Războiul merge prost. Ucraina și aliații săi trebuie să schimbe cursul. Analiza experților The Economist

Războiul merge prost. Ucraina și aliații săi trebuie să schimbe cursul. Analiza experților The Economist

Dacă Ucraina și aliații săi occidentali vor să câștige, trebuie mai întâi să aibă curajul să admită că în prezent pierd.

Soldați ucraineni pe frontul de est/ FOTO:Profimedia

Soldați ucraineni pe frontul de est/ FOTO:Profimedia

În ultimii doi ani, Rusia și Ucraina au purtat un război costisitor de uzură. Acest lucru este inacceptabil pe termen lung.

Când Volodimir Zelenski a călătorit în Statele Unite săptămâna trecută pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden, el a adus un „plan de victorie” care se bazează pe sprijin în arme și ajutor financiar. Totuși, Ucraina are nevoie de ceva mai ambițios: o schimbare urgentă de curs.

Un indicator al deteriorării situației Ucrainei este ofensiva Rusiei în estul Ucrainei, în special în direcția Pokrovsk . Până acum, această ofensivă are loc încet și îi aduce Rusiei pierderi grele.

Conform estimărilor recente, Rusia pierde aproximativ 1.200 de soldați în fiecare zi. Per total, rușii au pierdut deja 500.000 de oameni din februarie 2022. Cu toate acestea, Ucraina, cu o populație de cinci ori mai mică decât cea a Rusiei, suferă și ea pierderi semnificative. Liniile sale de apărare ar putea să nu reziste înainte ca efectivele militare ale Rusiei să fie epuizate.

Ucraina se confruntă și cu dificultăți în afara câmpului de luptă. Rusia a distrus o parte semnificativă a infrastructurii energetice , din cauza căreia ucrainenii vor trebui să treacă printr-o iarnă grea și pene de curent zilnice de până la 16 ore.

Oamenii sunt epuizați de război. Armatelor le este greu să mobilizeze și să antreneze destui soldați care să dețină poziții, darămite să recucerească teritorii. Există un decalaj tot mai mare între dorința multor ucraineni de victorie completă și dorința sau capacitatea lor de a lupta pentru aceasta.

Oboseala începe să se simtă în străinătate

Extrema dreaptă din Germania și Franța susține că sprijinirea Ucrainei este o risipă de bani. Donald Trump poate deveni din nou președintele Statelor Unite. Este capabil de orice, dar cuvintele lui indică faptul că vrea să vândă Ucraina conducătorului Rusiei, Vladimir Putin, scrie The Economist.

Dacă Zelenski va continua să nege realitatea și să insiste că armata ucraineană poate elibera toate pământurile pe care Rusia le-a ocupat din 2014, el va înstrăina aliații Ucrainei și va diviza și mai mult societatea ucraineană.

Indiferent dacă Trump câștigă alegerile din noiembrie, singura speranță de a menține sprijinul american și european și de a uni ucrainenii este dezvoltarea unei noi abordări. Și trebuie să înceapă cu liderii care definesc cu sinceritate ce este victoria.

După cum a susținut de mult timp The Economist, Putin a atacat Ucraina nu pentru teritoriul său, ci pentru a preveni transformarea acesteia într-o democrație prosperă, orientată spre vest. Partenerii Ucrainei ar trebui să-l ajute pe Zelenski să convingă poporul ucrainean că acesta rămâne cel mai important obiectiv al acestui război.

Oricât de mult ar căuta Zelenski să expulzeze Rusia de pe întregul teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, el nu are nici un număr suficient de trupe și nici arme pentru a face acest lucru. El și Occidentul nu ar trebui să recunoască pretențiile ilegitime ale Rusiei asupra teritoriilor ocupate; în schimb, ei trebuie să continue să lupte pentru reunificare.

Liderii occidentali trebuie să ofere Ucrainei capabilitățile militare și garanțiile de securitate de care are nevoie

În schimbul faptului că Zelenski acceptă acest adevăr amar, liderii occidentali trebuie să facă obiectivul său principal de război realist, oferind Ucrainei capabilitățile militare și garanțiile de securitate de care are nevoie.

Dacă Ucraina poate împiedica în mod convingător progresele rusești ulterioare pe câmpul de luptă, va putea demonstra inutilitatea noilor ofensive majore rusești. Indiferent dacă este semnat un acord de pace oficial, aceasta este singura modalitate de a pune capăt ostilităților și de a garanta securitatea pe care se vor sprijini în cele din urmă prosperitatea și democrația Ucrainei.

Acest lucru va necesita provizii mai mari de arme, pe care le cere Zelenski. Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească ținte militare adânc în teritoriul Rusiei și de sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja infrastructura.

Este important ca Ucraina să-și producă propriile arme

De asemenea, este important ca Ucraina să-și producă propriile arme. Până în prezent, industria de apărare ucraineană are comenzi în valoare de 7 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă doar aproximativ o treime din capacitatea sa potențială. În acest proces sunt deja implicate companii de apărare din Statele Unite și din unele țări europene; ar trebui să o facă și alții.

Furnizarea de arme interne este mai fiabilă și mai ieftină decât cea din Occident. Armele produse intern pot fi, de asemenea, mai inovatoare. Există aproximativ 250 de companii producătoare de drone în Ucraina, unele dintre ele fiind lideri mondiali. De fapt, în spatele atacului recent asupra unui depozit uriaș de arme din regiunea Tver din Federația Rusă , este posibil să fie arme produse de companii de arme cu rază lungă.

A doua modalitate de a face apărarea Ucrainei mai realistă ar fi declarația lui Biden că Ucraina ar trebui invitată să se alăture NATO acum, chiar dacă o parte din ea este ocupată și poate fără un armistițiu oficial. Biden este cunoscut pentru prudența sa în această problemă. O astfel de recunoaștere din partea sa, susținută de liderii Regatului Unit, Franței și Germaniei, ar depăși semnificativ declarațiile vagi de astăzi despre „calea ireversibilă” către aderare.

Acest lucru ar fi controversat, deoarece membrii NATO se așteaptă să se susțină reciproc dacă unul dintre ei este atacat.

În deschiderea dezbaterii cu privire la această garanție în temeiul articolului 5, Biden ar putea să clarifice că nu se va extinde pe teritoriul ucrainean ocupat astăzi de Rusia, așa cum a făcut și Republica Democrată Germană când Republica Federală Germania a aderat la NATO în 1955. Biden ar mai putea spune că Ucraina nu va trebui neapărat să găzduiască trupe străine NATO în timp de pace, așa cum a fost cazul Norvegiei în 1949.

Aderarea la NATO presupune riscuri. Dacă Rusia lovește din nou Ucraina, Statele Unite s-ar putea confrunta cu o dilemă teribilă: să susțină Ucraina și să riște războiul cu o putere nucleară sau să refuze sprijinul Ucrainei și, prin urmare, să-și slăbească alianțele din întreaga lume.

Abandonarea Ucrainei ar slăbi toate alianțele americane

Cu toate acestea, abandonarea Ucrainei ar slăbi și toate alianțele americane – iar acesta este unul dintre motivele pentru care China, Iranul și Coreea de Nord susțin Rusia. Putin arată clar că vede Occidentul ca pe adevăratul său dușman. Este o greșeală să crezi că dacă Ucraina va pieri, atunci va fi pace, mai scrie The Economist.

Într-adevăr, o Ucraina incapabilă poate deveni ea însăși un vecin periculos. Corupția și naționalismul sunt deja în creștere. Dacă ucrainenii se simt trădați, Putin poate radicaliza milițiile întărite de luptă împotriva Occidentului și a NATO. A reușit ceva asemănător în Donbas, unde după 2014 i-a transformat pe niște ucraineni vorbitori de limbă rusă în partizani gata să lupte împotriva compatrioților lor.

De prea mult timp, Occidentul s-a acoperit cu faptul că dacă Ucraina își va stabili obiective, va stabili ce arme să-i furnizeze. Cu toate acestea, Zelenski nu poate oficializa victoria fără să cunoască nivelul de sprijin din partea Occidentului.

În schimb, planul de victorie prezentat este autosusținut. O promisiune mai fermă de aderare la NATO îl va ajuta pe Zelenski să redefinească conceptul de victorie, un obiectiv de război convingător va descuraja Rusia, iar NATO va beneficia de o industrie de apărare ucraineană reînnoită.

Crearea unui nou plan de victorie necesită multe lucruri din partea Zelenski și a liderilor occidentali. Dar dacă refuză acest lucru, va însemna înfrângerea Ucrainei. Și asta ar fi mult mai rău, conchide publicația.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

3 VIDEO Atacuri de o amplitudine fără precedent ale Ucrainei în Rusia!

4 Moment important / Statele Unite schimbă, în sfârșit, abordarea față de Rusia!

5 Fiica Ralucăi Moianu s-a măritat la numai 19 ani cu avocatul vedetelor