Răzvan Nicolescu: Preluarea CEZ România de către un fond de investiţii este un semnal concret de încredere

Răzvan Nicolescu: Preluarea CEZ România de către un fond de investiţii este un semnal concret de încredere

Preluarea operaţiunilor CEZ România de către un fond de investiţii reprezintă un semnal concret de încredere şi arată faptul că sectorul energetic românesc este atractiv, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, consultant senior pe probleme de energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER).

"Preluarea operaţiunilor CEZ din România de către un fond de investiţii înseamnă că sectorul energetic românesc pare atractiv din perspectiva eficienţei şi profitabilităţii pe termen mediu şi lung. Este un semnal concret de încredere şi speranţă care ar trebui să ne bucure", a spus Nicolescu.

În opinia sa, compania preluată are o echipă de management local bună şi o organizare eficientă.

"Cred că cei care vor conduce local în continuare vor avea mai multă putere de decizie decât în prezent dacă acest proces de preluare va obţine toate autorizaţiile necesare şi se va finaliza cu succes", a adăugat expertul.

CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets ("MIRA"), a anunţat compania, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Activele constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele - Cogealac.

Documentele tranzacţiei au fost semnate joi noapte, iar încheierea tranzacţiei va fi supusă aprobării Autorităţii Europene Antitrust şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România.

"CEZ rămâne activ în România, dezvoltându-şi portofoliul de servicii energetice. Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)", se arată în comunicat.

Conform companiei, MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume şi este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii: Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Compania este prezentă pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.

Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Citeşte şi:

Harrison (MIRA): Prin achiziţia activelor CEZ din România, ne dorim să susţinem activitatea în infrastructura critică


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...