Reacţii în Europa după întrevederea dintre Donald Trump şi Jean-Claude Juncker
Berlinul consideră "constructiv" rezultatul întrevederii de la Washington dintre preşedintele american, Donald Trump, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , a declarat joi o purtătoare de cuvânt a cancelarului german Angela Merkel, relatează AFP.
"Guvernul salută acordul pentru o acţiune constructivă în domeniul comerţului", a scris Ulrike Demmer pe Twitter.
"Comisia (Europeană) poate continua să se bazeze pe sprijinul nostru", a adăugat ea, după ce Donald Trump şi Jean-Claude Juncker au anunţat o serie de decizii în domeniul agriculturii, industriei şi energiei.
Potrivit unei surse europene, niciun nou tarif vamal nu va fi impus pentru importurile de automobile europene în Statele Unite, o problemă deosebit de sensibilă pentru Germania.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a salutat faptul că "Europa a demonstrat că nu se lasă divizată".
"Am văzut că atunci când Europa este unită, cuvântul nostru are greutate", a continuat el, într-o scurtă declaraţie de la Seul, unde se află în vizită.
"Am spus: răspunsul la America First nu poate fi decât Europa Unită", a spus şeful diplomaţiei germane.
Într-o primă reacţie în noaptea de miercuri spre joi, ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a estimat că rezultatul acestei întâlniri reprezintă un "progres" care ar putea evita un război comercial şi care ar putea salva milioane de locuri de muncă.
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Trump a declarat că ţara sa va colabora cu Uniunea Europeană pentru "reducerea barierelor şi creşterea comerţului cu servicii, produse chimice şi farmaceutice, produse medicale, precum şi soia; soia este o mare problemă".
Potrivit lui Trump, UE va achiziţiona mai mult gaz petrolier lichefiat din SUA.
La rândul său, Juncker a anunţat că a convenit cu Trump ca Uniunea Europeană şi Statele Unite să nu îşi impună reciproc noi tarife în timpul negocierilor.
Ca reacţie, Franţa a cerut joi "clarificări" asupra măsurilor anunţate după întrevederea dintre Donald Trump şi Jean-Claude Juncker pentru dezamorsarea crizei comerciale, a declarat ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire.
Oficialul francez a reiterat faptul că a respins posibilitatea negocierii unui acord comercial global între UE şi SUA, cerând ca agricultura să rămână "în afara discuţiei" şi solicitând deschiderea pieţelor publice americane.
La rândul său, Marea Britanie a salutat acordul între preşedintele SUA şi cel al Comisiei Europene pentru reducerea barierelor comerciale, reducându-se astfel ameninţarea unui război comercial transatlantic.
"Salutăm acordul între SUA şi UE de a lucra împreună pentru a reduce barierele în domeniul comerţului şi pentru creşterea în continuare a investiţiilor", a afirmat Departamentul pentru Comerţ Internaţional al Marii Britanii într-un comunicat.
"Aşteptăm cu nerăbdare să înregistrăm progrese către eliminarea tarifelor la oţel şi aluminiu şi pentru readucerea acţiunilor care ar putea dăuna afacerilor şi locurilor de muncă de ambele părţi ale Atlanticului", se mai arată în comunicat.AGERPRES