Răzbunarea PSD! Draftul de modificare a Codului Fiscal LOVEȘTE GRAV pe românii care pleacă la muncă în străinătate

Răzbunarea PSD! Draftul de modificare a Codului Fiscal LOVEȘTE GRAV pe românii care pleacă la muncă în străinătate

PSD se răzbună, în sfârșit, pe Diaspora! Românii care pleacă la muncă în străinătate, chiar și în alte state din Uniunea Europeană, vor fi afectați într-o măsură foarte mare de planurile Guvernului de modificare a Codului Fiscal pentru introducerea impozitului global și înlocuirea contribuabilului persoană fizică cu gospodăria fiscală. Draftul, aflat în discuție la nivelul Ministerului Finanțelor, prevede și că românii care pleacă să muncească în altă țară vor datora impozit statului român dacă nu-și mută rezidența fiscală în țara în care se duc. Riscurile sunt foarte mari ca aceștia să fie impozitați de două ori, de statul în care lucrează, dar și de statul român, a declarat pentru Profit.ro  Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică la EY România.

Un articol din draftul Ministerului Finanțelor prevede că impozitul pe venit se aplică în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României. "Eu până acum dacă eram român și aveam un contract de muncă în străinătate și desfășuram activitatea în străinătate, nu mă întreba nimeni aici de impozite. Plăteam impozit acolo și veneam acasă cu banii, suma netă, și nu aveam nici măcar obligații declarative. Sunt banii mei, obținuți din contract de muncă acolo. La revedere", a spus Gabriel Sincu.

Dacă se adoptă forma actuală din draftul Ministerului Finanțelor, pentru a beneficia de scutire la plata impozitului în România, o persoană va trebui să-și mute rezidența în afara României, astfel încât să nu plătească impozit în două locuri. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede că persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedește schimbarea rezidenței într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, până la data schimbării rezidenței. Această persoană are obligația completării și depunerii la autoritatea competentă din România a unui formular, cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, și va face dovada schimbării rezidenței fiscale într-un alt stat.

"Trebuie sa am mare grija cum gestionez toată partea asta (de schimbare a rezidenței, n.r.). La perioade mai scurte, care nu permit mutarea rezidentei fiscale, impozitarea se va face în România”, a afirmat Sincu.

În prezent, atâta timp cât un român prestează munca în afara României și contractul de muncă este semnat cu un angajator extern, impozitarea se efectuează în țara respectivă. "Românii care pleacă la muncă în străinătate vor fi cei mai loviți. Trebuie să-și facă procedurile de schimbare a rezidenței fiscale înainte de a pleca din România, ceea ce înseamnă iar o birocrație în plus. (Le poate urmări veniturile, n.r.) pur și simplu pe bază de CNP, au încă buletin de România. Există acordul de schimb de informații cu alte țări”, a declarat el. Veniturile care ar fi impozitate de România în cazul românilor care lucrează în altă țară ar fi deja impozitate de în statele respective. "Riscă o dublă impozitare. Dacă vor pleca fără să-și schimbe rezidența, vor fi impozabili clar în România. Până nu au schimbarea rezidenței efectivă, vor trebui să plătească și aici", a spus acesta.

Românii care lucrează în străinătate datorează taxe acolo conform legislației țărilor respective. Într-o astfel de situație, în care autorități fiscale din țări diferite îi percep taxe, ar trebui ca respectivul contribuabil să ceară aplicarea procedurii amiabile din convenția de evitare a dublei impuneri. Pentru un om care se duce să lucreze ca zidar în Italia este, însă, o procedură complicată. "Dacă îmi mut rezidența într-o țară cu care România are convenție de evitare a dublei impuneri, sunt obligat la plata veniturilor obținute din orice sursă, atât în România, cât și în afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenței, precum și următorii 3 ani calendaristici. Eu voi fi impozitat (de România, n.r.) încă 3 ani și ceva. România are convenții de evitare a dublei impuneri cu aproximativ 85 de state", a declarat Gabriel Sincu.

Proiectul de modificare a sistemului de impozitare a veniturilor, prezentat în premieră de Profit.ro , trebuie bine fundamentat, pe baza unor studii de impact, și definitivat după consultarea specialiștilor, a afirmat miercuri seară Executivul într-un comunicat. Guvernul și-a propus ca modificările prezentate să fie mai întâi temeinic explicate public și apoi aplicate. Proiectul prevede că angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligați să și-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declarații de venit global pe gospodărie. De asemenea, gospodăriile ar urma să achite impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale, prima la depunerea declarației de venit global, iar a doua în termen de 60 de zile de la data depunerii declarației.

Totodată, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină (RCA), abonament la sală de fitness și dans, bilete la cinema, medicamente sau susținerea unor entități nonprofit, potrivit draft-ului de modificare a Codului Fiscal.



Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet