Reacția Germaniei la pretenția Poloniei de a plăti 1.300 de miliarde de euro de euro despăgubiri de război

Reacția Germaniei la pretenția Poloniei de a plăti 1.300 de miliarde de euro de euro despăgubiri de război

Germania a respins un raport parlamentar polonez care susține că îi datorează vecinului său estic 1.300 de miliarde de euro pentru daunele cauzate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Al Doilea Razboi Mondial FOTO wikipedia

Germania a plătit 74 de miliarde de euro de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial

Poziția guvernului federal este neschimbată”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ministerului german de Externe. „În opinia guvernului, această chestiune este închisă”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian .

Jarosław Kaczyński, liderul partidului conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia, a prezentat joi un raport de evaluare a prejudiciilor financiare cauzate de invazia și ocuparea țării de către Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vorbind la cea de-a 83-a aniversare a invaziei din 1939, Kaczyński a spus că o comisie parlamentară a calculat că pierderile totale se ridică la 6,2 miliarde de zloti, aproximativ 1,32 miliarde de euro.

Kaczyński, care nu deține un rol guvernamental, dar este văzut ca o forță motrice din spatele partidului conservator de guvernare, a anunțat că Polonia va cere în mod oficial despăgubiri, recunoscând în același timp că se așteaptă ca discuțiile să fie „lungi și dificile”.

Raportul parlamentar, care a fost cerut în urmă cu cinci ani, dar a cărui publicare a fost întârziată în mod repetat, va testa și mai mult relațiile diplomatice dintre Polonia și Germania, exact în momentul în care cei doi membri NATO încearcă să arate un front unit asupra războiului Rusiei din Ucraina.

Schimb de replici tăioase între oficialii germani și polonezi

Într-un discurs principal la Praga la începutul acestei săptămâni, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că fondurile UE ar trebui să fie legate de menținerea standardelor statului de drept.

Între timp, guvernul polonez l-a acuzat pe Scholz că a dat înapoi la promisiunile de ajutor militar pentru Ucraina de la începutul invaziei Moscovei în februarie.

Fostul prim-ministru polonez Donald Tusk a spus că reapariția chestiunii reparațiilor face parte dintr-o „campanie antigermană” concepută în principal pentru a susține partidul PiS al lui Kaczyński înainte de alegerile poloneze din toamna viitoare.

Germania a plătit despăgubiri de 74 de miliarde de euro de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial

Potrivit Ministerului de Externe, Germania a plătit despăgubiri de aproximativ 74 de miliarde de euro de la sfârșitul războiului, mai ales Israelului și statelor din vestul Europei sau persoanelor care trăiesc în acele țări.

Guvernul german susține că Polonia și-a renunțat la dreptul la despăgubiri de război în 1953, ca parte a unui acord prin care aliatul său din estul Germaniei de Est a cedat teritorii dincolo de granița Oder-Neisse Poloniei și Rusiei. Actualul guvern polonez susține că derogarea a fost convenită sub presiunea Uniunii Sovietice.

Germania spune că orice chestiune de despăgubire nerezolvată a fost soluționată prin acordul „două plus patru” dintre SUA, Regatul Unit, Franța și Uniunea Sovietică, care a pecetluit reunificarea în 1990 – un acord, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului, că Polonia „a salutat fără rezervări” la momentul respectiv.

Când a discutat plățile financiare pentru atrocitățile istorice de atunci, Germania a fost precaută să evite termenul „reparații” de teama să nu creeze precedente, folosind în schimb eufemisme precum „vindecarea rănilor”, ca în timpul negocierilor cu Namibia referitoare la genocidul Herero și Nama la începutul secolului al XX-lea

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”