Reacția lui Josep Borrell la amenințările lui Lavrov cu privire la repetarea scenariului ucrainean în Rep. Moldova
Șeful diplomației UE susține că declarațiile lui Lavrov, prin care a amenințat Rep. Moldova cu repetarea scenariului ucrainean, iar Maia Sandu vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România, nu au niciun grad de seriozitate.
Borrell a reacționat în cazul amenințărilor la adresa Rep. Moldova ale lui Lavrov. FOTO: EPA EFE
Întrebat cum comentează scenariul în cazul Republicii Moldova lansat recent de șeful diplomației ruse, Josep Borrell a răspuns că acesta îl pune în lumină proastă pe Serghei Lavrov.
,,Este mare păcat că domnul Lavrov, care era odată un diplomat respectat, se angajează pe această cale. Aceasta îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu este nimic serios în aceste declarații”, a spus Josep Borrell.
Reacția a fost oferită la Bruxelles, unde președintele diplomației europene, alături de șefa Cabinetului de miniștri de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a susținut o conferință de presă după cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. Premierul Gavrilița a venit și el cu o reacție, menționând că asemenea declarații nu țin cont de dreptul internațional și cel al țării sale la determinare, iar autoritățile vor face tot posibilul ca să menține pacea și stabilitatea.
,,Aceste declarații făcute de ministrul Lavrov sunt îngrijorătoare și, mai ales, nu țin cont de independența și suveranitatea Republicii Moldova, ca și oricare altă țară are putere de decizie și are dreptul de-și determina soarta. Sunt cetățenii Republicii Moldova care prin votul lor au decis modelul lor de dezvoltare a Republicii Moldova, cel spre modelul european și această opinie a cetățenilor trebuie respectată”, a menționat Natalia Gavrilița.
Zvonurile ruse, calificate drept invenții propagandistice de unii experți români
În ultima perioadă, presa rusă a scris despre faptul că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se pregătește să candideze la alegerile prezidențiale din România, iar în spatele planului ar fi realizarea unirii României cu Republica Moldova.
Iar în cadrul unui interviu acordat recent lui Dmitri Kiseliov, catalogat de presa internaţională drept propagandist, întrebat care din statele din apropierea Rusiei ar putea să urmeze calea Ucrainei, ministrul rus de Externe a arătat spre Republica Moldova. Ba mai mult, Serghei Lavrov spus că președinta, Maia Sandu, vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău au negat acuzațiile, adăugând că parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.
Între timp, unii specialiști în politică externă de la București susțin că zvonurile în privința unei candidaturi a Maiei Sandu sunt „o invenție propagandistică” tipic rusească, pentru a-i întoarce pe rușii din Republica Moldova împotriva actualei guvernări pro-europene.
Sursa: adevarul.ro