Războiul electronic ar putea fi decisiv în războaiele viitoare. SUA trebuie să domine spectrul electromagnetic, altfel va pierde foarte repede, avertizează experții

Războiul electronic ar putea fi decisiv în războaiele viitoare. SUA trebuie să domine spectrul electromagnetic, altfel va pierde foarte repede, avertizează experții

Războaiele din viitor ar putea fi decise de războiul electronic, așa cum Rusia și Ucraina folosesc în prezent pentru a întrerupe comunicațiile, a învinge platformele fără pilot și chiar a degrada armele de precizie.

statie razboi electronic rusia

Pentru SUA, dacă nu domină acest domeniu invizibil și nu câștigă lupta în spectrul electromagnetic, va „pierde” și o va face „foarte repede”, a declarat un comandant de escadrilă al Forțelor Aeriene.

La Conferința C4ISRNET de miercuri, generalul de brigadă al armatei americane Ed Barker, ofițerul executiv al programului pentru informații, război electronic și senzori, și colonelul forțelor aeriene americane Josh Koslov, comandantul escadrilei 350th Spectrum Warfare Wing din cadrul US Air Force, au discutat despre provocările cu care se confruntă SUA în spațiul războiului electronic și eforturile de a găsi solutii la aceste probleme.

Atât Barker, cât și Koslov au remarcat că dominarea spectrului electromagnetic într-o luptă împotriva unor adversari apropiați precum China și Rusia ar fi foarte strânsă într-un război și că SUA trebuie să mențină avantajul.

Spectrul este un loc prost pentru a fi pe locul doi, iar dacă pierdem în spectru sau nu suntem capabili pentru a afecta spectrul, forța comună va pierde și vom pierde foarte repede”, a spus Koslov.

Statele Unite au recunoscut importanța crescândă a războiului electronic în strategiile lor de luptă, recunoscând nu numai necesitatea de a afla cum să se apere împotriva utilizării acestuia de către inamic, ci și cum să lupte cu el.

Războiul electronic este un termen larg pentru lupta care implică elemente din spectrul electromagnetic. Interesul sporit al SUA față de acesta a fost determinat mai recent de conflictul în curs de desfășurare din Ucraina, unde tacticile de război electronic, cum ar fi falsificarea GPS și bruiajul semnalelor, au afectat luptele.

La conferința C4ISRNET, Barker a numit spectrul electromagnetic un alt „teren” de luptă.

„Trebuie să tratăm EMS-ul ca pe un teren”, a spus el. „Trebuie să fii capabil să ții terenul, trebuie să poți manevra în interiorul lui și, de asemenea, trebuie să poți afecta inamicul”.

Barker a menționat un exercițiu recent de război electronic de masă, care a analizat peste 70 de capacități diferite răspândite în cadrul forței comune și modul în care acestea se potrivesc în diferitele strategii de câmp de luptă și scenarii potențiale de luptă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii