„Războiul mașinilor” nu mai este doar un scenariu de film. În cât timp va scoate China roboți ucigași pe câmpul de luptă
Roboții ucigași autonomi ai Chinei ar putea să ajungă pe front în doi ani, dând curs unui nou război pe bază de Inteligență Articficială, pe care experții îl numesc "cea mai mare amenințare asupra speciei umane", relatează Newsweek .
China, pe cale să pornească un război al roboților ucigași
Formele de război de la distanță, inclusiv prin drone și atacuri cibernetice, au în ultimul timp un rol tot mai mare în ceea ce privește amenințările de război ale acestui secol.
Multe dintre marile puteri au făcut un pas uriaș în solidificarea capabilităților sale militare și au început să dezvolte așa-zișii "roboți ucigași", controlați pe bază de AI, care în curând vor ajunge să înlocuiască soldații umani pe frontul de luptă.
China dezvoltă armament mult mai rapid decât SUA
"Aș fi surprins dacă n-aș vedea mașini autonome venind din China în următorii doi ani", a declarat Francis Tusa, analist pe probleme de securitate.
Acesta a adăugat că, pe lângă roboți, China dezvoltă nave, submarine și avioane de luptă, pe bază de Inteligență Artificială, la o "viteză amețitoare".
"Se mișcă de patru, sau de cinci ori mai repede decât Statele Unite", a avertizat analistul.
China și Rusia, o relație periculoasă
China și Rusia au raportat deja că au colaborat în dezvoltarea armamentului autonom, controlat prin Inteligență Artificială.
Luna trecută, în timpul unor exerciții militare desfășurate în Cambodia, Armata de Eliberare a Poporului (denumirea oficială a forțelor armate chineze) a prezentat un câine-robot, echipat cu arme de foc și produs de compania chineză Unitree Robotics.
În 2022, Rusia a prezentat un câine-robot al aceleași companii chineze, modificat și echipat cu lansator de grenade.
Cursa înarmării nu ține cont de etică
China a început deja să folosească mașini pe bază de AI pentru dezvoltarea armelor. Unii specialiști spun că acest lucru va ajuta Beijingul să își tripleze producția de bombe și rachete până în 2028.
"Din păcate, China pare să pună presiune pe achiziția rapidă a roboților ucigași, ca multe alte puteri militare majore. Retorica Chinei la întâlnirile diplomatice privind roboții ucigași, unde a făcut apel la reținere asupra armelor automate, nu se reflectă în acțiunile sale", a declarat Steve Goose, coordonator al campaniei privind armele, din cadrul Human Rights Watch.
Același lucru, spune el, se aplică și Statelor Unite.
"Politica SUA și cursa pentru roboți ucigași au arătat puțin interes față de implicațiile etice ale acestui tip de arme. S-a opus oricărei interdicții internaționale, sau restricțiilor cu privire la armele autonome, făcând apel la coduri de conduită, în timp ce grăbește dezvoltarea pe câmpul de luptă", a adăugat acesta.
Sursa: adevarul.ro