„Războiul dronelor“ se întețește pe măsură ce iarna se apropie

„Războiul dronelor“ se întețește pe măsură ce iarna se apropie

Pe măsură ce vremea se strică în Ucraina, conflictual este din ce în ce mai marcat de un duel între rachetele rusești cu rază lungă de acțiune și o gamă largă de drone.

Drone turcești de tip Bayraktar TB 2, sub drapel ucrainean Foto Shutterstock

Drone turcești de tip Bayraktar TB 2, sub drapel ucrainean Foto Shutterstock

Războiul pe distanță lungă va deveni mai important în următoarele luni, deoarece lupta la sol este încetinită de ploaia de toamnă și de scăderea temperaturilor de iarnă, sporind epuizarea ambelor armate aflate într-o conflict care se apropie de nouă luni.

Este un „război al dronelor”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean pentru transformarea digitală, Mikhailo Fedorov, pentru Forbes Ucraina, adăugând că țara sa se află în pragul unui boom în producția de UAV, inclusiv un model special conceput pentru a doborî zgomotoasele drone iraniene Shahed-136. „Cei care acum pot scala gestionarea și producția de drone de luptă la nivel industrial vor câștiga”, a spus Fedorov.

Cum sunt folosite dronele militare

Pentru ambele părți - Rusia și Ucraina - dronele au fost eficiente pentru localizarea țintelor inamice și ghidarea focului de artilerie către ele.

„Forțele ruse își pot aduce armele asupra inamicului în doar trei până la cinci minute de când o dronă Orlan-10 observă o țintă”. Dronele au permis Ucrainei să-și extindă aria de acțiune a forțele limitate, notează BBC.

În primele câteva săptămâni de război, dronele Bayraktar din Ucraina au fost lăudate pe scară largă.

Au fost arătate atacând ținte, cum ar fi depozitele de muniție, și au jucat un rol în scufundarea crucisătorului Moskva.

Cu toate acestea, Bayraktar este o dronă mare și care se mișcă lent, iar Rusia a reușit să o contracareze eficient cu sistemele sale de apărare aeriană.

Cum sunt folosite dronele non-militare

Dronele militare sunt scumpe de înlocuit - o Bayraktar TB2 costă aproximativ 2 milioane de dolari. Așadar, ambele părți - dar mai ales Ucraina - folosesc și modele mici, comerciale , precum DJI Mavic 3, care costă aproximativ 1.700 de lire sterline.

„Dacă ai fi vrut să cauți poziții inamice în trecut, ar fi trebuit să trimiți unități de cercetași din forțele speciale... și s-ar putea să pierzi niște oameni”, spune spune Dr Marina Miron, cercetător în studii de apărare la King's College din Londra. „Acum, tot ce riști este o dronă”. Aceste drone comerciale pot fi echipate cu bombe mici. Cu toate acestea, ele sunt folosite în principal pentru a identifica trupele inamice și pentru a direcționa atacuri.

„Ucraina nu are atât de multă muniție ca Rusia”, spune dr. Miron. „Având «ochi în cer» pentru a identifica ținte și a direcționa focul de artilerie înseamnă că pot folosi mai bine ceea ce au.”

Dar dronele comerciale sunt mult mai puțin capabile decât cele militare. De exemplu, distanța totală de zbor a DJI Mavic este de numai 30 km și poate zbura doar maxim 46 de minute. Rusia folosește dispozitive electronice pentru a le contracara, spune dr. Miron. „Forțele ruse au pușca Stupor, care trage impulsuri electromagnetice”, spune ea. Acest lucru împiedică dronele comerciale să poată naviga folosind GPS, explică ea.

Forțele ruse au folosit și sisteme online, cum ar fi Aeroscope, pentru a detecta și întrerupe comunicațiile dintre dronele comerciale și operatorii acestora.

Aceste sisteme pot face ca o dronă să se prăbușească sau să se întoarcă la bază și o pot opri să trimită informații înapoi.

Ce alte drone au Ucraina și Rusia?

Principala dronă militară a Ucrainei este Bayraktar TB2, fabricată în Turcia. Este de dimensiunea unui avion mic, are camere la bord și poate fi înarmată cu bombe ghidate cu laser. La începutul războiului, Ucraina avea o flotă de „mai puțin de 50” dintre aceștea, spune dr. Jack Watling de la grupul de reflecție Royal United Services Institute (Rusi). SUA au anunțat că vor trimite Ucrainei 700 de drone Switchblade , care sunt și drone kamikaze. Rusia folosește și Orlan-10, mai mică, dar are camere și poate transporta bombe mici și continua să cumpere drone din Iran.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...