Reacția Moscovei după ce Trump s-a lăudat că îl va elibera pe jurnalistul american încarcerat în Rusia
Fostul președinte american Donald Trump s-a lăudat joi pe rețeaua sa socială că jurnalistul american Evan Gershkovich, încarcerat în Rusia, va fi eliberat rapid dacă el câștigă alegerile, însă Moscova a negat că ar fi avut o discuție despre acest caz cu candidatul republican, relatează The Guardian.
Donald Trump e în campanie electorală FOTO PROFIMEDIA
„Evan Gershkovici, reporterul de la The Wall Street Journal, care este deţinut de Rusia, va fi eliberat aproape imediat după alegeri, dar cu siguranţă înainte de a prelua funcţia. El va fi ACASĂ, ÎN SIGURANŢĂ ŞI CU FAMILIA SA. Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, va face acest lucru pentru mine, dar nu şi pentru altcineva, iar NOI NU VOM PLĂTI NIMIC!", a scris pe rețeaua sa Truth Social candidatul republican la preşedinţia SUA.
Trump a spus că Statele Unite „NU VA PĂTI NIMIC” – o posibilă aluzie înțepătoare la acordul încheiat de Joe Biden anul trecut de a elibera americanii din Iran, care a inclus transferul veniturilor petroliere iraniene, care fuseseră înghețate de Coreea de Sud.
Întrebat despre aceste remarci, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu există contacte cu Donald Trump”.
„În ceea ce privește contactele [americane și ruse] în chestiunea persoanelor încarcerate și condamnate, putem spune că aceste contacte trebuie efectuate în secret total. Acesta este singurul mod în care pot fi eficiente”, a spus el.
Comentariile lui Trump au fost ridiculizate de campania președintelui, care a citat criticile frecvente ale lui Trump la adresa mass-media drept „dușman al poporului”.
„Lui Donald Trump nu-i pasă de americanii nevinovați închiși pe nedrept de Vladimir Putin”, a comentat consilierul de campanie al lui Biden, TJ Ducklo, într-un e-mail.
„Trump i-a numit pe jurnalişti „duşmani ai poporului” şi s-a angajat să închidă reporterii a căror acoperire nu îi place – ceea ce nu e atât de diferit de ceea ce se întâmplă acum cu Evan Gershkovich în Rusia”.
Gershkovich, 32 de ani, este încarcerat în închisoarea Lefortovo din Moscova de mai bine de un an, după ce a fost arestat în timpul unei călătorii în vederea unui reportaj.
Este primul jurnalist occidental din epoca sovietică care a fost arestat de Moscova sub acuzații de spionaj – acuzații pe care atât el, cât și angajatorul său, Wall Street Journal și guvernul SUA le resping.
Administrația Biden declara la sfârșitul anului 2023 că a făcut Rusiei o „propunere semnificativă” pentru eliberarea lui Gershkovich, probabil ca parte a unui schimb de prizonieri, dar că Moscova a respins-o.
Putin, în ultimul ciclu electoral, a spus că îl preferă pe Biden, comentarii întâmpinate cu scepticism de mulți observatori ai Rusiei care cred că intenția lui Putin ar putea fi să-și folosească notorietatea pentru a-i consolida poziția lui Trump.
Sursa: adevarul.ro