Reacții în lumea politică după ce CCR a eliminat-o pe Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni: „PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei”

Reacții în lumea politică după ce CCR a eliminat-o pe Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni: „PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei”

Tot mai mulți politicieni reacționează la vestea că Diana Șoșoacă a fost exclusă de CCR din cursa pentru alegerile prezidențiale 2024.

Reacții la eliminarea candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR - foto Arhivă

Reacții la eliminarea candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR - foto Arhivă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central, excluzând-o definitiv pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor.

Florin Roman(PNL): „Pesediştii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Sosoaca”

Deputatul Florin Roman (PNL) a declarat, sâmbătă seara, că eliminarea Dianei Șosoacă din cursa pentru Cotroceni, orchestrată de majoritatea PSD din CCR, reprezintă o manevră tipică PSD. El consideră că Marcel Ciolacu ar avea cel mai mult de câștigat dintr-un tur 2 cu George Simion, similar cu scenariul din 2000. În acest context, Roman subliniază importanța mobilizării alegătorilor de dreapta în jurul PNL, cel mai puternic partid de dreapta, în perspectiva confruntării cu PSD din decembrie.

„Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD.

Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, intre Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta.

Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Șoșoacă, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD. De altfel, pe culoarele politicii, pesediștii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Șoșoacă, din cursa pentru Cotroceni.

In aceste condiții, mobilizarea votanților de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esențială, în confruntarea din decembrie cu PSD.”, a scris Florin Roman pe Facebook.

Romașcanu(PSD): „Festivalul idioţeniilor”

Senatorul Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, a reacționat sâmbătă seara la afirmațiile liberalului Florin Roman, care a numit respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă o "făcătură PSD". Romașcanu a catalogat declarațiile lui Roman drept un "festival al idioțeniilor", subliniind că atunci când te confrunți cu dificultăți în a-ți vedea candidatul în finală, este normal să ai rateuri de gândire. Postarea a fost însoțită de o fotografie cu deputatul PNL, Florin Roman.

„Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitați, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influențată de PSD, câștigător, zice ideologul, al acestei decizii.”, a postat acesta pe Facebook.

Apoi, Lucian Romașcanu a făcut și următoarele remarci:

  • „PSD nu are și nu a avut nicio implicare în justiție precum am și evitat să comentăm deciziile oricărei instanțe, cu atât mai puțin am comentat deciziile CCR
  • Este o abordare constantă a celor din dreapta, in special PNL și USR, de a critica deciziile justiției contrare intereselor lor și fiind adepții unei justiții independente, dar de partea lor
  • Candidatul PSD accede, evident, în turul 2 și are mari șanse de a câștiga prezidențialele și pentru atitudinea de respect față de oameni dar și față de instituțiile fundamentale ale statului
  • Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, incepi să dai rateuri de gândire, pregătind din timp, se pare, argumente pentru o înfrângere din ce în ce mai previzibilă
  • Cam atât despre această altă aberație a colegilor liberali. Le așteptăm și pe următoarele, au resursele necesare să nu se oprească aici.”

George Simion: „Orice român are dreptul de a candida”

George Simion, liderul AUR, a declarat că toți românii au dreptul constituțional de a candida și de a fi aleși, subliniind că nicio instituție nu poate să le restrângă acest drept. Comentariile sale vin ca reacție la decizia CCR de a admite contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.

Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept. Aştept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a scris George Simion, sâmbătă pe Facebook.

Mă aştept ca mâine sau zilele următoare şi noi să păţim acelaşi lucru. Sistemul lui Werner vrea «stabilitate» cu orice preţ. Să fiţi conectaţi&alături!”, a adăugat președintele AUR în comentarii.

Lasconi (USR): „Manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”

Elena Lasconi a comentat interdicția impusă Dianei Șoșoacă de a participa la alegerile prezidențiale, calificând decizia drept o strategie a sistemului corupt care limitează drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida. Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică. De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative. Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor.”, a transmis președinta USR pe pagina sa de Facebook.

Și Clotilde Armand a reacționat: „În timp ce lumea este ocupată cu subiectul 'deosebit de grav' despre Răzvan Exarhu... aflăm cum Curtea Constituțională a eliminat un candidat la președinție fără să motiveze și fără drept de apel.”, a scris și Clotilde Armand.

La rândul lui, Allen Coliban a reacționat tot pe Facebook: „Marcel Ciolacu și George Simion își freacă mâinile.Democrația noastră este violată de “băieții deștepți”, Statul este capturat instituție cu instituție, în timp ce noi, restul, îi numărăm crucile Elenei. E momentul să ne trezim, nu vedeți că ne iau de proști?”.

Robert Sighiartau (PNL): „Ordinea PSD-istă în statul român”

Ordinea PSD-istă în statul român. PSD și udmr prin reprezentanții săi de la Curtea Constituțională tocmai ce au călcat în picioare un drept fundamental.Dreptul de a fi ales. Doar pentru a-l avantaja pe Ciolacu. Rămâne cum am stabilit. PSD este un pericol pentru democrație.”, a comentat vicepreședintele Partidului Național Liberal, Robert Sighiartău

PSD: „CCR trebuie să prezinte rapid motivele”

În urma numeroaselor voci care acuză PSD că a influențat decizia CCR pentru a-i crea un avantaj lui Marcel Ciolacu, Partidul a răspuns: „PSD susține dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă.

Partidul Social Democrat afirmă că orice individ are dreptul de a alege și de a fi ales, subliniind că deciziile într-o competiție electorală trebuie luate prin vot popular. PSD consideră votul cetățenilor ca fiind suveran într-o democrație și subliniază respectul său constant față de deciziile luate de oameni în mod democratic.

Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice.”, adaugă Partidul Social Democrat.

PSD a răspuns și acuzațiilor celorlalte partide politice: „Este rușinos să arunci în spațiul public acuzații politice care demonstrează doar slaba capacitate de înțelegere a mecanismelor democratice într-un stat de drept și un comportament periculos în eventualitatea ocupării unor funcții de înaltă demnitate publică. Statul de drept din România și independența justiției nu pot fi tranzacționate în funcție de interesele politice electorale de moment”.

Mai mult, „PSD atrage atenția colegilor de Coaliție că au ministrul Justiției care trebuie să vegheze la apărarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești.”

CCR va judeca astăzi și o contestație depusă de Asociația Europeană pentru Opoziție Economică împotriva candidaturii lui Marcel Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Nu ştiu cine a dat...” / Cum a reacționat Roxana Nemeș după ce a aflat că a fost filmată în timpul unei partide de amor

3 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

4 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…

5 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!