Reacții ale politicienilor de peste Prut la declarația 'Moldova nu este România' a ambasadorului american James Pettit

Reacții ale politicienilor de peste Prut la declarația 'Moldova nu este România' a ambasadorului american James Pettit

Oamenii politici de la Chișinău au reacționat luni pe Facebook la declarațiile făcute în weekend de ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, care, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, a respins, într-un interviu acordat postului public de televiziune, ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România, transmite Unimedia.

'Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova', a declarat James Pettit.

Solicitați de Unimedia, reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău au venit luni cu un răspuns oficial. 'Statele Unite sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei — aceasta fiind o politică de lungă durată a SUA. Statele Unite rămân un partener în dezvoltarea economică și democratică a Moldovei și susțin dorința de integrare în comunitatea euro-atlantică', se menționează în răspunsul oficial al Ambasadei SUA la Chișinău.

Declarațiile lui Pettit au stârnit un val de reacții, în majoritate critice, din partea mai multor figuri politice din Republica Moldova. Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, s-a declarat stupefiat de declarațiile lui Pettit. 'Am luat la cunoștință cu stupefacție și regret de declarațiile făcute de Excelența Sa, domnul ambasador al SUA în Republica Moldova, în care vorbea despre relațiile dintre cele două maluri ale Prutului'. Ghimpu se arată contrariat de afirmațiile lui Pettit și spune că 'este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduce în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam'.

'În calitate de fost președinte interimar al R.Moldova, care a semnat, cu președintele României de atunci, Declarația privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (semnată la București, la 27 aprilie 2010), afirm cu toată tăria că R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România. Drumul european al Republicii Moldova trece prin București!', scrie Ghimpu pe contul său de Facebook și adaugă: '(...) Moldova ESTE România, pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară'.

Și fostul premier Ion Sturza a reacționat la declarațiile lui Pettit. 'Lăsați-ne pe noi, cetățenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintașii noștri au luptat și au fost duși în Gulag', a scris el pe Facebook. 'Este prea de tot... Sunt șocat. După ce ne-ați 'stabilizat', aruncându-ne în brațele oligarhiei corupte, ne dați și lecții de identitate?! Dacă doriți o cortină de fier între Moldova și România, puteți să o faceți din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în 'țarcul independenței' de la Chișinău. Așa o 'zonă verde' de stabilitate. Ca în 'democrațiile' din Africa și America Latină', a mai scris Sturza în mesajul postat pe Facebook.

În ceea ce-l privește, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM, prorus), Igor Dodon, consideră 'logică și corectă' declarația lui James Pettit. 'De ce o declarație logică și corectă a unui ambasador occidental a trezit atâtea reacții isterice în rândul politicienilor și comentatorilor pro-români și unioniști?', se întreabă retoric Dodon în mesajul pe care l-a postat pe Facebook. El mai spune că și-ar dori ca fiecare ambasador să exprime un asemenea punct de vedere. Referindu-se totodată la ideea propriu-zisă de unire a Moldovei cu România, Dodon spune că 'unionismul trebuie interzis prin lege, fiindcă provoacă distrugerea și dispariția statalității și identității moldovenești'. 'Unionismul e în afara și împotriva Constituției', a mai scris el.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”