Reacția liderilor Hezbollah în primele ore ale ataculul Israelului: Un „șoc masiv”

Reacția liderilor Hezbollah în primele ore ale ataculul Israelului: Un „șoc masiv”

Hezbollahul libanez întrevedea un risc al escaladării militare israeliene, însă nu a anticipat acest atac, care a cufundat gruparea susținută de Iran în ore de haos fără precedent, au declarat pentru Reuters surse familiare cu operațiunile Hezbollah.

12 oameni au murit după atacul cu pagerele capcană FOTO EPA-EFE

12 oameni au murit după atacul cu pagerele capcană FOTO EPA-EFE

Explozia a mii de pagere folosite de luptători Hezbollah , medici și alte persoane, a stârnit confuzie și panică în rândurile mișcării recunoscute pentru disciplina și ordinea militară. Unii și-au aruncat dispozitivele în timp ce exploziile răsunau în zonele controlate de Hezbollah din Beirut și din alte părți ale Libanului. Alții le-au îngropat.

Un oficial Hezbollah a spus că, atunci când atacul a început, gruparea și-a ridicat rapid nivelul de disponibilitate militară în cazul în care ar fi fost prima salvă într-o ofensivă de mai mare amploare a Israelului. Acesta intensificase avertismentele de escaladare a conflictului transfrontalier de aproape un an.

Liderii Hezbollah care nu aveau asupra lor dispozitivele au apelat rețeaua telefonică internă a grupului pentru a afla ce se întâmplă. Familiile membrilor Hezbollah se străduiau să-și găsească rudele, în timp ce răniții erau transportați la zeci de spitale.

Oficialii Hezbollah au descris atacul drept cea mai gravă breșă de securitate din istoria grupării, creat de Gardienii Revoluției din Iran în 1982 pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care invadaseră Libanul în acel an.

O sursă familiarizată cu gândirea Hezbollah a declarat săptămâna trecută că grupul se aștepta ca Israelul să-și intensifice atacurile în Liban, pe baza a ceea ce sursa a descris drept „pregătiri israeliene pentru mai rău”.

În primele momente ale exploziilor de marți, gruparea a intrat inițial într-o stare de confuzie înainte de a absorbi „șocul masiv, neașteptat”, a spus o a doua sursă familiarizată cu operațiunile Hezbollah.

Atacul nu a paralizat Hezbollah, a adăugat sursa.

Hezbollah a jurat răzbunare.

Gărzi de corp printre răniți

Sute de luptători au fost răniți, mai ales în Beirut și mai puțin în satele din sudul Libanului, a declarat un oficial Hezbollah.

Oficialul a precizat că multe victime sunt medici sau persoane cu roluri administrative în instituțiile Hezbollah - sau rudele acestora care se aflau în apropiere.

Unii și-au pierdut vederea sau li s-a amputat mâni, după ce pagerele au vibrat înainte ca acestea să explodeze.

„Este o sabie împlântată în pântecele organizației”, a apreciat Mohanad Hage Ali, director adjunct de cercetare la Centrul Carnegie din Orientul Mijlociu (Beirut).

Atacul a părut să determine o pauză în atacurile transfrontaliere ale Hezbollah asupra Israelului. Acestea au fost reluate însă miercuri după-amiază, mișcarea anunțând că a tras cu rachete drept represalii pentru atacurile asupra satelor din sudul Libanului și în sprijinul Fâșiei Gazei.

Biroul de presă al Hezbollah nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Gărzile de corp ale unora dintre figurile de top ale Hezbollah se numără printre răniți, deși nu s-au raportat victime în rândul conducerii. Surse au afirmat că liderul grupării, Sayyed Hassan Nasrallah, nu a fost rănit.

O sursă de securitate libaneză de top și o altă sursă au declarat că Israelul a amplasat explozibil în 5.000 de pagere importate de Hezbollah. Israelul nu a revendicat responsabilitatea.

În urma detonărilor pagerelor au fost ucise cel puțin 12 persoane, inclusiv opt membri Hezbollah - șase luptători, o asistentă și un inginer - dar și doi copii.

Numărul răniților este de aproximativ 2.800, potrivit ministrului sănătății libanez.

Un înalt oficial libanez a spus că situația este dificilă pentru Hezbollah, dar că gruparea a fost capabilă să absoarbă șocul și capacitatea sa nu a fost paralizată de atac. Oficialul, care este aliat cu Hezbollah, dar care face parte și din grupare, a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Nasrallah urmează să țină un discurs joi. Sursele au spus că acesta a fost programat mai târziu pentru a permite grupului să-și facă o imagine completă asupra atacului.

După ce mai mulți luptători Hezbollah au fost uciși în bombardamentele israeliene asupra sudul Libanului, marți, exploziile au marcat una dintre sângeroase zile pentru grupare de când a declanșat atcurile asupra Israelului în urmă cu aproape un an în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Foarte interesante amănunte...

3 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

4 Ce urmează să se întâmple? / SUA trimit în România noi echipamente și un contingent de forțe speciale, unitatea de elită a Armatei americane

5 ULTIMA ORĂ Soldații ruși care contraatacă în Kursk au fost încercuiți de trupele ucrainene