Războiul succesiunii. Rupert Murdoch se luptă cu propriii copii pentru unul dintre cele mai mari imperii media din lume

Războiul succesiunii. Rupert Murdoch se luptă cu propriii copii pentru unul dintre cele mai mari imperii media din lume

Rupert Murdoch ste implicat într-o bătălie legală secretă împotriva a trei dintre copiii săi cu privire la viitorul imperiului media al familiei, în timp ce încearcă să îl păstreze ca o forță politică conservatoare după moartea sa, conform unui document sigilat obținut de The New York Times.

Război la vârful unuia dintre cele mai mari imperii mediatice FOTO Arhivă

Război la vârful unuia dintre cele mai mari imperii mediatice FOTO Arhivă

În vârstă de 93 de ani, Murdoch a pus lucrurile în mișcare la sfârșitul anului trecut, când a făcut o mișcare surpriză pentru a schimba termenii trustului deținut de familia sa, pentru a se asigura că fiul său cel mai mare și succesorul ales, Lachlan, va rămâne la conducerea colecției sale vaste de rețele de televiziune și ziare.

Trustul prevede în prezent că, la moartea lui Murdoch, controlul afacerii de familie va fi transferat celor patru copii mai mari. Dar el argumentează în instanță că doar împuternicindu-l pe Lachlan să conducă compania fără interferența fraților săi mai moderați politic poate păstra orientarea editorială conservatoare și, astfel, proteja valoarea comercială a acesteia pentru toți moștenitorii săi.

Reacția copiilor

Cei trei frați — James, Elisabeth și Prudence — au fost complet surprinși de efortul tatălui lor de a rescrie ceea ce trebuia să fie un trust inviolabil și s-au unit pentru a-l opri. Lachlan s-a alăturat tatălui său în această luptă. Această bătălie s-a desfășurat complet în afara ochiului public.

Luna trecută, comisarul pentru succesiuni din Nevada a stabilit că Murdoch ar putea modifica trustul dacă poate demonstra că acționează cu bună credință și în beneficiul exclusiv al moștenitorilor săi, conform unei decizii de 48 de pagini.

Avocați de renume

Un proces pentru a determina dacă Murdoch acționează cu adevărat cu bună credință este așteptat să înceapă în septembrie. Viitorul uneia dintre cele mai influente companii media din lumea anglofonă va fi astfel în balanță.

Reprezentanții celor două părți au refuzat să comenteze. Ambele părți au angajat avocați de renume. Cei trei copii Murdoch sunt reprezentați de Gary A. Bornstein, co-șef al litigiilor la Cravath, Swaine & Moore. Murdoch este reprezentat de Adam Streisand, avocat la Sheppard Mullin, care a fost implicat în dispute privind moștenirile lui Michael Jackson și Britney Spears.

Lung istoric al conflictelor

Familia Murdoch a fost divizată înainte. James și Elisabeth au concurat la un moment dat unul cu celălalt și cu Lachlan pentru a prelua în cele din urmă conducerea companiei și, în diverse momente, s-au ciocnit unul cu celălalt și cu tatăl lor. James, care a ajutat odată la conducerea companiei alături de Lachlan, a părăsit-o în 2019 și acum conduce un fond de investiții.

Elisabeth conduce un studio de film de succes, Sister, și a încercat de ani de zile să se poziționeze ca "Elveția" familiei, menținând relații bune cu toți. Prudence, cel mai mare copil al lui Murdoch și singurul din prima sa căsătorie, a fost cea mai puțin implicată în afacerile de familie și a rămas cea mai privată dintre copii.

Rădăcinile conflictului

Politica și puterea sunt rădăcina conflictului. De când Murdoch a conceput trustul acum aproape 25 de ani, opiniile politice ale familiei s-au divergențiat puternic. În timpul ascensiunii lui Donald J. Trump, Murdoch și Lachlan au devenit mai apropiați în viziuni, împingând cel mai influent post al companiei, Fox News , mai spre dreapta, ceea ce i-a făcut pe ceilalți trei copii să se simtă din ce în ce mai incomod.

După ce a depus cererea de modificare a trustului, Murdoch s-a întâlnit separat cu Elisabeth și Prudence la Londra, sperând să obțină sprijinul lor, conform unei persoane apropiată familiei. În schimb, ele au fost furioase. Elisabeth a răspuns la posibilitatea modificării cu o serie de injurii.

Generalul lui Murdoch

Pentru a-și consolida argumentul că face schimbarea pentru a beneficia toți moștenitorii săi, Murdoch a înlocuit doi dintre vechii săi executivi ca reprezentanți personali ai săi în trust cu două persoane mai independente. Unul dintre aceștia este William P. Barr, fost procuror general sub președinții George H.W. Bush și Trump, care a fost și invitat la cea mai recentă nuntă a lui Murdoch.

Documentul instanței arată că Barr conduce efortul lui Murdoch de a rescrie trustul. Citează declarația lui Barr când a prezentat mutarea lui Murdoch la întâlnirea specială a trustului pe 6 decembrie. Murdoch, a spus el, "știa companiile și mediul mai bine decât oricine altcineva și credea că Lachlan era în cea mai bună poziție pentru a continua această strategie de succes."

Cum se împarte puterea

Trustul deține acțiunile familiei în imperiul lui Murdoch, care este acum împărțit în principal între două companii: Fox, care include Fox News și rețeaua de difuzare Fox, și News Corp, care deține principalele sale ziare.

Toți cei șase copii ai lui Murdoch au o cotă egală în capitalul trustului. Aceasta include Chloe și Grace, cei doi copii mai mici pe care i-a avut cu a treia sa soție, Wendi Deng. Dar aceștia doi nu au drepturi de vot.

În prezent, drepturile de vot sunt împărțite între Murdoch și cei patru copii mai mari prin intermediul reprezentanților aleși de fiecare pe consiliul trustului. Dar Murdoch are controlul suprem și nu poate fi învins prin vot. După moartea sa, Lachlan, James, Elisabeth și Prudence vor avea fiecare un singur vot. După cum a spus Murdoch într-un interviu cu Charlie Rose în 2006: "Dacă eu mor mâine, cei patru vor trebui să decidă care dintre ei ar trebui să-i conducă."

Conflictul l-a lăsat pe Murdoch înstrăinat de trei dintre copiii săi în ultimii ani ai vieții sale. Nici unul dintre ei nu a participat la nunta sa cu Elena Zhukova, cea de-a cincea soție a sa , Lachlan fiind singurul prezent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii