Războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, spune șeful spionajului ucrainean

Războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, spune șeful spionajului ucrainean

Șeful Direcției Principale a Agenției de Informații militare a Ucrainei (GUR) a declarat că trupele ruse se vor dovedi incapabile să-și continue invazia la scară largă mai mult de un an, adăugând că forțele Moscovei au „eșuat lamentabil” la nivel strategic.

Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Generalul locotenent Kirilo Budanov a declarat sâmbătă la summitul Strategiei Europene de la Kiev că invazia Rusiei „nu a funcționat în bine” pentru Kremlin, lăsând forțele armate și economia țării mult diminuate.

În ciuda adaptărilor tactice rusești și a apărării impresionante în sudul Ucrainei, Budanov - care a devenit binecunoscut pentru operațiunile sale psihologice împotriva Rusiei - a sugerat că războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024.

„Dacă vorbești despre o jumătate de an, șapte luni, până la un an și crezi că acesta este un termen lung atunci cu siguranță ai dreptate.”

Budanov a sugerat că obiectivele de război maximaliste ale Ucrainei constituie singura soluție durabilă pentru a pune capăt luptei. „Orice altă opțiune este doar înghețarea acestui război”, a spus el. „Atacurile cu drone vor continua dacă nu ne întoarcem la granița care este recunoscută internațional”.

Atacurile cu drone în interiorul Rusiei, a adăugat Budanov, împing societatea rusă în „modul de panică”, invocând perturbări ale aviației civile și rapoarte despre o creștere a vânzărilor de asigurări civile pe fondul recentelor lovituri cu UAV-uri. Astfel de evoluții, a spus el, sunt „un semn sigur de panică”.

Loviturile ucrainene împotriva Rusiei vizează în principal companii militare-industriale din această ţară, a afirmat sâmbătă şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, notează AFP.

Atacurile vizează „în primul rând companii din complexul militar-industrial rus", a declarat el într-o rară apariţie publică în cursul conferinţei internaţionale Yalta European Strategy (YES) la Kiev. Budanov a spus printre altele că o fabrică rusă producând cipuri electronice pentru rachete Iskander, adesea folosite de Moscova pentru a bombarda Ucraina, a fost atacată „recent".

Atacurile cu drone şi actele de sabotaj s-au înmulţit în Rusia în ultimele luni, lovind Moscova şi diverse regiuni ruseşti, uneori în adâncul ţării, Kievul revendicând tot mai mult responsabilitatea pentru acestea.

„Exploziile din ţara agresoare trezesc puţin societatea, dar nu au avut încă un efect masiv, din păcate pentru noi”, a spus el, în timp ce a prezis că aceste atacuri vor crea în cele din urmă „probleme considerabile” ruşilor.

„Este doar o chestiune de timp”, a subliniat Budanov.

„Acest lucru este important şi asta constituie diferenţa dintre noi şi ruşi: nicio persoană civilă nu a suferit, orice ar spune ei (ruşii)", a mai afirmat el.

Budanov a asigurat că contraofensiva ucraineană, care avansează lent după începutul lui iunie, va continua şi după sfârşitul verii, mai propice mişcărilor de trupe.

„Operaţiunea ofensivă va continua în toate direcţiile”, a declarat Budanov. "Nu suntem în Africa şi nu avem cu adevărat un sezon ploios", a mai afirmat el.

Budanov a comentat și despre tacticile Rusiei. „În ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi”, a spus şeful GUR. „Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele”, a adăugat el. „Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri”, a recunoscut Budanov.

Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război „pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor”.

„Acum se adaptează şi ne copiază foarte mult”, a afirmat şeful spionajului militar ucrainean.

În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Budanov a spus următoarele: „Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea”, a precizat şeful GUR.

„Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului”, a punctat Budanov.

Elon Musk a declarat că a refuzat anul trecut o cerere ucraineană de activare a reţelei sale de sateliţi Starlink în oraşul portuar Sevastopol din Crimeea pentru a ajuta la un atac asupra flotei ruseşti de la Marea Neagră, spunând că se temea de complicitate într-un act de război „major”. Miliardarul a făcut acest comentariu joi, pe platforma sa de socializare X, după ce CNN a citat un fragment dintr-o nouă biografie a şefului SpaceX, în care se spune că acesta a ordonat dezactivarea reţelei Starlink în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe atacul surpriză al Ucrainei.

Musk a spus că nu a avut de ales decât să respingă o cerere de urgenţă din partea Ucrainei „de a activa Starlink până la Sevastopol”. El nu a precizat data solicitării. „Intenţia evidentă era aceea de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruseşti la ancoră”, a scris Musk. „Dacă aş fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost în mod explicit complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului”, a adăugat el.

Potrivit CNN, noua biografie a lui Walter Isaacson intitulată „Elon Musk”, care va fi lansată marţi de Simon & Schuster, spune că, atunci când dronele submarine ucrainene încărcate cu explozibil s-au apropiat anul trecut de flota rusă, „au pierdut conectivitatea şi au fost aduse la ţărm fără a face rău”. Biograful mai spune că decizia lui Musk, care i-a făcut pe oficialii ucraineni să-l implore să pornească din nou sateliţii, a fost determinată de teama acută că Rusia ar răspunde la un astfel de atac ucrainean cu arme nucleare.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...