Reacția lui CTP, după ce Mongolia nu l-a arestat pe Vladimir Putin: „Legea globală e pentru cățeii globului”

Reacția lui CTP, după ce Mongolia nu l-a arestat pe Vladimir Putin: „Legea globală e pentru cățeii globului”

Hotărârea Mongoliei de a nu pune în aplicare mandatul de arestarea emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin a fost comentată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Într-o postare pe Facebook, gazetarul precizează că Rusia și China „s-au aflat vreme de secole sub dominația imperiului mongol”.

CTP

Mongolia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000. FOTO Inquam Photos/ Bogdan Ioan Buda (Arhivă)

„Europa mongolodiă”, este titlul sub care jurnalistul Cristian Tudor Popescu a transmis marți, 3 septembrie, un mesaj publicat pe contul său de Facebook.

Gazetarul susține că atitudinea Mongoliei, de a-și pune interesele deasupra legilor internaționale, „se regăsește în ideologia tuturor partidelor suveraniste pro Kremlin din Europa”.

Președintele rus Vladimir Putin a efectuat luni, 2 septembrie, o vizită în țara asiatică, care are 3,3 milioane de locuitori.

Mesajul publicat de CTP

„Atât Rusia cât și China s-au aflat vreme de secole sub dominația imperiului mongol. China chiar a fost condusă aproape 100 de ani de dinastia mongolă Yuan. Iar Dostoievski observa sarcastic: «Dacă te uiți bine la un rus o să vezi în spatele lui mongolul».

Dar, uite-așa tranzitează gloria lumii... Acum, Mongolia o zice sincer și fără rușine: «Da, suntem membru al Curții Penale Internaționale, dar nu putem pune în aplicare mandatul de arestare al CPI pe numele lui Putin Vladimir Vladimirovici, pentru că existența statului nostru depinde de importurile de energie din Rusia și China. Au deportat rușii mii de copii ucraineni în Rusia? Se poate, dar noi avem nevoie de petrolul rusesc. Deport-Import». Și l-au primit pe Putin cu covorul roșu.

Mongolia e departe, hăt în Asia Centrală?

Atitudinea aceasta, de a pune interesele politico-economico-sociale naționale deasupra legilor internaționale se regăsește în ideologia tuturor partidelor suveraniste pro Kremlin din Europa. În toate țările în care vor ajunge la putere, dacă nu sunt deja, Putin va fi primit cu plecăciuni «suveraniste».

Dar nu numai în Europa. Peste ocean, chiar și fără Trump la Casa Albă, călăul de la Kremlin n-ar fi arestat pe baza mandatului CPI dacă vine în vizită – pentru simplul motiv că SUA refuză cu dispreț să fie membru CPI: legea globală e pentru cățeii globului..”, se arată în postarea cu pricina.

Amintim faptul că un purtător de cuvânt al Guvernului de la Ulaanbaatar a declarat pentru Politico că țara este dependentă energetic, fapt care complică punerea în aplicare a mandatului de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din vecinătatea noastră imediată, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a asigura existența noastră și a poporului nostru”, a spus purtătorul de cuvânt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 A recrutat online zeci de bărbați pentru a-și viola soția, după ce a drogat-o. Femeia a fost abuzată timp de 10 ani

2 „Atât s-a putut / ” Poliţistă din Teleorman, cercetată disciplinar în urma unor imagini apărute pe Internet

3 O familie din București se chinuie de doi ani să dovedească că nu a făcut un credit la IFN-ul fiicei lui Dan Voiculescu

4 Prima reacție a tânărului bătut de un polițist în propria mașină: „O să-l acționez în instanță. Era să fie mușamalizat cazul"

5 Noua eră a războiului / Momentul în care o dronă rusească încearcă să doboare una ucraineană