Războiul Rusia-Ucraina poate schimba modul în care se recrutează militarii

Războiul Rusia-Ucraina poate schimba modul în care se recrutează militarii

Pe fondul unei Rusii tot mai agresive, responsabilii militari din aproape toată Europa își fac probleme cu numărul militarilor activi pe care îi au sub arme, iar unii analiști văd soluții în servicii militare alternative sau iau exemple din practica țărilor scandinave, care au avut tendințe atipice în acest domeniu.

FOTO NATO

FOTO NATO

În Franța, de exemplu, s-a introdus „serviciul național universal“ în 2019, în cadrul căruia tinerii pot servi în mod voluntar „binele țării“ lor timp de o lună. Mai nou, guvernul ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru obligatoriu pentru toți francezii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Două săptămâni din acest serviciu sunt efectuate în instituții cu structură militară.

Apoi mai există componentele profesioniste de rezervă voluntare, precum Garda Națională a SUA, Armata Teritorială Britanică sau formațiuni similare canadiene și australiene, conform defenseromania.ro , dar unele voci susțin că „modelul scandinav“ s-a dovedit a fi cel mai capabil să dea forțele armate necesare atunci când este nevoie.

Dintre cele patru țări scandinave, trei – Suedia, Norvegia și Danemarca – au forțe armate formate în mare parte din profesioniști și voluntari de lungă durată și au adoptat soluții care sunt într-un fel similare. Recrutările se fac, însă, în urma unor teste, inclusiv fizice, iar după mai multe trepte de selecție sunt încorporați cam 10% dintre cei care pot face serviciul militar.

Finlanda, însă, nu se încadrează în acest șablon fiindcă se bazează încă pe un sistem general de conscriere. Toți cetățenii de sex masculin cu vârste de peste 18 ani sunt de fapt chemați să efectueze, dacă au capacitatea fizică, serviciul militar obligatoriu de durată variabilă de 165, 255 sau 347 de zile, la care se adaugă, în anii următori, câteva scurte chemări menite să verifice eficacitatea procedurilor de mobilizare și să actualizeze noțiunile învățate anterior. Durata serviciului inițial depinde de misiunea atribuită și de aptitudinea persoanei de a îndeplini sarcini de comandă și de a urma pregătirea specifică pentru ofițeri sau subofițeri. În fiecare an, sunt înscriși aproximativ 27.000 de recruți finlandezi, ceea ce corespunde la 80% din fiecare clasă de recrutare masculină, unul dintre cele mai mari procente din lume.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet