Războiul marilor gafe pe frontul din Ucraina. Un general român explică de ce nu există învingători și ce va urma
Generalul (r) Virgil Bălăceanu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, în ce direcție merge războiul și de ce nici ucrainenii, și nici rușii nu reușesc să câștige. În opinia sa, ambele tabere au comis greșeli care au costat enorm, iar acum războiul evoluează spre un conflict înghețat
Războiul declanșat de Rusia nu are un învingător. FOTO Shutterstock
Omul care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi fost şef al Brigăzii Multinaţionale din Sud-Estul Europei, generalul (r) Virgil Bălăceanu , este președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, dar și un excelent analist militar. Din această postură, el analizează situația de pe frontul ucrainean, dar și gafele celor două părți. Din start, spune el, războiul evoluează acum spre un conflict înghețat. E și acesta un motiv pentru care ucrainenii au admis că se pregătesc pentru trecerea la defensivă.
„Deși nu se comentează prea mult, există un diferent între șeful statului major general, generalul Zalujnîi și comandantul suprem al Forțelor Armate, cum se numește în Ucraina, Zelenski. Pe de altă parte, din ultimele informații, există o decizie politică și s-a constituit un comandament special ca ucrainenii să realizeze în perioada aceasta de iarnă, deși e destul de dificil, dar nu imposibil, lucrări de fortificații. Asta înseamnă că Ucraina se pregătește și pentru lupta de apărare”, spune generalul Virgil Bălăceanu.
Decizia Ucrainei ține mult de faptul că nu mai are resurse pentru o altă contraofensivă, iar sprijinul extern va continua să scadă, așa cum o arată ultimele semnale. „Ori dacă Ucraina într-un război care continuă în 2024, în care nu mai are capacități ofensive, dar reușește să respingă orice acțiune ofensivă a Federației Ruse, nu este un câștig al Ucrainei? Eu aș spune că e! Eu cred că ucrainenii iau în calcul și modul în care trebuie să se adapteze în condițiile în care sprijinul occidental va fi diminuat. În condițiile în care nu, sunt alegeri în state importante. Și noii conducători, dacă vor fi noi conducători, pot să vină cu altă politică față de Ucraina”, explică el.
Ambele tabere au făcut greșeli care au dus războiul în acest punct. Cele mai multe erori le-au făcut, de departe, rușii.
„Au invadat Ucraina doar cu circa 125.000 de oameni, gândindu-se că ucrainenii nu se vor apăra, s-au lăsat expuși și surprinși de ucraineni, au insistat să cucerească obiective fără prea mare valoare strategică. Greșelile lor vor fi analizate în toate școlile militare”, mai spune el.
Unde au greșit ucrainenii
Generalul Bălăceanu adaugă însă că și ucrainenii au greșit. Chiar dacă nu împărtășește în totalitate opiniile generalilor americani care spun că Ucraina nu a ținut cont de sfaturile consilierilor NATO, iar de multe ori comandanții ucraineni au preferat să folosească tactici și metode vechi, ineficiente, generalul român admite că și Kievul a făcut unele greșeli.
„Nu cred că generalii americani, dacă aveau trupele ucrainene dotate așa cum sunt, fără sprijin aerian, fără o protecție de război electronic foarte bună, fără sisteme extrem de sofisticate de luptă antidronă, ar fi câștigat un asemenea război. Pentru că ei când analizează, analizează fără doar și poate și aici au dreptate, dar fac analiza din punct de vedere al unor structuri NATO care ar fi putut fi folosite. Nu a armatei ucrainiene”, spune el.
Și totuși, ucrainenii au comis la rândul lor câteva erori, spune Bălăceanu, precizând că aceștia au insistat să apere Bahmut, un obiectiv fără prea mare însemnătate, ceea ce a dus la mari pierderi și au declanșat o contraofensivă pe trei direcții, deși consilierii străini i-au prevenit că nu au șanse de câștig astfel.
„Există un reproș, poate într-o anumită măsură îndreptățit, că Ucraina a ales ofensiva pe trei direcții. În Sud trebuie să vorbim de două direcții, în definitiv. Direcția înspre Melitopol nu s-a reușit decât pătrunderea la nivel tactic de la Orihiv respectiv înspre Robotine, respectiv înspre Verpove. O altă direcție s-a descris undeva între Zaporojie și Donetsk, dar era consacrată tot tăierii culoarului terestru dintre Nord-Crimeea și Donbas. E vorba de o direcție înspre Mariupol, undeva la Sud de Velyka-Novosylca”, mai spune el.
În realitate, ucrainenii nu au ținut cont de toate acestea și au acționat pe cont propriu, ceea ce i-a costat: „Occidentalii spuneau că ucrainenii trebuiau să-și concentreze efortul pe o direcție de efort axată mai ales probabil spre Melitopol. Adică o singură direcție principală de ofensivă, eventual încă o direcție secundară care să atragă parte din forțele rusești către direcția secundară, tu lovind cu majoritatea forțelor pe direcția principală.”
Mergem spre un conflict înghețat
Generalul consideră că, cel mai probabil, după cum arată lucrurile în teren acum, se va ajunge la un război încheiat cu un conflict înghețat. Însă chiar dacă pare o remiză, ea avantajează cumva Ucraina.
„E, de fapt, o consecință a faptului că forțele sunt echilibrate. Niciuna din părți nu a reușit să încline balanța și este surprinzător pentru Federația Rusă, o veche putere militară, o amenințare pe care o lua în considerare chiar și NATO. Cu o superioritate tehnologică, cu o industrie de apărare mult mai puternică, cu resurse aproape inepuizabile, Federația Rusă nu câștigă războiul! E drept, nu-l câștigă nici Ucraina, dacă ne gândim la recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de către ruși. Pe de altă parte, eu aș spune că deși cel mai probabil va fi un război încheiat cu un conflict înghețat, deschis, câștigul este al Ucrainei. De ce spun asta? După ruși, Ucraina democratică nu ar mai fi trebuit să mai existe. Și iată căm deși a plecat de la ideea că va cuceri în primul rând Kievul, Rusia a eșuat”, încheie generalul.
Sursa: adevarul.ro