Reacție jenantă și complice a BOR după propaganda politică, făcută în biserică și cu spatele la altar

Reacție jenantă și complice a BOR după propaganda politică, făcută în biserică și cu spatele la altar

Reacție jenantă și complice a BOR după propaganda politică, făcută în biserică și cu spatele la altar. Politicieni de la Putere si Opozitie si-au dat, luni, mana si s-au asezat la masa, cu spatele la altar, pentru a le vorbi enoriasilor din localitatea prahoveana Banesti despre referendumul pentru "familia traditionala".

In mijlocul mesei, chiar in dreptul Sfantului Altar, a tronat ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu (ALDE) . De-a dreapta ei s-au aflat, printre altii, liberalul Horia Tiseanu, primarul Campinei, judecat pentru abuz in serviciu, trafic de influenta si instigare la delapidare in forma continuata, sau Adrian Pitigoi, secretar executiv al PMP la nivel national.

De-a stanga sa au stat Bogdan Toader, presedinte PSD Prahova si presedinte al Consiliului Judetean, Iulian Dumitrescu, liderul senatorilor PNL si sef al liberalilor prahoveni, sau fostul primar al Busteniului, senatorul PSD Emanoil Savin.

Au mai fost prezenti primari si preoti din localitatile invecinate, precum si reprezentanti ai Coalitiei pentru Familie, cei care au organizat intrunirea, precum si strangerea de semnaturi pentru initiativa legislativa.

Si astfel biserica s-a transformat intr-un spatiu de campanie al politicienilor care sustin referendumul, intrunirea fiind filmata si mediatizata in presa locala, dar si de catre participanti, dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos.

Cum comenteaza Patriarhia

Initiativa a fost criticata de numerosi internauti, care au contestat atat moralitatea folosirii unei biserici pentru propaganda politica, oricare ar fi subiectul ei, cat si faptul ca politicienii au stat cu spatele la Sfantul Altar.

Ziare.com  a cerut pozitia oficiala a Patriarhiei pe acest subiect. Purtatorul de cuvant al BOR, Vasile Banescu, a declarat ca nu este nicio problema, ca faptul ca oratorii au fost politicieni nu inseamna ca sunt politizate dezbaterea si referendumul si ca o biserica poate fi folosita pentru astfel de evenimente.

"A fost o intalnire intre organizatori, adica autoritatile locale, si sustinatorii referedumului. De aici nu rezulta cu necesitate o politizare a referendumului. Oricine ar fi in locul autoritatilor locale are datoria foarte clara de a organiza acest referendum.

Inclusiv intr-o biserica, pentru ca biserica nu este doar un loc de rugaciune, poate fi gazda unor intalniri, unor conferinte, unor discutii. Aceasta intalnire nu are absolut nimic ilegal in ea. Este o intalnire intre organizatorii referendumului si sustinatorii acestuia", a declarat, pentru Ziare.com , Banescu.

Nici faptul ca s-a stat cu spatele la Sfantul Altar nu este o problema din punctul de vedere al Patriarhiei.

"Nu este nimic comentabil in asta, pentru ca biserica este spatiu de rugaciune in momentul in care se oficiaza o slujba. Atunci cand nu se oficiaza o slujba, spatiul ei poate fi folosit cu decenta, inclusiv stand la o masa in fata Sfantului Altar. Nu este nimic comentabil in asta, adica nu este o forma de blasfemie, in niciun caz", sustine purtatorul de cuvant al BOR.

 Pentru evenimente culturale si artistice, biserica e spatiu liturgic

La jumatatea lunii februarie a acestui an, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane decidea sa interzica filmarile in biserici, precum si organizarea de evenimente culturale.

La acea vreme, acelasi Vasile Banescu declara pentru Ziare.com ca "biserica este un spatiu liturgic", unde nu pot fi organizate evenimente ce tin de cultura si arta.

"Decizia se refera la spectacole de teatru, opera, concerte simfonice, actiuni care sunt foarte binevenite in sine, dar despre care nu consideram ca sunt potrivite sa se desfasoare intr-un spatiu liturgic.

Biserica este un spatiu liturgic si nu avem aceasta traditie de punere a sa la dispozitie pentru organizarea unor spectacole frumoase si bune in sine, dar care tin de cultura si arta", ne declara pe 16 februarie Banescu.

BOR: Casatoria, exclusiv intre barbat si femeie

In ce priveste pozitia BOR fata de referendum, aceasta este mai moderata decat cele exprimate public si promovate de site-ul Patriarhiei, in care cetatenii sunt avertizati ca persoane de acelasi sex le vor lua copiii daca nu voteaza la referendum.

"Pozitia Bisericii Ortodoxe, dar si a tuturor celorlalte biserici crestine din Romania, a tuturor cultelor religioase, este una foarte clara si ferma de sprijinire a acestui referendum, pentru limpezirea continutului notiunii de casatorie.

Nu pentru redefinirea familiei, ci pentru limpezirea constitutionala a notiunii de casatorie, intrucat termenul plural "soti" este unul vag, este unul deja interpretat in foarte multe tari intr-o cu totul alta cheie ideologica si noi dorim prin acest referendum sa securizam constitutional notiunea de casatorie, care este o institutie deschisa exclusiv pentru uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie", a mai spus Vasile Banescu.




Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate