Reacție isterică a Israelului după ce șeful ONU a declarat că „atacul Hamas nu a venit din senin”

Reacție isterică a Israelului după ce șeful ONU a declarat că „atacul Hamas nu a venit din senin”

O declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a stârnit furia Israelului. Într-o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Guterres și-a expimat îngrijorarea cu privire la „încălcările clare ale dreptului internațional umanitar” în Fâșia Gaza și a comentat că „atacul Hamas nu au avut loc din senin”.

Antonio Guterres, secretarul general al ONUFoto: Seth Wenig / AP / Profimedia

„Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional. (...) Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au venit din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian", a spus Guterres, potrivit Reuters.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris discursul lui Guterres drept „șocant”.

„Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu este a noastră”, a scris pe Twitter el, cerându-i demisia.

„Discursul șocant al secretarului general la reuniunea Consiliului de Securitate în timp ce se trag rachete în tot Israelul, a dovedit în mod clar, dincolo de orice îndoială că Secretarul General este complet rupt de realitatea din regiunea noastră și că vede masacrul comis de teroriștii naziști într-o manieră denaturată și imorală. Declarația sa că „atacul Hamas nu s-a întâmplat din senin” arată înțelegere pentru terorism și crimă. Este de neînțeles și cu adevărat trist că șeful unei organizații care a apărut după Holocaust are opinii atât de îngrozitoare”, a mai spus el, într-o postare pe Twitter.

ONU a semnalat marţi că doar 54 de camioane cu ajutoare de urgenţă au ajuns în Fâşia Gaza de sâmbătă, o cantitate despre care Tamara Alrifai, şefa pentru comunicare a Agenţiei ONU de sprijin şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), a spus că nu reprezintă decât o picătură într-un ocean, potrivit dpa.

Ajutoarele internaţionale au început să sosească de sâmbătă prin Egipt, dar în cantităţi cu totul insuficiente, potrivit ONU, în acest teritoriu mic şi sărăcit, bombardat de Israel în urma atacului sângeros comis de combatanţi ai grupării islamiste palestiniene Hamas la 7 octombrie în comunităţile din sudul Israelului, completează agenţia AFP.

Mai ales că în aceste transporturi nu a fost inclus şi combustibilul pentru generatoare de care este nevoie urgentă în Fâşia Gaza.

În schimb, au fost livrate produse precum orezul şi lintea care nu pot fi preparate pentru că oamenii nu au acces la apă şi gazul de care au nevoie pentru a găti, a explicat Alrifai, făcând apel la o mai bună coordonare între agenţiile umanitare.

„Nu primim cu adevărat produsele care sunt cele mai necesare sau cele mai pertinente pentru Gaza”, susţine responsabila ONU, exprimându-se prin videoconferinţă din Amman.

Pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete, purtătoarea de cuvânt citată a făcut apel la toate organizaţiile umanitare din regiune să-şi „îmbunătăţească” coordonarea şi să întocmească „liste foarte clare cu ceea ce este cel mai necesar” în Fâşia Gaza, cu 2,4 milioane de locuitori.

Înainte de escaladarea conflictului la 7 octombrie, 500 de camioane pe zi soseau în Gaza, dintre care cel puţin 100 cu combustibil şi alimente, conform dpa.

Supus unei blocade israeliene terestre, aeriene şi maritime de la preluarea puterii de către Hamas în 2007, acest teritoriu palestinian se află în stare de "asediu total" din 9 octombrie, când Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente.

Peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Fâşia Gaza de către luptătorii Hamas în 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene. De asemenea, aproximativ 220 de israelieni, străini sau cu dublă cetăţenie, au fost răpiţi de comandourile Hamas în timpul acestui asalt.

Potrivit armatei israeliene, aproximativ 1.500 de combatanţi Hamas au fost ucişi în contraofensiva care a permis Israelului să reia controlul asupra zonelor atacate.

În Fâşia Gaza, aproximativ 5.800 de palestinieni au pierit în urma bombardamentelor efectuate fără încetare ca represalii de către armata israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas din Gaza.

În acelaşi timp, medicii din Gaza spun că pacienţii care ajung în spitale prezintă semne de boală cauzate de supraaglomerare şi de condiţiile sanitare precare, după ce peste 1,4 milioane de oameni şi-au părăsit casele, găsindu-şi refugiu în adăposturi temporare, pe fondul celor mai puternice bombardamente israeliene de până acum, notează Reuters.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...