guterres a declarat că este 'foarte îngrijorat' de incidentul din apropierea Peninsulei Crimeea, lângă strâmtoarea Kerci, cerând 'ambelor părţi să dea dovadă de maximum de reţinere şi să ia măsuri fără întârziere pentru a controla acest incident şi pentru a reduce tensiunile', a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

* Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Rusia şi Ucraina ar trebui să-şi rezolve problemele prin dialog, spunând că Ankara doreşte ca Marea Neagră să fie o 'mare a păcii'.

* Ministrul estonian al apărării Juri Luik a cerut Uniunii Europeană să impună noi sancţiuni împotriva Moscovei.'Am spus că vom fi gata să susţinem o astfel de înăsprire a sancţiunilor', a declarat Luik într-un interviu acordat Reuters. 'Sancţiunile sunt probabil cea mai puternică cale de a semnala conducerii ruse că luăm în serios aceste lucruri', a mai spus el.AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!