„Războiul pe cinci fronturi” al Israelului. Cum poate rezista statul evreu unui conflict total împotriva dușmanilor săi din Orientul Mijlociu

„Războiul pe cinci fronturi” al Israelului. Cum poate rezista statul evreu unui conflict total împotriva dușmanilor săi din Orientul Mijlociu

Israelul a intensificat conflictul din Orientul Mijlociu la noi niveluri, luni, ucigând peste 500 de persoane în Liban în ultimele atacuri, de când oficialii militari au declarat săptămâna trecută că a început o „nouă fază” de război împotriva Hezbollah.

liban gif
Atac Israel in Liban FOTO Profimedia jpg

Marțea trecută, Mossad-ul a orchestrat unul dintre cele mai dăunătoare din punct de vedere psihologic atacuri clandestine din istoria recentă, rănind mii de membri Hezbollah după ce mii de pagere și stații radio au explodat, două zile la rând.

Apoi, vinerea trecută, IDF a lansat o lovitură în care a eliminat un comandant de top Hezbollah împreună cu alți 37 de militanți și civili , înainte de a continua bombardamentele aeriene în weekend și luni dimineață.

Peste 500 de oameni au murit și alți 1.246 au fost răniți, în urma raidurilor efectuate luni de Israel asupra Libanului, anunță Ministerul Sănătății din Liban, citat de BBC. Printre cei uciși se numără 24 de copii și 42 de femei, în timp ce alți 1.246 au fost răniți. Bilanțul sângeros vine după ce, dimineață, armata Israelului le-a spus cetățenilor libanezi să se „îndepărteze de obiectivele” Hezbollah, că urmează noi raiduri.

Dar ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant și purtătorul de cuvânt al IDF contraamiralul Daniel Hagari, spun că „vor face tot ce este necesar” pentru a paraliza capacitățile militare ale Hezbollah și pentru a permite rezidenților strămutați din teritoriile nordice ale Israelului să se întoarcă acasă în siguranță.

Între timp, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis că va continua lupta până când se va ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza , liderul adjunct Naim Qassem declarând că grupul intră acum într-o „bătălie deschisă” cu Israelul.

Aceste evoluții i-au determinat pe mulți analiști să avertizeze că violența din regiune se apropie acum de niveluri insuportabile, ridicând perspectiva unui război total între Israel și numeroșii săi inamici.

Fostul secretar american al Apărării şi fost şef al CIA, Leon Panetta, a declarat CNN că situaţia „a depăşit un prag”, după ce mai mult de 450 de persoane au fost ucise şi alte 1600 rănite în atacurile israeliene în Liban. Fostul secretar american al Apărării şi fost şef al CIA, Leon Panetta, a declarat la CNN că situaţia „a depăşit un prag”. „Ne îndreptăm în mod clar către un război mult mai amplu. Iar acest lucru face mult mai dificil pentru oricare dintre părţi să accepte orice fel de soluţie”. Ei au adăugat că SUA trebuie să evite „un război total în Orientul Mijlociu”.

Hussein Ibish, analist la Institutul Statelor Arabe din Golful din Washington, spune „că nici bombardamentele, nici un fel de barieră de securitate pe care ar putea încerca să o creeze prin cucerirea și crearea unei noi ocupații într-o porțiune din sudul Libanului, nimic din toate acestea nu ar oferi securitate pentru nordul Israelului.

De fapt, ar împotmoli Israelul într-o altă ocupație pe termen nelimitat și într-o contrainsurgență conflictuală în nord, precum și în sud. Dar cred că ar putea crea, pentru o perioadă scurtă de timp, iluzia securității. Și cred că este posibil ca israelienii să apeleze la asta, dacă nu pot obține iluzia de securitate prin acest bombardament, care este, fără îndoială, o formă de diplomație coercitivă.

În mod clar, ei încearcă să forțeze Hezbollah să se retragă în mod oficial, degradându-le în același timp rachetele și lansatoarele de rachete. Dar nimic din toate acestea nu se traduce printr-o mai mare securitate pentru nordul Israelului. Cel mult, se câștigă timp”.

Experții au analizat pentru Daily Mail cum se poate descurca Israelul într-un conflict pe scară largă cu adversarii săi cheie.

1. Hezbolah, mai amenințător ca acum 18 ani

Hezbollah și Israel s-au implicat ultima dată într-un conflict major în 2006, când o bătălie de o lună s-a încheiat indecis. Dar riscurile unui nou război care ar putea răspândi violența în regiune sunt acum mult mai mari.

Libanul s-a luptat cu ani de crize politice și economice care l-au lăsat îndatorat, fără o sursă stabilă de energie electrică, un sistem bancar adecvat și cu o sărăcie în creștere - totuși Hezbollah a evoluat într-o amenințare militară mult mai gravă decât era acum 18 ani.

Se pare că Hezbollah în 2006 avea aproximativ 15.000 de rachete în arsenalul său, „dar estimări neoficiale mai recente sugerează că acest număr s-a înmulțit de aproape 10 ori”, a declarat Dina Arakji, analist asociat la firma de consultanță pentru riscuri din Regatul Unit Control Risks.

Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională (INSS) coroborează această evaluare, estimând că arsenalul grupului numără între 150.000 și 200.000 de rachete, inclusiv „sute” de rachete de precizie și mii de drone.

Hezbollah se mândrește, de asemenea, cu o serie de sisteme antitanc și antiaeriene, o flotă de mii de drone și zeci de tancuri și vehicule blindate și susține că are până la 100.000 de luptători activi - deși INSS estimează că numărul este mai probabil între 25.000 și 50.000.

Ca și Hamas, Hezbollah are o rețea extinsă de tuneluri de-a lungul graniței libanezo-israeliene, care servește ca un activ strategic pentru mișcarea clandestină, depozitare și războiul de gherilă.

Capacitatea militară a Israelului este încă superioară.

A fost susținută multă vreme de SUA cu 3,3 miliarde de dolari în finanțare anuală mandatată de Congres, plus alte 500 de milioane de dolari pentru tehnologia de apărare antirachetă care îi protejează cerul de rachete și drone. Statul evreu cheltuiește, de asemenea, peste 5% din PIB-ul său pentru apărare.

În timp ce Ierusalimul va ieși cu siguranță victorios datorită capacităților sale tehnologice și avantajului numeric brut în ceea ce privește puterea de foc și trupe, Hezbollah ar fi capabil să provoace pagube masive.

Arsenalul său terifiant de rachete și drone este suficient de mare pentru a copleși rapid apărarea antiaeriană a Israelului dacă este desfășurată cu seriozitate, iar miile și miile de luptători Hezbollah care ar putea pătrunde în nordul Israelului vor fi susținute în mod continuu de rute de aprovizionare aeriene și terestre bine stabilite de Iran prin Irak și Siria.

Un astfel de război ar însemna, de asemenea, un dezastru atât pentru civilii din Israel, cât și pentru Liban - în special pentru cetățenii acestuia din urmă, dintre care mulți sunt cufundați de mult timp în sărăcie.

Agențiile ONU estimează că un „conflict necontrolat” între Israel și Hezbollah ar strămuta până la un milion de oameni - aproape o cincime din populația Libanului - iar țara are deja stocurile slabe de alimente și combustibil.

Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban, a avertizat luni: „Cu regiunea în pragul unei catastrofe iminente, nu poate fi exagerat suficient: NU există nicio soluție militară care să facă ambele părți mai sigure”.

2. Iranul ar putea intra în luptă

Dar în cazul în care Israelul și Hezbollah continuă cu o acțiune militară rampantă și se cufundă într-un conflict pe scară largă, Ierusalimul ar putea fi forțat să facă față atacurilor din partea principalului său adversar - Iranul.

Republica Islamică este principalul susținător și finanțator atât al Hezbollah, cât și al Hamas și reprezintă cea mai mare amenințare a Israelului.

A lansat deja o lovitură serioasă asupra Israelului, trimițând o salvă de aproximativ 200 de rachete și drone spre ținte israeliene în aprilie, după un atac aerian israelian asupra unui complex diplomatic iranian din Siria.

Aproape toate aceste proiectile au fost interceptate de sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului, iar analiștii au fost de acord în mare măsură că atacul iranian a fost doar simbolic, fără a provoca pagube reale, conceput pentru a arăta disponibilitatea Teheranului pentru angajament militar.

Dar pe 31 iulie, fostul șef al Hamas Ismail Haniyeh, a fost asasinat după ce a participat la instaurarea președintelui iranian Masoud Pezeshkian la Teheran .

Israelul nu a recunoscut asasinatul, dar liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis că se va răzbuna.

Mesajele din Republica Islamică au fost de atunci amestecate, diplomații susținând că Iranul nu urmărește o escaladare a tensiunilor, avertizând în același timp că Israelul nu va scăpa de pedeapsă pentru explozia de la Teheran.

În condițiile în care Hezbollah este acum supus unui atac brutal din partea Israelului, Teheranul ar putea fi mai înclinat să își apere aliatul.

Hezbollah este adesea menționat ca „bijuteria coroanei” Axei de rezistență a Iranului, care cuprinde grupul libanez; Hamas; mișcarea houthi din Yemen; diverse grupuri armate șiite din Irak și Siria.

Forțele terestre israeliene și iraniene sunt destul de bine adaptate, Republica Islamică bucurându-se de un avantaj în ceea ce privește numărul de luptători și varietatea sistemelor lor de artilerie.

Dar orice conflict direct semnificativ între cei doi este probabil să ia forma unor atacuri aeriene din partea forțelor aeriene, rachete și drone, având în vedere separarea lor geografică considerabilă.

Forțele Aeriene Israeliene (IAF) dețin cu siguranță avantajul asupra adversarului său, zburând cu cele mai bune avioane de luptă fabricate în SUA, inclusiv formidabilul avion de luptă-bombardier stealth F-35 și avioane de luptă F-15 și F-16 special concepute conform Cerințe IAF.

De asemenea, se crede că are la dispoziție mai multe avioane de luptă, depășind Forțele Aeriene din Republica Islamică Iran (IRIAF), care este formată din avioane de luptă F-14 Tomcat de generație mai veche, avioane fabricate de iranieni bazate pe vechiul F-4 american și Avioane din seria F-5 și un sortiment de avioane de luptă de fabricație rusă sau chineză.

Dar adevărata amenințare iraniană este gama sa de rachete și drone de înaltă capacitate - fără îndoială cele mai numeroase și mai diverse din Orientul Mijlociu - care ar putea fi folosite pentru a ataca Israelul.

Republica Islamică are mii și mii de rachete cu rază lungă de acțiune și ghidate de precizie alături de sute de mii de rachete de croazieră cu rază medie de acțiune.

Acesta pare a fi cel mai rău scenariu de care se tem experții israelieni în apărare - un atac coordonat în care Iranul, Hezbollah și alți aliați lansează val după val de lovituri cu rachete și drone care copleșesc apărarea antiaeriană a Israelului și devastează orașe.

Dar mulți analiști spun că această perspectivă terifiantă este puțin probabilă din două motive cheie.

Wyn Bowen, profesor de securitate internațională la Departamentul de Studii de Război al King's College din Londra , a declarat pentru Daily Mail că, cel mai probabil, Iranul se va confrunta cu un răspuns incontrolabil din partea Israelului, susținut de puterea armatei americane, dacă decide să lanseze un asalt aerian major.

„Orice răzbunare directă de pe pământul iranian împotriva țintelor de pe teritoriul israelian ar risca o răzbunare directă împotriva Iranului... Ar putea atrage SUA din punct de vedere militar – o aruncare de zaruri extrem de riscantă pentru Teheran.

Desigur, s-a spus că Teheranul vrea să evite un astfel de conflict direct cu Israelul și SUA. Acest lucru se datorează probabil faptului că conducerea iraniană știe că ar putea fi foarte dificil pentru ea să controleze repercusiunile naționale și regionale ale unei astfel de dezvoltări“, a conchis el.

Colonelul în retragere al armatei americane Jonathan Sweet și expertul în securitate Mark Toth au adăugat că Israelul ar putea încerca să-și desfășoare armele nucleare dacă se confruntă cu o lovitură directă la scară largă din partea Iranului.

Orice astfel de lovitură ar putea duce la un răspuns al Israelului, desfășurând unul sau toate activele sale cu rază lungă: avioanele invizibile pe radar F-35, sau rachetele cu rază lungă sau submarinele echipate nuclear.

Este foarte probabil ca SUA să răspundă printr-o lovitură directă asupra Iranului, utilizând potențial întreaga gamă de mijloace militare – rachete de croazieră, bombardiere B-52, submarine, portavioane. În acest scenariu, acest atac ar fi probabil coordonat îndeaproape cu Israelul, dacă nu va fi efectuat în comun”.

În încercarea de a preveni un atac iranian, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca două portavioane - USS Abraham Lincoln și USS Theodore Roosevelt - să fie dislocate în Orientul Mijlociu.

O escadrilă F-22 Raptor a Forțelor Aeriene a sosit, de asemenea, în regiune împreună cu submarinul cu rachete de croazieră USS Georgia.

3. Hamas, slăbit

Înainte de fatidicul atac din 7 octombrie, Hamas se crede că avea aproximativ 20.000-30.000 de luptători care alcătuiau rândurile aripii sale militarizate, brigăzile Izz al-Din al-Qassam.

Miliția era bine aprovizionată cu tot felul de arme de calibru mic și arme grele obținute din Orientul Mijlociu - în special Iran, Siria și Libia - și se crede că avea la dispoziție aproximativ 30.000 de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

Acum, după aproape un an de lupte intense și distrugeri pe scară largă în Gaza , capacitățile militare ale Hamas sunt slăbite considerabil.

Estimările variate date în această vară spun că undeva între 9.000 și 12.000 de luptători Hamas rămân activi în Gaza, tacticile lor s-au mutat către atacuri selective și război de gherilă, potrivit martorilor oculari din Gaza și diverșilor analiști.

Desfășurarea de trupe de către Israel în Coridorul Philadelphia dintre Gaza și Egipt a servit, de asemenea, la reprimarea eforturilor de contrabandă de aprovizionare cu luptătorii Hamas prin intermediul rețelei lor complicate de tuneluri.

Aceasta înseamnă că, pe termen scurt, este puțin probabil ca Hamas să poată lansa orice fel de ofensivă dăunătoare împotriva pozițiilor israeliene.

Dar capacitatea sa de a continua să conducă atacuri de gherilă, inclusiv bombardamente și atacuri sinucigașe asupra trupelor israeliene din Gaza rămâne.

Între timp, rețeaua sa extinsă de tuneluri sugerează că Hamas și alte grupuri militante palestiniene ar putea încerca, în mod fezabil, o altă operațiune pe teritoriul Israelului, iar stocul rămas de rachete ar putea provoca daune semnificative țintelor israeliene dacă ar fi lansat ca parte a unui atac aerian coordonat cu Hezbollah și Iran.

Deși Iranul și Hezbollah reprezintă, fără îndoială, principalele amenințări la adresa securității Israelului, există câțiva alți membri ai așa-numitei Axe de Rezistență a Iranului care ar putea fi implicați într-un conflict mai larg.

4. Gruparea rebelă Houthi amenință

Gruparea rebelă Houthi puternic înarmată - o miliție șiită susținută de Iran - s-a impus în Yemen în 2014 și a cimentat 10 ani de guvernare strictă asupra a aproximativ două treimi din populația țării.

Liderii săi au promis că vor veni în apărarea Hamas în urma operațiunii Israelului în Gaza și au început să vizeze o mulțime de nave de marfă și petroliere afiliate Israelului și Occidentului în Marea Roșie cu drone, rachete și, în unele cazuri, grupuri armate.

Ei au tras, de asemenea, un număr mic de rachete și drone direct în Israel, o dronă în iulie a ucis un bărbat și a rănit alți patru în Tel Aviv.

Israelul ar trebui să se aștepte la mai multe lovituri în viitor „pe măsură ce ne apropiem de prima aniversare a operațiunii din 7 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, la începutul acestei luni.

5. Alte grupuri de miliție susținute de Iran în Irak și Siria

Între timp, o serie de alte grupuri de miliție susținute de Iran în Irak și Siria au capacități limitate de a lansa lovituri împotriva țintelor israeliene, Hezbollah menținând o amprentă puternică în Siria, de unde ar putea lansa atacuri asupra nord-estului Israelului.

Rezistența islamică din Irak (IRI) - un grup umbrelă al diferitelor forțe ale miliției șiite susținute de Iran - a anunțat luni că a lansat drone asupra țintelor IDF din Valea Iordanului ocupată de Israel și a promis că își va escalada atacurile cu ocazia aniversării 7 octombrie se apropie.

Itzhak Brik, un fost general-maior în IDF, a declarat pentru Jerusalem Post că un război la scară largă cu Iranul și împuterniciții săi ar putea duce în cele din urmă la distrugerea statului Israel.

„Iranul și reprezentanții săi au 250.000 de rachete și drone înconjurând Israelul, ceea ce înseamnă aproximativ 4.000 de muniții care ar putea lovi frontul intern israelian în fiecare zi.

Centre cu populație, golful Haifa, facilități de apă și electricitate, zăcăminte de gaze [în Marea Mediterană], baze ale IDF și infrastructură civilă strategică... Un război regional poate ruina statul Israel”, a conchis el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa începe să arate „măreția” Rusiei...

2 Surprinzătoarele declarații despre Ucraina ale președintelui Cehiei

3 VIDEO Imagini din Italia...

4 VIDEO Ucraina a anunțat luni seara că a intrat în Rusia dintr-o nouă direcție

5 Câți ca ăsta mai sunt în sistemul de învățământ?